Andreas Meimermondt anmäld för kränkning av fritidschefen

Högsta chefen sågade fritidschefen i mejl som gick ut till hela ledningsgruppen.
– Väldigt kränkande, säger Christer Johansson som sedan blev utköpt.
– Oerhört olyckligt att Christer upplever sig som kränkt, säger chefen Andreas Meimermondt.

ANNONS
LocationLaholm||

”Enhetschefen har inte riktigt förmågan att se lösningarna.”

Den åsikten om Laholms kommuns dåvarande fritidschef Christer Johansson skrev kultur- och utvecklingschefen Andreas Meimermondt i höstas i ett mejl, som HP tagit del av, till 15 personer i förvaltningens ledningsgrupp.

Meimermondt hade inte tidigare tagit upp kritiken med den berörde.

”Svårt att sova”

– Jag mådde väldigt dåligt efter händelsen och hade svårt att sova. Jag förstår inte över huvud taget hur man kan bete sig så omdömeslöst, säger Christer Johansson.

Efter kontakt med personalkontoret gjorde han en anmälan om arbetsskada, som arbetsgivaren skrev på och skickade till Försäkringskassan. Tidningen har fått del av anmälan från kommunen, med känsliga uppgifter maskerade. Där anges ”psykosociala arbetsmiljöproblem” som orsak till skadan, och att chefen har kränkt sin underordnade ”mycket allvarligt”.

ANNONS

Har man synpunkter om någon tar man dem med vederbörande.

– Jag ville markera att så här gör man inte. Har man synpunkter om någon tar man dem med vederbörande, säger Christer Johansson.

LÄS MER:Fritidschef hoppar av efter 14 år – oro bland personalen

LÄS MER:Facket dömer ut omorganisation på Folkhälsocentrum

Skickades av misstag

Mejlet skrevs från början till kommunens upphandlingschef. Andreas Meimermondt ville ”inom mycket kort” ta in en konsult för att se över bemanningsstrukturen inom Folkhälsocentrum, med målet att ”förbättra arbetsmiljön och samtidigt spara pengar genom att omorganisera där”. I det sammanhanget anmärkte han på fritidschefens förmåga.

– Den meningen är en förklaring till varför vi behöver det stödet. Jag har inte skrivit med avsikt att vara kränkande, säger Andreas Meimermondt till HP.

Andreas Meimermondt, kultur- och utvecklingschef i Laholms kommun.
Andreas Meimermondt, kultur- och utvecklingschef i Laholms kommun. Bild: Laholms kommun

Han säger att det var ett misstag att han senare skickade samma information vidare till en större krets, som bestod av fritidschefens alla chefskollegor.

– Misstaget jag gör är att inte den meningen togs bort i det sammanhanget. Det var olyckligt.

Hade du tagit upp kritiken med fritidschefen?

– Jag har inte personligen haft det samtalet med fritidschefen.

Rädsla för repressalier

Efter anmälan har Laholms HR-chef haft en dialog med förvaltningschefen om det olämpliga i att vidareförmedla känslig information till fel mottagare. För det bad han om ursäkt till fritidschefen, men inte för att han skrev omdömet i sig.

Christer Johansson bekräftar till HP att kränkningen är en del i att han accepterade att bli utlöst från sin tjänst i förtid. Som HP berättade i går har arbetsgivarens behandling av honom skrämt personalen i simhallen och gjort att de inte törs framföra kritik mot den nya organisationen av rädsla för repressalier.

ANNONS

– Jag tycker att det är fruktansvärt, säger Andreas Meimermondt.

Har de fog för att vara rädda?

– Absolut inte. Men jag kan inte ta ifrån dem deras upplevelse. Det är en oerhört viktig del av en organisation att man har ett öppet klimat och man har möjlighet att uttrycka sin åsikt. Det är också viktigt, när man kommer till en punkt där ett beslut är fattat, att man är beredd att genomföra det beslutet och ta konsekvenserna, säger han.

Ny organisation i simhallen har lett till stor oro bland personalen. ”I fallet med Folkhälsocentrum har vi inte lyckats med vår kommunikation till vår personal. Vad det beror på är jag inte beredd att analysera direkt i media”, säger Andreas Meimermondt.
Ny organisation i simhallen har lett till stor oro bland personalen. ”I fallet med Folkhälsocentrum har vi inte lyckats med vår kommunikation till vår personal. Vad det beror på är jag inte beredd att analysera direkt i media”, säger Andreas Meimermondt. Bild: Johan Svensson/arkiv

Att föra samtal i personalärenden där andra kan höra är inte rätt forum.

Pratade så att andra hörde

I Stadshuset i Laholm har Meimermondt hörts prata om att han tyckte att Christer Johansson skulle sluta. Att samtalet kunde höras av andra har väckt kritik.

– Att föra samtal i personalärenden där andra kan höra är inte rätt forum, medger Andreas Meimermondt.

LÄS MER:Skrämd personal varnar för sämre öppettider i simhallen

LÄS MER:Fritidschefen blev utköpt för åtta månadslöner

ANNONS