Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En fullmäktigepolitiker i Hylte uppgav till sitt försäkringsbolag att hen bestulits på ett dyrbart guldarmband under en konsert i Halmstad sommaren 2019. När försäkringsbolaget ville se en bild på smycket skickade politikern in bilder som visade sig vara tagna sex dagar efter förlustanmälan. Bild: HP Arkiv
En fullmäktigepolitiker i Hylte uppgav till sitt försäkringsbolag att hen bestulits på ett dyrbart guldarmband under en konsert i Halmstad sommaren 2019. När försäkringsbolaget ville se en bild på smycket skickade politikern in bilder som visade sig vara tagna sex dagar efter förlustanmälan. Bild: HP Arkiv

Fullmäktigepolitiker krävde 17 000 kronor för guldarmband – misstänks för brott

En fullmäktigeledamot i Hylte krävde sitt försäkringsbolag på närmare 17 000 kronor för ett guldarmband som hen hävdar blev stulet eller förlorat under en konsert.
Men bilder som togs flera dagar efter konserten visar att kommunpolitikern hade kvar smycket runt handleden. Nu åtalas personen för bedrägeriförsök.
– Vi har bedömt att bevisningen håller, säger polisens förundersökningsledare Claes Björnerhag.

Det var sommaren 2019 som politikern, som sitter i Hylte kommunfullmäktige, misstänks ha gjort sig skyldig till bedrägeriförsöket. Hen ska då ha varit på en konsert i Halmstad och hävdar att hen bestulits på ett guldarmband alternativt tappat bort det i folkmassan under konsertens gång. Politikern gjorde en polisanmälan och kontaktade sitt försäkringsbolag för att begära nästan 17 000 kronor i ersättning. Något kvitto som bekräftade värdet fanns inte.

Politikern fick komplettera sin förlustanmälan med bilder som visade hur armbandet såg ut. Hen uppgav att bilderna var tagna ungefär ett år före konserten.

Bilderna var tagna efter stöldtillfället

Men en bildanalys skulle senare visa att bilderna var tagna sex dagar efter det påstådda stöldtillfället. Det tyder på att politikern inte blev bestulen utan i själva verket behöll smycket.

”Konstaterandet är ytterst besvärande och kan inte tolkas på annat sätt än att du har försökt förmå X (försäkringsbolaget) att utbetala ersättning som du inte är berättigad till”, skriver försäkringsbolaget i sitt utlåtande.

Hur tillförlitlig är bildanalysen som bevis mot den åtalade?

– Vi har skickat bilderna till en expert som både vi och försäkringsbolagen anlitar. Sedan har våra egna forensiker gjort en analys och kommit fram till att bildanalysen stämmer. Personen som gjort bildanalysen är också kallad som vittne. Vi har bedömt att bevisningen håller, säger Claes Björnerhag, polisens förundersökningsledare.

Vid sidan av försäkringsbolagets utredning har polisen sedan gjort en egen it-forensisk utredning. Ett kompletterande förhör som skulle ha hållits gick inte att hålla eftersom den brottsmisstänkta personen varit svår att nå.

”Allt tyder på att NN håller sig undan och det verkar som att hen inte vill samverka mera i utredningen”, står det i förundersökningen.

Bildanalysen visade att bilderna var tagna med en mobilkamera av märket Samsung. I polisförhör hävdade politikern att bilderna hade tagits med en systemkamera och att minneskortet med originalfilerna inte gått att hitta. Men till försäkringsbolaget hade hen tidigare sagt att en mobilkamera av märket Iphone hade använts.

Dagsböter och villkorlig dom i straffskalan

Åklagaren har åberopat resultaten från utredningen och bildanalysen som bevisning mot Hyltepolitikern, som misstänks ha begått bedrägeriförsöket med uppsåt.

– Eftersom det är ett försöksbrott stannar det här nog på dagsböter och villkorlig dom, säger Claes Björnerhag.

Är det extra besvärande att personen är politiker i kommunfullmäktige?

– Det hade jag ingen aning om, det har inte funnits med i vår utredning, säger Björnerhag.

Polisens förundersökningsledare Claes Björnerhag har hållit i utredningen, som nu har lett fram till åtal. Den misstänkta Hyltepolitikern riskerar att dömas för försök till försäkringsbedrägeri. Bild: Jonatan Bylars/arkiv
Polisens förundersökningsledare Claes Björnerhag har hållit i utredningen, som nu har lett fram till åtal. Den misstänkta Hyltepolitikern riskerar att dömas för försök till försäkringsbedrägeri. Bild: Jonatan Bylars/arkiv

Försäkringsbolaget har yrkat skadestånd på 6 600 kronor för sina utredningskostnader. Politikern har uppgett i ett mejl till polisen att hen är beredd att betala detta, men förnekar samtidigt bedrägeriförsöket. Åtalet står likväl fast och förhandlingen kommer att hållas i Halmstads tingsrätt under mars månad.

Hur ställer du dig till misstankarna?

– Det är helt fel, det har blivit ett missförstånd mellan två olika parter. Jag ska ringa till försäkringsbolaget igen för det är de som ska dra tillbaka detta, säger politikern till Hallandsposten.

Men polisen driver ärendet oavsett om försäkringsbolaget är klar med sin utredning.

– Då återkommer jag till dig för jag och försäkringsbolaget har kommit överens. Det kommer inte bli något av detta, säger politikern.

”Brottet är ändå begånget”

Assistentåklagare Aron Willhammar tycker att bevisningen mot personen är mycket tillförlitlig.

– Jag bedömer att det kan styrkas att ett brott har begåtts och det är därför jag har väckt åtal. Brottet är ändå begånget.

Hur sannolikt är det att det blir en fällande dom i det här målet?

– Jag ser det som mycket sannolikt, säger Willhammar.

Till saken hör också att Hyltepolitikern tidigare har krävt ersättning för en mobiltelefon, som hen enligt anmälan hade tappat. När försäkringsbolaget tog upp detta ärende svarade politikern att telefonen är upphittad, men att hen glömt att informera försäkringsbolaget om detta.

LÄS FLER HYLTENYHETER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här