Lars Püss.
Lars Püss.

Püss hade räknat med reaktioner

Den enskilda frågan engagerar folk, men få tänker på helheten. Så kommenterar Lars Püss Facebook-uppropet för korv-Rajko.

ANNONS
|

- Det finns ett enormt engagemang i den här frågan. Det är det ingen som helst tvekan om. Problemet är att det är den enskilda frågan som engagerar, men väldigt få funderar på helheten. Det är det vi har försökt att göra och då blir det tråkigt, vi måste ha ett enhetligt regelverk som funkar för alla, säger Lars Püss (M), teknik- och fritidsnämndens ordförande.

Vad har du att säga till Rajko?

- Jag förstår att han är uppgiven. Han har tyvärr kommit i kläm i den här översynen. Jag vet att teknik- och fritidskontoret har haft en dialog med honom, men jag vet inte exakt hur diskussionerna har gått.

ANNONS

Du har själv gått med i Facebook-gruppen Låt Rajko fortsätta sälja korv i Halmstad. Varför?

- Jag vill ju se vad som skrivs, säger Lars Püss.

Är beslutet hugget i sten?

- Jag vill ha mer på fötterna innan jag kommenterar. Den verksamhet som han bedriver i dag är inte okej enligt det tidigare regelverket heller. Han står permanent på ett och samma ställe och det räknas inte som ambulerande försäljning, det vill säga att man flyttar runt.

Varför reagerar ni först nu?

- Det är en väldigt bra fråga. Vi har inte varit tydliga mot honom och sagt ifrån. Jag har inga problem med att vara kritiska mot oss själva.

Lars Püss hade räknat med att invånare skulle reagera mot beslutet om nya riktlinjer för centrala Halmstad.

- Hur centrum ska utformas engagerar människor väldigt mycket och åsikterna går isär rejält. Så fort vi ska göra något är det nästintill omöjligt att göra alla nöjda. Därför försöker vi göra en vettig kompromiss där så många som möjligt är nöjda.

Genom tydliga regler hoppas Lars Püss att centrum kommer att upplevas som mer prydligt. För honom handlar det om att Halmstadsborna och turister ska tycka det är trevligt att vara i centrum.

ANNONS

- Vi har pekat ut åtta platser för matvagnar och tar gärna emot förslag på fler alternativ. Det lyssnar vi mer än gärna på.

Går det inte att göra undantag?

- Behandlar vi alla som vill etablera sig lika då? Då är det ingen annan som har de spelreglerna. Agerar vi rätt som kommun om vi bara ger vissa näringsidkare privilegier.

Lars Püss lovar dock att lyssna in allmänhetens reaktioner.

- Vi kommer att ha ett möte om detta på måndag. Rajko är inte förbjuden att bedriva verksamhet i centrum, men inte under de förutsättningar han gör i dag.

Liberalerna röstade som enda parti emot beslutet att förbjuda ambulerande försäljning i centrum.

- Vi tyckte det var för mycket detaljreglering att hänvisa all matförsäljning till en bestämd plats som Stora torg. Släpp korvgubbarna fria! säger kommunrådet Suzanne Åkerlund (L).

Föreslår en medelväg

Imre Gulyas (S), vice ordförande i teknik- och fritidsnämnden, föreslår nu en gyllene medelväg – att Rajko Stankovic ska få vara kvar på gatorna i centrum i ett år till. – Beslutet om förbud togs med så kort varsel, så det vore rimligt att ge honom möjlighet att ställa om sin verksamhet, säger han.

Läs mer: Rajko får inte längre sälja korv i centrum

ANNONS

Läs mer:Förbudet mot korv-Rajko väcker massivt motstånd

ANNONS