Ett axplock ur mejlkorrespondensen mellan Per Borg och Ronny Löfquist under mars månad.
Ett axplock ur mejlkorrespondensen mellan Per Borg och Ronny Löfquist under mars månad. Bild: HP/TT

Per Borg och Ronny Löfquists mejlväxling visar en annan bild: ”Är det så kaosartat?”

Under sin Thailandsvistelse skriver Per Borg "Är det så kaosartat?” och ”Jag har inget minne av att du har varit beredd att ersätta mig och Lena för vår resa” till Ronny Löfquist. HP har begärt ut mejlkorrespondensen mellan den förre kommundirektören och Hyltes högste politiker. Den visar hur oense de var om Borgs beslut att åka på semester mitt i coronakrisen.

ANNONS
|

Hallandsposten har begärt ut all mejlkorrespondens under mars månad mellan den förre kommundirektören Per Borg och kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S). Efter den 12 mars blir tongången hårdare från Löfquists sida. Då har kommunen har gått upp i stabsläge och krisberedningsläge, samtidigt som Per Borg har satt sig på flygplanet till Thailand för två veckors semester.

Två dagar innan hans avresedatum hade WHO deklarerat att sjukdomen covid-19, som orsakas av ett coronavirus, är en pandemi.

LÄS MER:Ronny Löfquist kommenterar mejlväxlingen mellan honom och Borg

Ronny Löfquist verkar uppjagad och skriver bland annat att ”Det är många som ifrågasätter ditt beslut att åka på semester i fredags både inom politiken men även ute i organisationen. Hallandsposten jagar mig och Anna (Roos, oppositionsråd, reds anm.) för kommentar kring din ledighet”.

ANNONS

Coronaläget förvärras varje dag

Den 17 mars beskriver han hur coronaläget förvärras varje dag, om regeringens beslut att stänga vuxenskolor och gymnasier samt om det tuffa läget i kommunens egna verksamheter med stora grupper av anställda som är sjukskrivna.

Förutsätter att du svarat media att vi har en robust organisation där det utses ersättare vid chefs frånvaro, oavsett om det är semester, sjukdom eller annan frånvaro.

45 minuter senare svarar Per Borg från Thailand: ”Det fanns inte så mycket att göra eftersom UD inte hade avrått från att resa innan vi var här. Är det så kaosartat? Tycker vi satte en bra grund innan jag åkte.”

Per Borg var kommundirektör i Hylte kommun i tolv år.
Per Borg var kommundirektör i Hylte kommun i tolv år. Bild: ADAM IHSE / TT

Senare på eftermiddagen blir Per Borg mer kritisk mot Ronny Löfquist:

”Hej Ronny! Förstår att du uttalat dig till media att du försökt avråda mig att åka. Jag har inget minne av att du har varit beredd att ersätta mig och Lena för vår resa. Detta har jag självklart inte kommenterat till media.”

Lena (Borg), som är Pers fru och medresenär, har också en hög och viktig befattning inom kommunen som enhetschef för omsorgskontoret.

LÄS MER:Kommundirektören förklarar: ”Planerad semester sedan tidigare”

”Viktigt att att ni håller lugnet”

Per Borg förlitar sig på att Christer Grähs axlar kommundirektörsrollen under tiden han är på semester.

”Förutsätter att du svarat media att vi har en robust organisation där det utses ersättare vid chefs frånvaro, oavsett om det är semester, sjukdom eller annan frånvaro. I detta fallet Christer Grähs som är en erfaren chef”, skriver Borg till Löfquist och skickar dessutom med en uppmaning:

ANNONS

”Viktigt att att ni håller lugnet, det är vad jag förstår fortfarande ingen som konstaterats smittad i kommunen”.

Löfquist svarar då: ”Jag har naturligtvis uttalat stort förtroende för de som går in som TF, men det är ändå svårt att ducka frågorna från media att kommunchefen åkte mitt i pågående skeende.”

Han passar också på att uppdatera Per Borg om samhällsläget: ”Mycket handlar om hela samhällsdebatten nu där man ska vara hemma för minsta symptom, näringslivet och jobben håller på att köra i diket och regeringen har krispaket dagligen.”

Den 30 mars, samma dag som beskedet att Per Borg tvingas sluta som kommundirektör, meddelades det första bekräftade fallet av covid-19 i Hylte.

Hade avskedats oavsett medierapporteringen

Till Kvällsposten säger Löfquist att Borg hade avskedats även om medier inte granskat fallet. KvP var först med att rapportera om mejlkorrespondensen mellan Per Borg och Ronny Löfquist.

Kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S).
Kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S). Bild: Isabel Bark

Som Hallandsposten har skrivit förut får Hyltes sparkade kommundirektör cirka 2,9 miljoner kronor när han slutar: först sex månaders lön under uppsägningstiden och efter den perioden, i slutet av september, sätts 30 månaders avgångsvederlag in på hans konto på en och samma gång.

LÄS MER:Borg förhandlade fram avgångsvederlag på flera miljoner

Det guldkantade avtalet hindrar honom inte att samtidigt få lön av en ny arbetsgivare. För kommunen blir det dyrt eftersom det tillkommer sociala avgifter på toppen av de 2,9 miljonerna. Slutnotan för kommunen är ännu inte uträknad.

ANNONS

– Jag förstår upprördheten hos folk, jag är precis lika upprörd över avtalet, det är ett skitavtal för Hylte kommun, sa Ronny Löfquist till HP den 1 april.

LÄS MER:

ANNONS