Syftet med överfallet ska ha varit att försvara familjens heder. Mamma, pappa och storebror i en Laholmsfamilj misstänks ha sökt upp och misshandlat en 16-årig pojke, som var vän men en dotter i familjen.
Syftet med överfallet ska ha varit att försvara familjens heder. Mamma, pappa och storebror i en Laholmsfamilj misstänks ha sökt upp och misshandlat en 16-årig pojke, som var vän men en dotter i familjen. Bild: Kullberg Joakim (HP)

Familj häktad för hedersbrott – yngre syskon hålls gömda

Tre minderåriga barn i Laholms kommun eftersöks av socialen. Deras föräldrar och äldsta bror sitter häktade misstänkta för grov misshandel av en tonårspojke.
– Det är en tragedi för familjen, säger advokaten John Gerhardsson.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Han är offentlig försvarare för den 19-årige äldsta sonen i familjen, som i likhet med sin mamma och pappa misstänks för att natten till 26 februari i år ha grovt misshandlat en 16-årig pojke med tillhygge.

De ska ha sökt upp pojken när han umgicks med en av döttrarna i familjen, och misshandlat honom för att försvara familjens heder. Även den tonåriga dottern, som blev vittne till misshandeln, ska ha blivit slagen och förd in i en bil.

Hennes pappa och storebror misstänks dessutom för olaga hot.

– Han förnekar brott och har bestridit häktningen, säger John Gerhardsson om 19-åringens inställning till de allvarliga anklagelserna.

ANNONS

Socialen vill ta hand om barnen

Polisen och socialtjänsten bedömer ärendet som klart hedersrelaterat. Tonårsdottern berättade i första samtalet med polisen att hennes äldre bror kontrollerar henne och vem hon umgås med. Hon vet att det kan få konsekvenser för henne att hon har en vän som är pojke.

Föräldrarna och storebrodern anhölls efter händelsen och sitter fortfarande häktade med fulla restriktioner. De får inte tala med varandra eller ha kontakt med omvärlden. De nekar till brott.

I familjen finns totalt fem barn. De tre yngsta är minderåriga. Socialnämnden beslutade att omedelbart omhänderta dem, men barnen hålls undangömda från socialtjänsten. Enligt uppgift av en vän till familjen som tidigare är dömd för människosmuggling.

Hedersförtryck

Myndigheterna anser att flickan har utsatts för hedersförtryck med inslag av både psykiskt och fysiskt våld. Den kontrollerande hederskontext hon befinner sig i anses utgöra en påtaglig risk för hennes hälsa och utveckling. Mot föräldrarnas och sin egen vilja ska hon beredas vård enligt lagen om vård av unga, LVU, enligt ett färskt domstolsbeslut.

Polisutredningen om överfallet har pågått i nästan tre månader. John Gerhardsson tycker att det är beklagligt att hans unga klient suttit frihetsberövad så länge.

– Han är inte ensam om att drabbas av detta, men det borde inte behöva ta så lång tid. Det är inte polisen eller åklagaren som inte arbetar, utan det är att man väntar på tekniska analyser från NFC, som tar lång tid. Det är jättebeklagligt, speciellt med unga frihetsberövade.

ANNONS

Högsta prio

Kammaråklagare Olof Åberg leder förundersökningen. Han är mycket förtegen om ärendet.

Det är ett straff på ett och ett halvt års fängelse som minst i straffskalan.

– De är frihetsberövade för att de inte ska kunna påverka utredningen eller fortsätta begå brott. I nuläget kan jag inte släppa några omständigheter, i och med att utredningen inte är färdig, säger han.

Olof Åberg, kammaråklagare som håller i förundersökningen.
Olof Åberg, kammaråklagare som håller i förundersökningen. Bild: Pär Lindqvist/Hallands Nyheter

Åklagaren uppger att utredningen bedrivs med högsta prioritet. Han framhåller att det tar tid att säkra bevis i ett allvarligt fall med tre misstänkta.

– Eftersom det är ett så grovt brott, och det är ett straff på ett och ett halvt års fängelse som minst i straffskalan, så tycker man inte att ett par månader i häkte är oproportionerligt. Jag menar att det inte heller är något gränsfall, säger Olof Åberg.

Tidigare ostraffade

Alla tre är misstänkta på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

– Åtal kommer att väckas när utredningen är färdig. När är svårt att säga. Vi är i slutfasen. Vi pratar veckor snarare än månader, säger Olof Åberg.

Vi är i slutfasen. Vi pratar veckor snarare än månader.

Misshandeln inträffade på den ort i Laholms kommun där familjen bor, men på en annan adress. Familjen kom till Sverige som asylsökande för sju år sedan. Ingen av dem är tidigare straffad.

HP har sökt föräldrarnas offentliga försvarare.

– Inget uttalande från min klient eller mig, säger advokat Martin Wahlin som företräder mamman.

ANNONS

LÄS MER:Man åtalas för hot att döda hustrun som ville skiljas

LÄS MER:Nästan 1 000 misstänkta hedersbrott i fjol

LÄS MER:Domstolar: Svårt bevisa hedersbrott

ANNONS