Över 1 000 obebodda hus funna i första kartläggningen

I den första kartläggningen har över 1 000 obebodda hus hittats – men alla är inte övergivna utan kan vara fritidshus. Nästa steg i satsningen Lev din dröm blir att kontakta de registrerade ägarna för att se om de vill sälja fastigheterna.

ANNONS
|

Lev din dröm har haft framgång i Falkenbergs kommun, där flera ödehus sålts till drivna entreprenörer som vill väcka liv i landsbygden.

LÄS MER:Omtalat ödehus får nytt liv med hjälp av återbruk

Hylte kommun vill göra sin egen tappning av Lev din dröm och inledde därför ett samarbete med Falkenberg. I höstas drog inventeringen igång och det första delmålet är att kartlägga hur många övergivna hus det finns inom Hyltes gränser.

I stället för att lämna en släktgård tom så kan man sälja den och bidra till en levande landsbygd.

– Vi har kommit en bra bit i inventeringen och har lite över 1 000 obebodda fastigheter än så länge, säger Ida Karlsson Lalander, projektkoordinator för Lev Din Dröm i Hylte kommun.

Tomma släktgårdar kan locka nya köpare

Det kan finnas många olika anledningar till att husen har övergivits. En vanlig anledning är att en person har ärvt en släktgård som de inte velat sälja, men inte heller tagit hand om eller rustat upp.

ANNONS

– Det är det vi kallar att älska ihjäl sin landsbygd. Många vill gärna ha kvar ställena av känslomässiga skäl. Samtidigt finns en stor efterfrågan på dessa gårdar bland köpare. I stället för att lämna en släktgård tom kan man sälja den och bidra till en levande landsbygd.

Alla hus, även de som verkar övergivna eller obebodda, har en registrerad ägare.

– Relativt snart, under februari, är vi klara med inventeringen och då kommer vi göra ett utskick till husägarna.

Vad vet ni om dessa husägare?

– Majoriteten är svenskar, men en del är tyskar och danskar. Vi vet ännu inte hur många av husen som används som fritidshus. Det kommer vi märka på hur många som svarar på vårt utskick.

Ida Karlsson Lalander är kommunikatör till yrket men driver också ett småskaligt lantbruk ihop med sin sambo i Burseryd, i gränslandet mellan Hylte och Gislaveds kommuner.
Ida Karlsson Lalander är kommunikatör till yrket men driver också ett småskaligt lantbruk ihop med sin sambo i Burseryd, i gränslandet mellan Hylte och Gislaveds kommuner. Bild: Isabel Bark

Hylte kommun vill kort och gott fråga fastighetsägarna om de är intresserade av att sälja sina fastigheter och kan i så fall förmedla kontakt till mäklare. Kommunen deltar inte i försäljningsprocessen. Förhoppningen är att satsningen Lev din dröm ska leda till fler året runt-bosatta Hyltebor.

Intresse för ödehus i Hylte

I Falkenberg har marknadsföringskampanjen inriktats på att locka entreprenörer att köpa de övergivna husen för att på sikt bidra till en mer levande landsbygd. Arbetet i Hylte blir en förlängning av satsningen i grannkommunen.

ANNONS

Rent personligt skulle jag gärna se mer djurhållning och fler bönder i Hylte. Det finns tyvärr inte mycket djurhållning i Hylte.

– Vi kommer att använda oss av deras lista på entreprenörer som vill etablera sig på landsbygden. Det roliga är att vi har fått ett intresse för Hylte och många har hört av sig redan nu. Det är superroligt att se att det finns ett intresse för landsbygden, säger Ida Karlsson Lalander.

Den primära tanken är att locka företagare att köpa ödehusen, men kommunen vill även välkomna andra människor som vill flytta ut på landet.

Inom vilken bransch behövs entreprenörer i Hylte?

– Rent personligt skulle jag gärna se mer djurhållning och fler bönder i Hylte. Det finns tyvärr inte mycket djurhållning i Hylte. Det är en näringsgren som är viktigt för en långsiktig hållbarhet och för ekosystemet, säger Ida, som själv driver ett småskaligt lantbruk ihop med sin sambo i Burseryd, i gränslandet mellan Hylte och Gislaveds kommuner. Till yrket är hon kommunikatör.

Utgår från ett register

Hon har anlitats för att leda kartläggningen och utgår från Företagscenter på Storgatan i Hyltebruk. Under arbetets gång kan hon bolla idéer med projektledarna i Falkenberg (en av dessa är Drängseredsbördiga Karin Torstensson).

Än så länge har inventeringen skötts via datorn. Ida Karlsson Lalander vet inte om det blir aktuellt att åka ut och se ödehusen med egna ögon.

ANNONS

– Vi utgår från ett register med fastighetsbeteckningar i kommunen och kan se vilka fastigheter som inte har någon person som är skriven på adressen.

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR:

ANNONS