Brunnsbacka sågkvarn och Göran Peyronson som inspekterar byggnadsminnet han är ordförande för, vid Krokån i Unnaryd.
Brunnsbacka sågkvarn och Göran Peyronson som inspekterar byggnadsminnet han är ordförande för, vid Krokån i Unnaryd. Bild: Lennart Hildingsson

Sågkvarnen på väg att rustas upp - Brunnsbackadag planeras i maj

Brunnsbacka sågkvarn i Unnaryd, ett av byggnadsminnena i kommunen, står inför ett restaureringsarbete.

ANNONS
|

Det finns sättningar i grundkonstruktionen och för att kunna visa upp anläggningen, med malning och sågning på gammalt vis, behöver bland annat kvarnstenarna med sitt drivverk lagas och justeras.

– Det är en större översyn som vi vill göra på anläggningen, säger Göran Peyronson, ordförande för Stiftelsen Brunnsbacka sågkvarn.

Han avslöjar samtidigt att stiftelsen är i gång med att planera för en visning av anläggningen. Den återkommande Brunnsbackadagen fick förra våren – arrangemanget hålls traditionsenligt första lördagen i maj – ställas in till följd av coronasmittan.

– Om situationen i samhället har ändrats och myndigheterna restriktioner tillåter det så kommer vi att genomföra Brunnsbackadagen i år.

ANNONS

Göran Peyronson berättar att lokala musiker är vidtalade och att man planera att har någon form av servering och lotterier samtidigt som kvarnen visas i drift.

Göran Peyronson visar hur kallmurningen i ett hörn av anläggningen har släppt och hur vissa stenar ligger lösa.
Göran Peyronson visar hur kallmurningen i ett hörn av anläggningen har släppt och hur vissa stenar ligger lösa. Bild: Lennart Hildingsson

Redan i fjol gjordes en del smärre reparations- och underhållsarbeten på sågkvarnen. Den beräknas vara byggd vid mitten av 1700-talet och har åtminstone fram till mitten av förra seklet tjänat som kvarn och sågverk för gårdarna i Brunnsbacka, som ligger några kilometer norr om Unnaryds samhälle. Anläggningen drivs av fallande vatten, via en fördämning, från Krokåns lilla flöde. Kvarnhjulet med underfall ger också kraft till en stickhyvel.

Anläggningen blev byggnadsminne 2003. Det var en tid efter en omfattande restaurering sågkvarnen, vilken gjordes i regi av hembygdsföreningen. Då fick bland annat sågkvarnen ett nytt fungerande vattenhjul.

I dagsläget kan stickhyveln och ramsågen visas i drift. Men med de insatser som planeras under 2021 ska även malning av säd på nytt i kunna visas upp i Brunnsbacka.

En granstock ligger redo för sågning. Brunnsbacka sågkvarn kan ta emot besökare utan personlig guidning. Informationsskyltar på plats berättar om anläggningen.
En granstock ligger redo för sågning. Brunnsbacka sågkvarn kan ta emot besökare utan personlig guidning. Informationsskyltar på plats berättar om anläggningen. Bild: Lennart Hildingsson

Hos länsstyrelsen har stiftelsen sökt drygt 600 000 kronor för projektet. Förutom renovering av kvarndel, drivverk och fördämning - samt översyn av överbyggnad och såg - framhåller Göran Peyronson de insatser som behöver göras på den kallmurade stensockeln/kvarndelen.

– Muren har genom årens lopp förskjutits något. En del av stenarna i muren ligger också lösa. Det ska de inte göra, eftersom stabiliteten på kvarnen äventyras.

ANNONS

Stiftelsen har pekat på två metoder att åtgärda; en nedtagning och omläggning av stenarna eller en billigare som innebär att man säkrar konstruktionen med ankarjärn utan omläggning av muren. Det ligger nu närmast till hands att länsstyrelsen - vars antikvarier redan besiktigat sågkvarnen - avgör vilken metod det blir genom att ta ställning till vilket belopp man ska gå in med. I regel är länsstyrelsens bidrag till byggnadsminnen 90-procentigt. Den sökande får själv svara för en tiondel av kostnaderna.

ANNONS