Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Rajko får inte längre sälja korv i centrum

I 20 år har Rajko Stankovic sålt korv till hungriga shoppare och nattsuddare i centrala Halmstad. Nu har kommunen beslutat att förbjuda "ambulerande försäljning" i centrum. – Jag är förtvivlad. Ska vi inte ha ett levande city? undrar Rajko.

"Korvkungen i Halmstad" står det på Rajko Stankovic vagn, som med åren blivit ett välbekant inslag i stadsbilden. På dagarna står den parkerad i hörnet Köpmansgatan-Klammerdammsgatan och på helgnätterna flyttas den till korsningen Storgatan-Bankgatan, där många nattklubbsgäster passerar.

– På helgerna öppnar jag halv elva på kvällen, när restaurangerna stänger, och jobbar till halv fyra på morgonen. Folk kommer inte bara för att äta korv hos mig. Vi delar skratt och sorg och jag försöker sprida glädje, säger Rajko.

Han beskriver också hur han håller ett vakande öga över centrum och ringer polisen om det händer något.

– Vi har ett bra samarbete. Och för ett par år sedan räddade jag en flicka som försökte ta sitt liv genom att hoppa i Nissan. Då blev jag kallad hjälte.

Men senast på söndag, den 1 januari, måste Rajko flytta sin verksamhet. Via ett brev från kommunen har han fått veta att det inte längre ska tillåtas gatuförsäljning i Halmstads centrala delar. Det har politikerna i teknik- och fritidsnämnden beslutat. Den "försäljningsfria zonen" avgränsas av Slottsgatan, Karl XI:s väg, Fredriksvallsgatan och Nissan.

– Jag blev alldeles chockad när jag fick brevet. Det här är ju det jag lever på. Jag har ett lager, kassaapparat, kortläsare och betalar moms och skatt. Jag har erbjudit mig att betala mer för att stå här, men de svarade att jag inte kan få dispens. Att alla måste behandlas lika.

I brevet från kommunen föreslås Rajko Stankovic att flytta sin korvvagn till Filtparken, Österskans eller Picassoparken.

– Det blir inte samma sak. Det måste hända saker i centrum, inte minst nu när Eurostop bygger ut, menar Rajko.

För att inte förlora sitt levebröd har han ändå ansökt om att få flytta vagnen till Österskans dagtid och Karl XI:s väg nattetid. Men fortfarande lever hoppet om att kommunen ska ändra sig.

– Jag berättar om vad som hänt för alla kunder och de blir ledsna och undrar varför jag måste flytta. Då ber jag dem att skriva till kommunen och säga att de vill att jag ska få vara kvar. Jag hoppas att det hjälper, säger Rajko Stankovic.

Men Lars Püss (M), ordförande i teknik- och fritidsnämnden, ger inte mycket hopp.

– Vi står fast vid vårt beslut. Vi jobbar nu med att göra centrum mer attraktivt, och då tycker vi inte att den här typen av verksamhet passar in. Det handlar om vilka synintryck man får. Vi vill gärna utveckla matförsäljningen i city, men koncentrera den till Stora torg och det Food Corner som skapats där. Dit är Rajko Stankovic mycket välkommen, säger han.

Läs mer: Förbudet mot korv-Rajko väcker massivt motstånd

Läs mer: Püss hade räknat med reaktioner

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här