Arkibild. Läkaren hann träffa tolv patienter under de två dagar hen var i tjänst som smittad.
Arkibild. Läkaren hann träffa tolv patienter under de två dagar hen var i tjänst som smittad. Bild: Claudio Bresciani/TT

Coronasmittad läkare jobbade på vårdcentral

En läkare på vårdcentralen Lagaholmskliniken i Laholm har testat positivt för det nya coronaviruset. Läkaren hade kontakt med tolv patienter innan hen togs ur tjänst.

ANNONS
LocationLaholm||

Läkaren var på semester i Frankrike under vecka 10. På måndagen 9 mars kom hen tillbaka till jobbet. På eftermiddagen började läkaren känna lite i halsen.

– Jag jobbade dagen därpå. Då tog vi kontakt med infektionskliniken och bad att få hen provtagen, i och med att vi är en vårdcentral. Men det fick vi inte, utifrån riktlinjerna som gällde då. De förändras väldigt snabbt, säger Gunnar Nordgren, verksamhetschef vid Lagaholmskliniken.

Skickades hem

Området som läkaren besökt var vid tillfället inte klassat som ett riskområde.

– Hen hade ingen feber och ingen hosta. Det var inte alls den bilden kring corona då, men jag tänkte att vi får vara försiktiga och hen fick ändå stanna hemma efter den dagen och vi sanerade det rum hen jobbat i noggrant, säger Gunnar Nordgren.

ANNONS

Hade det kommit i dag hade vi och läkaren tänkt på ett annat sätt.

Under veckan som följde fick andra personer i samma resesällskap symtom och testades positivt för covid-19. I söndags togs också läkaren in för provtagning. I måndags kom svaret tillbaka positivt.

Alla patienter kontaktade

Under sina två dagar i tjänst hade den smittade läkaren kontakt med tolv patienter, samt med personal på vårdcentralen.

– Vi har varit ytterst försiktiga. Vid minsta förkylningsmisstanke har vi varit hemma. En läkare som fick lite förkylningsbesvär under jobbet är testad och var negativ, säger Gunnar Nordgren.

Gunnar Nordgren är verksamhetschef på den privata vårdcentralen Lagaholmskliniken i Laholm.
Gunnar Nordgren är verksamhetschef på den privata vårdcentralen Lagaholmskliniken i Laholm. Bild: arkiv

Alla patienter som exponerats för coronaviruset genom att ha träffat läkaren har blivit kontaktade.

– Patienterna har blivit uppringda och vi har markerat i journalerna att de är exponerade för corona. De är påminda om vad som gäller vid alla luftvägsbesvär.

Har någon blivit smittad?

– Det vet jag inte, men en patient som jag har pratat med har haft förkylningsbesvär, säger Gunnar Nordgren.

Beklagar sent test

Gunnar Nordgren konstaterar att läkaren hade väldigt diskreta besvär ”som man inte skulle ha stannat hemma för i vanliga fall”.

– Hade det kommit i dag hade vi och läkaren tänkt på ett annat sätt. Jag tycker att det är synd att vi inte kunde få hen testad, men jag har respekt för att infektionskliniken hade fullt upp med dem från riskområdena, säger han.

ANNONS

Läkaren uppges i dag känna sig i princip helt frisk. Något litet förkylningsbesvär finns dock kvar och beskedet är att läkaren ska stanna hemma till hen är symtomfri och två dagar till.

Lagaholmskliniken på Stortorget i Laholm. Vårdcentral och BVC som drivs av Praktikertjänst AB.
Lagaholmskliniken på Stortorget i Laholm. Vårdcentral och BVC som drivs av Praktikertjänst AB. Bild: Jonatan Gernes

LÄS MER:Skyddsutrustning på väg att tryta i Laholms vård och omsorg

LÄS MER:Ryktesspridning skapar corona-oro i Laholm

ANNONS