Förbudet mot korv-Rajko väcker massivt motstånd

HP-artikeln om Rajko Stankovic som inte längre får sälja korv i centrum har rivit upp en känslostorm hos Halmstadborna. Över 2 500 personer har gått med i en Facebookgrupp som protesterar mot beslutet.

ANNONS
|

- Jag är så glad att folk stödjer mig. Jag är inte arg på Halmstads kommun men hoppas att de ändrar sitt beslut, säger Rajko Stankovic.På Facebook har ett upprop dragit igång för att Rajko Stankovic ska få fortsätta sälja korv i centrum. Efter mindre än två timmar hade gruppenLåt Rajko fortsätta sälja korv i Halmstad 1 000 medlemmar och i skrivande stund har över 2500 personer gått med.

- Jag förstår inte vad kommunen pysslar med när de tar sådana principbeslut. Demokratiska beslut borde tas utifrån vad folket tycker. Det här är bedrövligt, menar Pelle Bergkvist, initiativtagare till Facebookgruppen.

ANNONS

Gruppen uppmanar folk att äta lunch hos Rajko i morgon för att visa sitt stöd. Maja Millisavljevic och Vasilis Kragiopoulos kom dit redan under torsdagen. De bor i London, men Maja är uppvuxen i Halmstad och minns Rajko som ett viktigt inslag i centrum.

- Det är jättetråkigt. Det är verksamheter som denna som ger staden karaktär. I London finns det överallt, de säljer allt möjligt. Om man har matvagnar på bestämda platser blir det mer kontrollerat.

Sedan 1997 har Rajko sålt korv i centrum. Fyra år tidigare hade han flytt till Sverige från kriget i Bosnien-Hercegovina.

På dagtid har han stått med sitt korvstånd i hörnet Köpmansgatan-Klammerdammsgatan och på helgnätterna i korsningen Storgatan-Bankgatan.

- Jag är bara en företagare. Det här är min inkomst, säger Rajko.

Han får lov att fortsätta verksamheten på platser som kommunen utser, till exempel på Österskans eller i sällskap med andra matvagnar.

Enligt kommunens nya riktlinjer är alla matvagnar, från och med årsskiftet, hänvisade till fyra bestämda platser på vinterhalvåret och åtta platser under sommarsäsongen.

Halmstadborna har knappat flitigt på tangentborden sedan HP:s artikel om Rajko Stankovic publicerades. Stödet för Rajko vet inga gränser.

"Låt inte detta bli ytterligare en skrivbordsprodukt som saknar folklig förankring. Vi måste stå upp för den här killen!" skriver Oscar Granqvist.

ANNONS

"Min bästa Rajko, vad är Halmstad utan dina korvar? Kanske som ett rådhus utan politiker", menar David Hoff.

Orsaken till Halmstadbornas känslostorm är att Halmstads kommun har beslutat att förbjuda "ambulerande försäljning" i centrum från och med den 1 januari.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. De flesta lyfter fram att Rajko Stankovic är med och bidrar till ett levande centrum.

"Hur kan politikerna INTE förstå att Rajko efter 20 år är en del av centrum?!", skriver Åsa Ekström Fd Ilmaniemi.

"Halmstad kommun och politikerna tar död på city, det finns snart inget kvar, de borde hjälpa och inte skälpa", tycker Mia Ericsson.

Invånare har lämnat synpunkter om beslutet på Halmstad kommuns Facebooksida.

"Vi är fler som står bakom Rajko än ni tror! Vad försöker ni skapa ett eko genom Halmstads gator?! Inte ens Drottninggatan i Stockholm förbjuder ambulerande säljare och ni ska??" skriver Jelena Stankov som har delat gruppen på Halmstads kommuns tidslinje.

Läs mer: Püss hade räknat med reaktioner

ANNONS