Folkhälsocentrum står inför en omorganisation.
Folkhälsocentrum står inför en omorganisation.

Facket dömer ut omorganisation på Folkhälsocentrum

I måndags deltog centrala fackliga ombud vid en risk- och konsekvensanalys för en omorganisation på Folkhälsocentrum.
– Jag är orolig för att en sådan omorganisation kommer att slå hårt mot allmänheten, säger Jeanette Örenmark, sektionsordförande i Kommunal i Laholm.

ANNONS
|

Som HP tidigare har berättat står Folkhälsocentrum inför en omorganisation. På måndagen fanns fackförbunden Kommunal och Vision med vid en risk- och konsekvensanalys.

– Det har tidigare gjorts en liknande analys med chefer och medarbetare. Från fackets sida ogiltigförklarade vi dock denna analys eftersom det inte fanns några skyddsombud på plats, säger Jeanette Örenmark.

Jeanette Örenmark, ordförande i Kommunal sektion Laholm.
Jeanette Örenmark, ordförande i Kommunal sektion Laholm. Bild: Jerry Carlsson

Hon ser negativt på en omorganisation.

– Det ska tydligen bli åtta heltidstjänster men jag har svårt att tro att verksamheten kommer att fungera fullt ut när personalen ska rotera mellan olika arbetsuppgifter.

Jeanette Örenmark köper inte heller kultur- och utvecklingsförvaltningens argument om att det skulle vara farligt för badpersonalen att enbart vistas i bassänglokalsmiljön.

ANNONS

– Så sent som 2019 godkände Arbetsmiljöverket miljön. Det känns lite märkligt att kultur- och utvecklingsförvaltningen inte tar hänsyn till den undersökningen, säger hon.

Oron växer

Samtidigt växer oron hos receptionspersonalen på Folkhälsocentrum.

– Ingen vet vad som kommer att hända. Vi är ett gott gäng som har jobbat här i många år och vi behärskar våra arbetsuppgifter fullt ut. Att vi plötsligt skulle utbilda oss till badvakter känns minst sagt främmande för oss. De flesta av oss är lite äldre och vi har inte de fysiska förutsättningarna att jobba som badvakter. Vi är dessutom övertygade om att våra gäster kommer att påverkas negativt av denna omorganisation, säger en anställd som vill vara anonym.

Andreas Meimermondt, chef för kultur- och utvecklingsförvaltningen på Laholms kommun.
Andreas Meimermondt, chef för kultur- och utvecklingsförvaltningen på Laholms kommun.

Andreas Meimermondt, chef för kultur- och utvecklingsförvaltningen, vidhåller att det är viktigt för badpersonalen att bryta bassänglokalsmiljön för att kunna få ett långt arbetsliv.

– Det finns omfattande forskning som visar detta. Samma forskning visar att rotation är ett sätt att förebygga arbetsskador, säger han.

Vad händer med de anställda som av olika anledningar inte kan bli badvakter?

– De kommer att erbjudas samma stöd som all annan personal får vid omorganisationer. Vi kommer att försöka hitta en annan arbetsplats inom Laholms kommun där de skulle kunna passa in, säger Andreas Meimermondt.

ANNONS

ANNONS