Fritidschefen blev utköpt för åtta månadslöner

Laholms tidigare fritidschef Christer Johansson slutade inte på eget initiativ. Den populäre chefen blev utköpt av kommunen för åtta månadslöner. Enligt HP:s källor blev han pressad att säga upp sig.

ANNONS
LocationLaholm|
|

HP har från flera oberoende håll fått veta att den officiella versionen om hur det gick till när fritidschefen hastigt försvann från sin tjänst inte stämmer.

Snarare än att frivilligt ha klivit åt sidan för att underlätta för en omorganisering på Folkhälsocentrum ska han enligt uppgifterna ha tvingats bort från den tjänst han haft i 14 år. När han stått upp för medarbetarna ska fritidschefen av sin chef ha anklagats för illojalitet mot arbetsgivarens förändringsförslag.

Det kan jag varken bekräfta eller dementera.

Efter fackliga förhandlingar ställdes Johansson inför valet att skriva på sin egen uppsägning, mot åtta arbetsfria månadslöner i avgångsvederlag. Till avtalet skrevs en kommunikationsplan om hur hans avgång ska beskrivas utåt.

ANNONS

Orättvis behandling

Personalen är förtvivlad. Hanteringen kallas orättvis och man hade velat ha sin chef kvar.

”Laholms kommun borde tacka honom och inte behandla honom på detta sätt. Man måste kunna ha olika åsikter om saker och ting”, skriver en tidigare medarbetare och jämför behandlingen av fritidschefen med Uppdrag gransknings program ”Håll käft och lyd” om visselblåsare som utsatts för repressalier. Det öppna inlägget i sociala medier har fått uppbackning från kollegor, och en tumme upp av huvudpersonen själv.

När HP ställer frågan direkt till Christer Johansson, om beskrivningen stämmer att han tvingats sluta, blir svaret:

– Det kan jag varken bekräfta eller dementera.

Har din chef anklagat dig för att vara illojal?

– Jag vill inte kommentera det.

Inte vara i vägen

Christer Johansson är 66 år, men var inställd på att fortsätta jobba till 68. Han säger att det känns konstigt att plötsligt vara hemma.

Varför var det så bråttom att du skulle sluta?

– Det är egentligen en fråga för arbetsgivaren. När vi kom fram till det här beslutet var det lika bra att göra det direkt. Det är en ny organisation och då ska inte jag vara i vägen.

Som HP berättat är facket kritiskt till de föreslagna förändringarna, som innebär att alla medarbetare på Folkhälsocentrum ska rotera mellan arbetsuppgifter i simhallen och i receptionen. De som i dag arbetar i kafeterian och kassan är oroliga för att bli omplacerade till andra tjänster inom kommunen.

ANNONS

Vad tycker du om omorganisationen?

– Pratar man heltid som norm är det väl en jättebra idé. Men det måste också fungera i praktiken. Det är en process som kan ta lite tid. Man kan inte bara säga pang och genomföra det, säger Christer Johansson.

Man kan inte bara säga pang och genomföra det

– Man pratar om att det ska vara åtta tjänster. Det tror jag blir lite svårt att få ihop, fortsätter han och ställer tvivel kring att allt ska vara klart redan till september då badhuset öppnar efter sommaren.

Ser stolt tillbaka

Christer Johansson var kultur- och fritidschef i Hylte kommun innan han 2007 började jobba i Laholm. Mycket har hänt under hans år som chef för fritidsenheten.

Listan är jättelång över nya anläggningar som byggts: idrottshallar i Mellbystrand och Glänninge, konstgräsplaner i Laholm och Veinge, badland för de minsta på Folkhälsocentrum, skateramp, boulebana, två multisportarenor, paddelbanor och utegym på olika orter runtom i kommunen.

– Jag har haft fantastiska år i Laholms kommun. De flesta dagar har jag åkt med glädje till jobbet (13 mil tur och retur varje dag från Torup). Jag är tacksam för att ha haft möjligheten att medverka till den kraftiga utvecklingen på fritidssidan, med fler möjligheter för ungdomar att aktivera sig och hela vår friskvårdsdel i simhallen, säger Christer Johansson som också hyllar personalen.

ANNONS

LÄS MER:Fritidschef hoppar av efter 14 år – oro bland personalen

LÄS MER:Facket dömer ut omorganisation på Folkhälsocentrum

ANNONS