Miljö- och byggnadsnämnden anser inte att markägarna anlagt några parkeringar på stranden och därmed inte gått emot detaljplanen.
Miljö- och byggnadsnämnden anser inte att markägarna anlagt några parkeringar på stranden och därmed inte gått emot detaljplanen. Bild: Henrik Williamsson

Inga olagliga parkeringar på stranden

Miljö- och byggnadsnämnden anser inte att markägarna bryter mot detaljplanen på stranden eftersom de inte anlagt någon parkering eller uppmanar till körning.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand, Mellbystrand||

I september respektive december i fjol lämnades två anmälningar in till Laholms kommun. En anmälan lämnades in av Strandmiljö Laholm och den andra var anonym.

Båda anmälningarna rörde stranden och ställde sig frågande till om detaljplanerna längs kusten i Mellbystrand och Skummeslövsstrand och på fastigheten Mellby 10:10 följs när bilkörning och parkering tillåts.

Anmälningar avskrivs

Miljö- och byggnadsnämnden har beslutat att avskriva anmälningarna. De anser inte att fysiska förändringar av marken har gjorts på platserna, till exempel att skapa yta för en väg. Nämnden anser inte heller att markägarna satt upp anvisningar i vid nedfarterna som uppmanar till bilkörning eller parkering på stranden.

ANNONS

Nämnden var enig i beslutet med undantaget Margareta Lindgren (MP). Hon ansåg att ärendet skulle fortsätta utredas eftersom miljö- och byggnadsnämnden inte kan skjuta ärendet framför sig och avsäga sig ansvaret för hur stranden används. Nämnden anser sig inte behöva ingripa.

Inget strider mot detaljplan

– Vi gör bedömningen att fastighetsägarna inte gör något som står i strid med gällande detaljplan. Då har vi inget att gå på och får avskriva ärendet.Det är så vi tolkat det, säger nämndens ordförande Knut Slettengren (M).

– Om man pratar parkbiten får man ha kiosk och parkering. Man får till och med ha en lekplats, stigar och en toalett, fortsätter han.

Enligt de gällande detaljplanerna är marken längs kusten avsedd för parkmark. Park omfattar enligt Boverket alla typer av parker och grönområden som är helt eller delvis anlagda.

Följer plan- och bygglagen

– Vi tittar på plan- och bygglagen. Där måste vi konstatera om det finns något på stranden som kräver tillstånd av oss. Det man kan tänka sig är byggnader eller anläggningar till exempel parkeringar. Men det finns ingen anlagd parkering och med anledning av detta finns ingenting att plocka, säger Charlotta Hansson, verksamhetschef.

Så det är okej att köra in bil på parkmark?

ANNONS

– Då är det inte en fråga för plan- och bygglagen. Det är andra ärenden som hanteras av polis. I det här fallet tittar vi på anordnande eller anläggande av p-plats som är en bygglovspliktig åtgärd, säger Charlotta Hansson.

Ärendet går att överklaga till länsstyrelsen.

LÄS MER:Strandägare måste visa hur de ska minska biltrafiken

LÄS MER:Han åtalas frivilligt för bilkörning på stranden

ANNONS