”Vi är inte en sådan släktfamilj med hedersförtryck”, säger storasystern i familjen med de undangömda barnen. Föräldrarna och storebror sitter häktade misstänkta för hedersbrott. Bildmontage: Joakim Kullberg,
”Vi är inte en sådan släktfamilj med hedersförtryck”, säger storasystern i familjen med de undangömda barnen. Föräldrarna och storebror sitter häktade misstänkta för hedersbrott. Bildmontage: Joakim Kullberg, Bild: Gorm Kallestad

Storasyster har hand om de undangömda barnen

De gömda Laholmsbarnen är med sin storasyster på hemlig ort.
– Jag vill inte att myndigheterna ska hjälpa mig. Jag kan ta hand om mina syskon, säger hon och hävdar att föräldrarna är oskyldiga och att barnen hoppas att de släpps så fort som möjligt.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Mamma, pappa och storebror från Laholms kommun sitter häktade sedan snart tre månader. Brottet de misstänks för betraktas av svenska myndigheter som klart hedersrelaterat.

– Jag vet att min familj inte har gjort något fel, säger storasystern som själv är tonåring men myndig och äldst i syskonskaran om fem.

Grov misshandel

Hon uppger att hon ensam tagit hand om sina yngre syskon under tiden som föräldrarna och äldsta brodern suttit frihetsberövade, misstänkta för grov misshandel.

Syskonen hålls undangömda från socialtjänsten, som har beslut om att omhänderta de tre minderåriga barnen.

– Det är mina syskon som inte vill. Jag gör som de vill. De har sagt till mig och till socialtjänsten tydligt att de inte vill vara med dem, säger storasystern.

ANNONS

Min syster har inte sagt något sånt, att min bror kontrollerar henne.

Barnen har lämnat bostaden i Laholms kommun men uppges vara kvar i Sverige.

– Vi bor i en lägenhet. Vi klarar oss med allt.

Familjens heder

Föräldrarna och brodern riskerar flera års fängelse om de åtalas och döms. För att försvara familjens heder ska de en natt i februari ha sökt upp och med tillhygge misshandlat en 16-årig pojke som var vän med en yngre dotter i familjen.

HP har tidigare kort återgett vad flickan, som själv ska ha blivit slagen och bortförd i en bil, ska ha sagt i första samtalet med polisen. Att hennes storebror kontrollerar henne och vem hon umgås med. Att det kan få konsekvenser för henne att vara vän med en pojke.

Enligt myndigheterna är flickan utsatt för en form av kontrollerande hedersförtryck, med inslag av fysiskt och psykiskt våld. Men det stämmer inte, enligt storasystern.

– Min syster har inte sagt något sånt, att min bror kontrollerar henne.

Myndigheterna tror att hon är påverkad att ta tillbaka sin berättelse.

– Jag eller någon annan har aldrig sagt till henne att hon måste säga något sådant. Inte jag, inte mina föräldrar, inte någon annan i hela världen.

”Inte en sådan släktfamilj”

Storasystern vill ge en helt annan bild av familjen, som kom till Sverige 2014.

ANNONS

– Vi har inte hederskontroll eller det här med att du är tjej och inte får prata med en pojke. Det hade vi inte heller i mitt hemland. Vi är inte en familj som är så inblandade i den kulturen.

Vi har inte hederskontroll eller det här med att du är tjej och inte får prata med en pojke.

– Jag hade pojkvän innan och min bror har flickvän. Mina föräldrar var tillsammans tio år innan de gifte sig. Vi är inte en sådan släktfamilj med hedersförtryck. Det är inte så.

Enligt polisens uppgifter hålls barnen gömda av en man som föräldrarna kallar advokat och vän till familjen, men som är dömd för människosmuggling.

– Han är bara en konsult som jag frågar om utredningar och sånt. Han skjutsade min syster till polisförhören. Det är bara det. Vi bor inte hos honom. Han vet inte var vi är, säger storasystern.

Hur har din syster det?

– Hon mår bra. Hon vill bara att våra föräldrar ska släppas så snart som möjligt. Vi är alla trötta på det.

Går dina syskon i skolan?

– Ja, i onlineskola. Det är bara online, inte på plats. Det är deras vanliga skola, men på Teams. Det funkar bra. De har inte hamnat efter. Jag hjälper dem.

Richard Mortenlind, förvaltningschef för barn- och utvecklingsförvaltningen på Laholms kommun.
Richard Mortenlind, förvaltningschef för barn- och utvecklingsförvaltningen på Laholms kommun. Bild: Laholms kommun

Om barnen får sin rätt till skola tillgodosedd vill Laholms kommuns utbildningschef Richard Mortenlind varken bekräfta eller dementera.

ANNONS

– Hur vi arbetar med enskilda elever och deras situation kan jag inte gå in på, säger han.

LÄS MER:Familj häktad för hedersbrott – yngre syskon hålls gömda

ANNONS