Jennifer Erlandsson och Robert Danielsson, som vet ”allt” om ödehus,  tar ett nytt grepp på ödehusens historia och framtid.
Jennifer Erlandsson och Robert Danielsson, som vet ”allt” om ödehus, tar ett nytt grepp på ödehusens historia och framtid. Bild: Privat

Halländska ödehus dyker upp i ny Youtube-serie

Jennifer Erlandsson, från satsningen Lev din dröm, ger sig ut på jakt efter ödehus i södra Halland. Serien filmas och läggs upp på Youtube under namnet Landsbygdsdröm. Programmet beskrivs som en mix av Husdrömmar, Bonde söker fru och Vem bor här.

ANNONS
|

Jennifer Erlandsson var med och drev det kommunala projektet Lev din dröm som går ut på att hitta nya ägare till ödehus på landsbygden. Allt startade i Falkenbergs kommun, men fenomenet har nu spridit sig till Hylte kommun. Längs vägen märkte hon att svenskarnas intresse för övergivna bostadshus var stort.

– Många ödehus i Falkenberg har redan fått nya ägare och då är det toppen att vi kan fylla på med fler ödehus från Hylte. Halland står högst upp på listan bland dem som vill leva sin landsbygdsdröm, säger Jennifer Erlandsson.

Tillsammans med ödehusexperten Robert Danielsson och fotografen Theresia Sandahl har hon nu skapat en ny webbsänd serie. Det första avsnittet av Landsbygdsdröm har redan visats på Youtube och kanalen kommer fyllas på med fler avsnitt under sommaren och hösten.

ANNONS

– Den här serien hade inte funnits om det inte vore för Lev din dröm-projektet. Självklart tar vi upp Falkenberg och Hylte som ett team. Det är häftigt att två kommuner kan hjälpas åt såhär i ett projekt, säger Jennifer Erlandsson, som själv bor i Slöinge och för många känns igen som deltagare i tv-serien Bonde söker fru.

Tittarna får lära sig mer om ödehus

I serien Landsbygdsdröm får tittarna lära sig mer om ödehus, möta företagare och andra personer som lever på landet och vill inspirera andra att våga ta steget.

– Vi har en stark kärlek till landsbygden och vill locka fler att se möjligheterna med ett liv på landet. Vi vill förändra den dystra bilden av landsbygden, säger Jennifer Erlandsson.

Teamet bakom tv-serien: Jennifer Erlandsson, Theresia Sandahl och Robert Danielsson.
Teamet bakom tv-serien: Jennifer Erlandsson, Theresia Sandahl och Robert Danielsson. Bild: Privat

Ett av avsnitten fokuserar på ödehus i just Hylte och Falkenbergs kommuner eftersom det var här äventyret började. I Hylte pågår ännu kartläggningen av ödehus och en stor del av detta arbete utförs av projektledaren Ida Karlsson Lalander.

– Vi kommer att följa upp hur det har gått med ödehusen i Falkenberg. I Hylte lyfter vi en del hus som vi vet söker nya ägare. Vi träffar också Ida (Karlsson Lalander) som själv lever sin landsbygdsdröm på gränsen till Gislaved.

Vill lyfta en positiv bild av landsbygden

Serien tar sedan med tittarna till ödehus runt om i Sverige. Målet är att matcha ödehusen med personer som bär på en dröm om att flytta ut på landet, samtidigt som Jennifer, Robert och Theresia vill lyfta en positiv bild av landsbygden.

ANNONS

Tre avsnitt är redan inspelade och ytterligare fyra-fem avsnitt spelas in under sommaren och tidiga hösten.

När det gäller ödehusprojektet i Hylte är den primära tanken att locka företagare att köpa husen, men kommunen vill även välkomna andra människor som vill flytta ut på landet.

LÄS ÄVEN:

ANNONS