"Semestern var planerad innan coronaviruset var ett problem" skriver Per Borg i ett mejl.
"Semestern var planerad innan coronaviruset var ett problem" skriver Per Borg i ett mejl. Bild: Isabel Bark

Kommundirektören förklarar: ”Planerad semester sedan tidigare”

Per Borg tog semester för att åka till Thailand mitt under rådande kris med coronaviruset. Dagen efter att Hylte kommun gick upp i stabsläge reste kommundirektören i väg.

ANNONS
|

”Semestern var planerad innan coronaviruset var ett problem. Eftersom vi förberedde mycket förra veckan, både genom politiska beslut och genomgång med samtliga chefer kring hur vi skall hantera situationen finns en bra grund att stå på och jag känner mig trygg med den ersättare som jag har utsett” skriver Borg i ett mejl om beslutet att åka på semestern.

Läs mer: Kommundirektören åker på semester mitt i coronakrisen

Det var först i lördags som UD valde att avråda svenskar från att resa till samtliga länder. Då hade Borg redan anlänt till Thailand.

”Det finns inget avbeställningsskydd som gäller beroende av oro, bara om UD avråder från resa och i mitt fall kom avrådan först när vi var framme vid destinationen, i annat fall hade vi självklart inte åkt” skriver Borg.

ANNONS

Nu kommer alltså Christer Grähs, vanligtvis kultur- och folkhälsochef, att överta Borgs tjänst som kommundirektör och ledare för krisledningsgruppen.

”Vid all planerad frånvaro har jag utsedd ersättare, som i detta fallet är Christer Grähs, en erfaren chef som jag har fullt förtroende för” menar Borg.

Under måndagen skrev Expressen om att svenska resenärer med Norwegian som skulle hem från Thailand inte fick följa med planen hem. Det är dock inget som ska påverka Borg. Inte heller det inreseförbud som den svenska regeringen beslutade om under tisdagen ska vara ett problem, då svenskar som är i utlandet fortfarande får åka tillbaka till Sverige.

”Enligt vårt resebolag kommer vi hem som planerat” skriver Borg.

Borg är nu tjänstledig fram till den 31 mars och menar att han kommer att följa myndigheternas rekommendationer när han kommer hem från Thailand.

”Jag kommer självklart att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer eller eventuella riktlinjer från kommunen vid hemkomst” menar han.

ANNONS