Fritidschef hoppar av efter 14 år – oro bland personalen

Mångårige fritidschefen Christer Johansson sade hastigt upp sig inför en omorganisation i Laholms simhall. Personalen där är nu orolig för att nya arbetsuppgifter ska leda till neddragningar.

ANNONS
LocationLaholm||

Fritidschefen gjorde sin sista arbetsdag på Laholms kommun i fredags. Den officiella förklaringen som gavs till medarbetarna är att Christer Johansson med ett och ett halvt år kvar till pensionen inte känner att han skulle hinna slutföra det förändringsarbete som förvaltningen vill göra på Folkhälsocentrum.

Personalen bekymrad

Personal som HP har pratat med är ledsna att en omtyckt chef försvann så hastigt efter 14 år på kommunen, och oroliga för förändringarna som arbetsgivaren vill genomdriva.

– Vi kommer att bli av med personal. Det är ganska uppenbart, säger en anställd som vill vara anonym.

Det är inte lika lätt för receptionister att ta över som simlärare eller vattengympaledare

Kultur- och utvecklingsförvaltningen vill att personalen i simhallen ska rotera mellan att jobba i badhuset och i receptionen.

ANNONS

– Alla ska kunna allt. Rent teoretiskt är det kanske enklare för badpersonal att lära sig kassan, även om det är ganska avancerat, men det är inte lika lätt för receptionister att ta över som simlärare eller vattengympaledare, säger en anställd.

På grund av coronapandemin håller Folkhälsocentrum helt stängt från måndag 25 januari till söndag 14 mars, utom för simskolan. Hur det blir från måndag nästa vecka finns det ännu inga besked om. Till hösten vill arbetsgivaren att personalen ska få roterande arbetsuppgifter.
På grund av coronapandemin håller Folkhälsocentrum helt stängt från måndag 25 januari till söndag 14 mars, utom för simskolan. Hur det blir från måndag nästa vecka finns det ännu inga besked om. Till hösten vill arbetsgivaren att personalen ska få roterande arbetsuppgifter. Bild: Johan Svensson, arkiv

Personalen är kritisk till att processen hastats fram och att skyddsombuden inte varit inkopplade. På måndag ska det hållas fackliga förhandlingar om en väldigt omdiskuterad risk- och konsekvensanalys.

Bättre arbetsmiljö

Förvaltningschefen Andreas Meimermondt betonar att inga beslut har tagits ännu och att det än så länge bara rör sig om ett förslag.

– Vi har gjort ett utvecklingsarbete med Folkhälsocentrum för att förbättra arbetsmiljön för badpersonalen, för att kunna närma oss heltid som norm i enlighet med kollektivavtalet och för att kunna integrera måltidsenheten med kafeterian på samma sätt som har gjorts på Campus Laholm, säger Andreas Meimermondt.

Förslaget har lagts fram av verksamhetschefen Wiveca Ekeblad, med stöttning från förvaltningschefen och politiska företrädare, uppger Meimermondt.

... där det finns klorföreningar i luften, är det viktigt att bryta av den miljön för att inte långsiktigt få arbetsskador

Det främsta syftet är enligt honom att värna om personalens hälsa.

– Intentionen är att erbjuda en bättre arbetsmiljö för dem som arbetar i simhallen, där de får möjlighet att bryta bassänglokalsmiljön och på så sätt få bättre förutsättningar för ett långt och hälsosamt arbetsliv.

ANNONS

Klorföreningar i luften

Samma sak har, enligt förvaltningschefen, redan gjorts i de flesta simhallarna i Sverige.

– Det finns mängder av forskningsrapporter på det här. Om man har merparten av sin arbetstid i simhallen, där det finns klorföreningar i luften, är det viktigt att bryta av den miljön för att inte långsiktigt få arbetsskador.

Andreas Meimermondt, kultur- och utvecklingschef i Laholms kommun.
Andreas Meimermondt, kultur- och utvecklingschef i Laholms kommun. Bild: Henrik Williamsson, arkiv

Totalt berörs 16 personer som i dag arbetar på Folkhälsocentrum.

För besökare på badhuset ska den mest märkbara förändringen bli att kafeterian får ett nytt utbud med hälsoprofil. Tanken är att allt ska vara klart till simhallen öppnar efter sommaruppehållet.

Laholms kommun har nu bråttom att anställa en ny fritidschef.

– Förhoppningen är att annonsen kommer ut redan den här veckan, säger Andreas Meimermondt.

Christer Johansson har avböjt att kommentera saken.

LÄS MER:Skärpta råd stänger simhallen och fritidsgårdar

LÄS MER:Djupdykning för simhallen under coronakrisen

ANNONS