Sten Wandel är en av frontfigurerna i Strandmiljö Laholm. Han har skrivit under intresseföreningens överklagande med krav att ingripa mot bilkörning på stranden i Mellbystrand och Skummeslövsstrand.
Sten Wandel är en av frontfigurerna i Strandmiljö Laholm. Han har skrivit under intresseföreningens överklagande med krav att ingripa mot bilkörning på stranden i Mellbystrand och Skummeslövsstrand. Bild: arkiv

Förening kräver snabbt ingripande mot bilstrand

Myndigheterna måste ingripa innan det sker en allvarlig olycka på bilstranden. Det kräver föreningen Strandmiljö Laholm.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand, Mellbystrand||

I förra veckan skrev HP om buskörning på stranden i Mellbystrand. Bilar höll på att köra på ett barn och krockade sedan med varandra.

”Måste först barn dödas av strandtrafiken i Laholmsbukten innan myndigheterna stoppar den?” frågar sig intresseföreningen i en direkt uppmaning till Länsstyrelsen i Halland att omgående ingripa eller se till så att en annan myndighet gör det.

Påkörda barn

Föreningen nämner som exempel två dödsolyckor där barn blev överkörda på en bilstrand i Florida 2010 samt flera allvarliga olyckor med påkörda barn på parkeringsplatser runt om i Sverige.

Strandmiljö Laholm har länge försökt stoppa motortrafiken på stranden på olika sätt, bland annat via miljöbalken, terrängkörningslagen och lokala trafikföreskrifter. Den här gången gäller saken formellt att markägarna inte följer detaljplanen när de tillåter bilar och parkering på stranden. Stranden är planlagd som parkmark.

ANNONS
Havsstranden i Laholms kommun har använts för bilkörning och parkering så länge det har funnits bilar. Men motståndarna oroar sig för olyckor och miljöskador.
Havsstranden i Laholms kommun har använts för bilkörning och parkering så länge det har funnits bilar. Men motståndarna oroar sig för olyckor och miljöskador. Bild: arkiv

Press på markägarna

I juni kom miljö- och byggnadsnämnden i Laholm fram till att markägarna inte gör något i strid mot gällande detaljplan. Stranden har inte anpassats eller skyltats för parkering. Det fick nämnden att avskriva ärendet, ett beslut som Strandmiljö Laholm nu överklagar.

Under årtionden har Laholms kommun trots otaliga påpekanden inte hanterat frågan om att lösa strandtrafikfrågan.

Föreningen vill att i första hand länsstyrelsen och i andra hand kommunen ”ingriper eller beslutar om adekvat påföljd mot berörda fastighetsägare”.

Överklagandet är fem sidor långt. Det hänvisar till en mängd olika lagar och förordningar. Inte minst förra sommarens dom i högsta instans, som sade att trafiken på stranden utgör miljöfarlig verksamhet.

Känga mot kommunen

Kommunen anklagas för att bara följa de lagar den vill och strunta i lagar som den inte gillar.

”Under årtionden har Laholms kommun trots otaliga påpekanden inte hanterat frågan om att lösa strandtrafikfrågan. I stället har Laholms kommun lagt stora pengar på juridiskt biträde för att motsätta sig gällande detaljplan och andemeningen i senare lagstiftning vad gäller strandmiljön”, skriver Sten Wandel, en av föreningens fyra ambulerande ordföranden.

Så här förklarade Laholms samhällsbyggnadschef Charlotta Hansson kommunens beslut i HP i juni:

– Vi tittar på plan- och bygglagen. Där måste vi konstatera om det finns något på stranden som kräver tillstånd av oss. Det man kan tänka sig är byggnader eller anläggningar, till exempel parkeringar. Men det finns ingen anlagd parkering och med anledning av detta finns ingenting att plocka, sade Charlotta Hansson.

ANNONS

LÄS MER:Inga olagliga parkeringar på stranden

LÄS MER:Markägare anmäls för att upplåta bilstrand

LÄS MER:Nytt försök att stoppa bilstranden

ANNONS