Polisen larmades till en bostad i Laholms kommun angående dödshot mot tre kvinnor. Bilden har tagits i ett annat sammanhang. Arkivbild: Johan Nilsson/TT
Polisen larmades till en bostad i Laholms kommun angående dödshot mot tre kvinnor. Bilden har tagits i ett annat sammanhang. Arkivbild: Johan Nilsson/TT Bild: Johan Nilsson/TT

Man åtalas för hot att döda hustrun som ville skiljas

”Om du försöker skilja dig från mig så kommer du leva ditt liv i din grav!”
En 39-årig man i Laholms kommun åtalas för att ha hotat sin fru och hennes nära när hon ville separera. Barnen tänkte han föra utomlands.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Polisen anser att hoten har hedersmotiv. Ärendet har nu gått till åtal vid Halmstads tingsrätt. Mannen misstänks ha hotat sin fru, svärmor och svägerska till livet. Han ska också ha raderat bevismaterial i en mobiltelefon.

Det är kvinnas mor och syster som har anmält mannen. Kvinnan själv vill inte alls medverka i utredningen.

Skyddad identitet

Hon tar hellre sitt eget liv än att anmäla och leva i skräck resten av livet för att mannen ska hitta henne, har hon sagt till polisen. Hon har fått skyddad identitet och kämpar nu för ensam vårdnad om barnen.

När kvinnan förra året gjorde klart att hon ville skiljas ska mannen ha läst på om juridik och möjliga straff. Han ska ha sagt att oavsett straff så kommer han ut och då är hustrun ”död”.

ANNONS

Hot med innebörden att han skulle göra som en tidigare granne, som stack ihjäl en person med 26 knivhugg, och ”döda dem alla”, ska ha riktats mot de tre kvinnorna i maj förra året. Fruns mamma och syster var då på besök hos paret och deras tre barn i Laholms kommun med anledning av att kvinnan ville ta sig ut ur äktenskapet.

Fruktade för sina liv

Mamman larmade polisen. Kvinnorna var mycket rädda och fruktade för sina liv, rapporterade patrullen som kom fram först till adressen.

Mannen hade också sagt till barnen att de skulle kontakta hans bror i utlandet ifall polisen tog honom, så skulle farbrodern komma och ”lösa situationen”.

En polis i utredningen har uppgett att han sällan har hanterat ett ärende som har så stark hedersrelaterad koppling. Kvinnan beskrivs som hjärntvättad och oerhört rädd för vad hennes man kan vara kapabel till att göra.

Ville inte splittra barnen

39-åringen tillbakavisar alla anklagelserna i förhören med polisen.

– Allt det stämmer inte. I slutändan är hon mina barns mamma, varför ska jag göra så mot henne? frågar han retoriskt i ett av förhören.

Han uppger att han bara har sagt att han inte vill skiljas för då splittras barnen.

Mannen greps och satt anhållen i två dagar, men släpptes på fri fot i väntan på utredning och rättegång. Nu har han åtalats för tre fall av olaga hot samt dataintrång. Han ska ha tagit svägerskans mobiltelefon ur hennes hand, när hon spelade in bråket, och raderat alla ljudfiler som fanns på telefonen.

ANNONS

Fakta: Hedersrelaterade brott

Hedersrelaterad brottslighet är brott som helt eller delvis begåtts för att bevara eller återupprätta en persons eller familjs, släkts eller annan liknande grupps anseende utifrån en föreställning om heder.

Hedersrelaterade brott kan exempelvis handla om frihetsberövande, tvång, äktenskapstvång, barnäktenskap, vilseledande till äktenskapsresa, hot, kränkande fotografering, ofredande, misshandel, mord eller mordförsök.

Hedersmotiv är en försvårande omständighet som ska beaktas vid valet av påföljd. Från och med den 1 juli 2020 finns en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv.

Källa: Polisen

LÄS MER:Tre döms för hedersmord – alla parter överklagar

LÄS MER:Polisen ska utbildas om hedersbrott

ANNONS