Äldreboendet Randerslund i Ränneslöv. Det särskilda boendet är stängt för besökare under coronapandemin.
Äldreboendet Randerslund i Ränneslöv. Det särskilda boendet är stängt för besökare under coronapandemin. Bild: Jonatan Gernes

En smittad på äldreboendet – flera äldre visar symtom

En hel avdelning på äldreboendet Randerslund i Laholms kommun har isolerats efter att en av de boende konstaterats smittad av det nya coronaviruset. Flera äldre med förkylningssymtom håller på att testas. En är bekräftad negativ.

ANNONS
LocationLaholm||

Som HP berättade redan i går upptäcktes på torsdagen covid-19 på ett av Laholms kommuns särskilda boenden för äldre. En boende ska ha blivit smittad av en närstående som nyss kommit hem från en utlandsresa.

Besöket ägde rum dagen före att Laholms kommun 11 mars införde besöksförbud på sina äldreboenden.

LÄS MER:Förbud att gå in på äldreboende och att resa ut från skolor

LÄS MER:Coronavirus upptäckt på äldreboende – avdelning isolerad

HP kan nu berätta att det rör sig om Randerslunds äldreboende i Ränneslöv. De boende som är berörda, deras anhöriga och personalen informerades på torsdagen.

– Vi hade en telefonkedja så att alla anhöriga fått informationen också. Har man inte fått en kontakt så är man inte i riskzon utifrån detta, säger Christel Sundberg, socialchef på Laholms kommun.

ANNONS

Oklart om fler är smittade

Personen med konstaterad smitta är sjuk. Mer information än så lämnas inte om hens tillstånd.

Personal identifierade misstänkta symtom hos den boende i söndags, uppger socialchefen. Testet ska ha tagits i onsdags och svaret kom på torsdagen.

Än är det okänt om fler på äldreboendet är smittade.

Christel Sundberg är socialchef i Laholms kommun.
Christel Sundberg är socialchef i Laholms kommun. Bild: Jonatan Gernes

– Allt händer jättefort. Det är ytterligare prover tagna på ett par personer av de boende som har uppvisat symtom, säger Christel Sundberg och tillägger:

– Eftersom vi har en konstaterad smitta har vi ständig kontakt med smittskyddsläkare och Region Halland.

På fredag eftermiddag hade ett testsvar kommit tillbaka och var negativt. Övriga väntar kommunen fortfarande på.

I samarbete med smittskydd Halland har smittskyddsåtgärder vidtagits på boendet. Den aktuella avdelningen med åtta platser har isolerats från resten av boendet.

– Vi är väl bekanta med att hantera smitta och spridning. Direkt när symtom uppvisades stängde vi av den avdelning där personen bodde. Vi stängde också av personen själv, som då bara får vistas i sin lägenhet. Sedan är avdelningen en ytterligare säkerhetsbarriär, säger Christel Sundberg.

LÄS MER:Kommunen tar fram handlingsplaner för corona

Smittbarriärer

Personalen fick tillgång till skyddsutrustning och instruktioner om de förhållningssätt som finns för smittskydd. Det handlar bland annat om beklädnad, visir och munskydd som används i omvårdnadsarbetet.

Jag vet inte varför man fortsätter att göra det trots att man tillhör riskgrupper.

Det finns inga konstaterade smittade bland personalen på Randerslund, men några går hemma med förkylningssymtom. Ingen personal är testad. Boendet har förstärkts med extrabemanning för att upprätthålla smittbarriärer mellan avdelningarna.

ANNONS

Oroliga anhöriga

Anhöriga till äldre på andra avdelningar på Randerslund har reagerat över att de inte fick veta något om smittan förrän det stod i HP.

– Jag kan tycka att det är en väldigt märklig policy att de inte går ut med information till alla anhöriga. Personalen har gått mellan avdelningarna tills de konstaterade coronasmitta och de bor under samma tak allihop, säger ett barnbarn till en 99-åring.

Men sekretessreglerna sätter stopp, uppger Christel Sundberg.

– Vi kan inte gå ut allmänt. Det räcker att veta att vi har vidtagit alla säkerhetsåtgärder för att inte smittan ska spridas, säger hon.

En avdelning är isolerad på äldreboendet.
En avdelning är isolerad på äldreboendet. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vädjar att inte gå ut

Folkhälsomyndigheten gick i måndags ut med att personer över 70 år bör begränsa sina kontakter med andra människor så långt det går under en tid framöver.

Christel Sundberg vädjar nu till alla berörda att följa rekommendationen.

– Man har rörelsefrihet att lämna sitt äldreboende, att gå ut och handla och besöka anhöriga. Jag vet inte varför man fortsätter att göra det trots att man tillhör riskgrupper. Jag vädjar till både anhöriga och de som bor på särskilda boende att tänka både på sin egen säkerhet och på att skydda andra, säger socialchefen.

LÄS MER:Skyddsutrustning på väg att tryta i Laholms vård och omsorg

LÄS MER:Coronasmittad läkare jobbade på vårdcentral

ANNONS