Ödehusen matchas med nya ägare: ”Väldigt stort intresse”

Hyltes tappning av projektet Lev din dröm går nu in i nästa fas där de obebodda husen på landsbygden ska matchas med nya ägare. För de mest unika husen tar man hjälp av företaget Landsbygdsdröm, som har lanserat en egen Youtube-serie om ödehus.

ANNONS
|

– Vi märker ett väldigt stort intresse för obebodda hus i Hylte. De första veckorna efter sommaren fick vi loss tre hus och sedan har flera andra av de vi kontaktade dykt upp på Hemnet, berättar Ida Karlsson Lalander, projektkoordinator för Lev Din Dröm i Hylte kommun.

LÄS MER:Över 1 000 obebodda hus funna i första kartläggningen

LÄS MER:Emilie och Anton Runemyr gör om obebott 1800-talshus till sitt drömhem

Intressenternas ”drömhus” ska ligga nära naturen och det ska helst ingå en bit mark som går att odla på eller ha betande djur på. Och gärna ett visst avstånd till närmaste granne.

– Vi märker av en viss coronaeffekt. En del har valt att fly till sin sommarstuga under coronapandemin. Dessutom vill många leva hållbart och nära naturen, det är absolut en växande trend, säger Ida.

ANNONS

Skickade vykort till fastighetsägarna

I början av 2020 berättade hon att kartläggningen i Hylte hade resulterat i en lista över 1 000 obebodda hus. Men alla hus, även de som verkar övergivna eller obebodda, har en registrerad ägare. Dessa ägare har man kontaktat via brevutskick för att se hur många som är intresserade av att sälja.

– Vi har tidigare skickat vykort till både svenska, tyska och danska ödehusägare. Nu gör vi ett nytt försök, denna gång enbart till de svenska ägarna, berättar Ida.

Lev din dröm och Landsbygdsdröm samarbetar för att hitta nya ägare till obebodda fastigheter på landsbygden. Ett sådant hus ligger i Långaryd.
Lev din dröm och Landsbygdsdröm samarbetar för att hitta nya ägare till obebodda fastigheter på landsbygden. Ett sådant hus ligger i Långaryd. Bild: Isabel Bark

Lev din dröm i Hylte är en avknoppning av samma projekt i Falkenberg. De obebodda husen är inte alltid fallfärdiga ruckel, utan kan lika gärna vara sommarstugor i fint skick som inte nyttjas av ägarna. Allt fler väljer att restaurera husen själva eller överlåter husen till sina barn. Men många tar också chansen att sälja.

– Den effekten börjar vi se även i Hylte nu, vilket är otroligt roligt, säger Ida Karlsson Lalander.

– Folk har insett husens värde och att de kan få husen sålda i stället för att tvingas betala för dem på sikt, säger Jennifer Erlandsson, som driver företaget Landsbygdsdröm tillsammans med ödehusexperten Robert Danielsson och fotografen Theresia Sandahl.

LÄS MER:Halländska ödehus dyker upp i ny Youtube-serie

Företaget växte fram eftersom Jennifer via sin förra arbetsgivare, Falkenbergs kommun, inte kunde erbjuda de tjänsterna till de potentiella köparna av ödehusen.

ANNONS

Digitala husvisningar

Syftet är nu att inventera och förmedla övergivna hus på landsbygden och matcha husen med personer som drömmer om ett liv på landet. Det gör företaget bland annat genom en egen Youtubeserie och digitala husvisningar. I helgen hölls en sådan visning av ett av Långaryds äldsta hus.

– För de mest unika objekten tar vi på Hylte kommun hjälp av Landsbygdsdröm och kan på så vis nå ut i ett större sammanhang och folk som bor längre bort, säger Ida Karlsson Lalander.

Ida Karlsson Lalander, projektkoordinator för satsningen Lev din dröm, tar hjälp av företaget Landsbygdsdröm, som drivs av Jennifer Erlandsson. Vid intervjun med HP är Jennifer med på distans.
Ida Karlsson Lalander, projektkoordinator för satsningen Lev din dröm, tar hjälp av företaget Landsbygdsdröm, som drivs av Jennifer Erlandsson. Vid intervjun med HP är Jennifer med på distans. Bild: Isabel Bark

Hylte använder sig av Landsbygdsdröms register över cirka 200 intressenter som vill köpa ett ödehus någonstans i Halland.

– Vi är starkare tillsammans och i slutändan har vi samma mål: att få till en levande landsbygd och att få tomma hus att bli bebodda igen, säger Jennifer Erlandsson.

Entreprenörer, lantliga verksamheter som bed and breakfast och gårdsbutiker blir allt vanligare. Fiberutbyggnaden gör det enklare för småföretagare att utgå från sin bostad och anställda kan arbeta på distans.

– För dem som väljer att fly storstaden blir Hylte och Falkenberg ett alternativ om de inte behöver pendla till jobbet varje dag utan sköta en del arbete på distans, menar Jennifer.

Fenomenet med drivna entreprenörer från storstaden som vill väcka liv i landsbygden ökar, inte minst i coronatider.

ANNONS

”En typ av matchmaking”

Beroende på vad fastighetsägaren vill finns det två vägar att gå, antingen förmedla kontakt med en lokal mäklare eller skicka ut huset till listan med intressenter.

– Det är en typ av matchmaking. Vi tar alltid reda på bakgrundsinformation om våra intressenter, till exempel var de bor i dag, vilken verksamhet de driver och vilket slags hus de söker, berättar Ida.

Lev din dröm fortsätter i minst två år till, under 2021–2022, med fokus på obebodda hus utanför tätbebyggt område.

– Vi vill lyfta de möjligheter som finns här i Hylte med koppling till näringsliv och turism, säger Ida.

Det finns också en annan satsning där Hylte kommun har avsatt pengar för att riva förfallna hus som ingen tar hand om i tätorterna och som förfular samhället. Det gäller de ärenden där kommunen inte har lyckats nå ägaren.

LÄS MER:

ANNONS