Kommunens missar får länsstyrelsen att upphäva bygglov i Grötvik

Tre gånger fick kommunen Martin Wikberg att ändra placeringen innan han gavs bygglov för sin nya stuga i Grötvik. Ändå upphäver nu länsstyrelsen bygglovet och hävdar att stugan är felplacerad. Dessutom kräver byggnadsnämnden att han gör om glasfasaden – som den redan godkänt.
– Om nu kommunen har klantat sig, så får kommunen reda ut det, säger han.

ANNONS
|

Trots att Halmstadbon Martin Wikberg ansträngt sig för att följa alla lagar och regler, skaffat rivningslov och bygglov, samt väntat ut överklagandetiden innan han satte igång bygget av sin stuga i Grötvik är nu bygglovet upphävt.

– Worst case scenario är att jag tvingas riva stugan, så jag är skitförbannad över hur byggnadskontoret har skött mitt fall, säger han efter att han fått länsstyrelsens beslut.

Fyra meters avstånd

– I och för sig går det att lyfta stugan med en kran och ändra placeringen, men det är inget man gör i en handvändning med tanke på att den är förankrad i berggrunden. Dessutom har jag svårt att se hur det ska gå att flytta bak den utan att bryta mot det som detaljplanen säger om fyra meters avstånd mellan stugorna, fortsätter Martin Wikberg och tillägger:

ANNONS

– Fast å andra sidan är det många av de andra stugorna som inte håller fyra meter emellan sig.

Med tanke på arbetet Martin Wikberg lagt ner på att göra grunden och förankra stugan i berggrunden, säger han att det inte är lätt att flytta den.
Med tanke på arbetet Martin Wikberg lagt ner på att göra grunden och förankra stugan i berggrunden, säger han att det inte är lätt att flytta den. Bild: Privat

När HP ber honom berätta om varför han satsat på att bygga stuga i Grötvik handlar det mycket om familjens intresse för fiske i havet.

– Jag hade köat fem år för en båtplats, så när en gammal fiskestuga var till salu förra året köpte jag den i förhoppning om att det skulle skynda på processen.

Det enda som inte är färdigt på den nya stugan i Grötvik är trädäcket utanför, men länsstyrelsen har nu upphävt bygglovet för den. ”Worst case scenario är att jag tvingas riva stugan”, säger Martin Wikberg och konstaterar att kommunen nu vill att han byter ut de stora glasen på gaveln.
Det enda som inte är färdigt på den nya stugan i Grötvik är trädäcket utanför, men länsstyrelsen har nu upphävt bygglovet för den. ”Worst case scenario är att jag tvingas riva stugan”, säger Martin Wikberg och konstaterar att kommunen nu vill att han byter ut de stora glasen på gaveln. Bild: Jari Välitalo

Med tanke på att stugan från 1948 var nedgången ansökte Martin Wikberg i slutet av förra året om att få riva den och bygga nytt.

Glasdörrar utrymningsväg

– Enligt handläggaren krävdes brandklassning, säger han och pekar på den brandskyddsbeskrivning på fem A4-sidor som han skickat in till kommunen.

Där står bland annat att glasdörrarna på den södra gaveln kan användas som alternativ utrymningsväg vid en brand.

Martin Wikberg berättar att han tre gånger nekades bygglov för att byggnadskontoret påpekade att han på nybyggnadskartan placerat stugan för långt bak eller för långt till vänster eller till höger. Den ursprungliga stugan var placerad tre meter framför en av stugorna bakom, men nu har han följt detaljplanen så att den nya stugan har fyra meter åt alla angränsande stugor.

För att undvika tjafs med de andra stugägarna i efterhand ville jag att vi skulle begära in grannyttranden, men det var onödigt enligt byggnadskontoret.

Det var också en del diskussioner med byggnadskontoret kring bland annat utseende och färgval.

ANNONS
De flesta av de 71 fiskestugorna i Grötvik är rödmålade, men Martin Wikberg har räknat att elva av dem är grå eller svarta. ”Jag anser att man ska utgå från regler och inte personligt tyckande”, säger han.
De flesta av de 71 fiskestugorna i Grötvik är rödmålade, men Martin Wikberg har räknat att elva av dem är grå eller svarta. ”Jag anser att man ska utgå från regler och inte personligt tyckande”, säger han. Bild: Jari Välitalo

– Jag ville ha stugan svart, men de hävdade först att den måste vara röd – trots att den gamla fiskestugan jag köpt var grön och brun. Sedan jag påpekat att 11 av de 71 stugorna i området är grå eller svarta – och att det inte finns några nedtecknade regler om färgval – fick jag ha den i mörkgrått, säger Martin Wikberg och tillägger:

– För att undvika tjafs med de andra stugägarna i efterhand ville jag att vi skulle begära in grannyttranden, men det var onödigt enligt byggnadskontoret.

Väntade in överklagandetiden

Den 11 mars fick han till sist bygglov för en stuga på 15 kvadratmeter i stället för den gamla på 13 kvadrat.

För att spara tid byggde Martin Wikberg stugan hemma i sin trädgård, så att han kunde transportera ner den till Grötvik med kranbil före sommaren.
För att spara tid byggde Martin Wikberg stugan hemma i sin trädgård, så att han kunde transportera ner den till Grötvik med kranbil före sommaren. Bild: Privat

– Jag väntade in de fyra veckor som berörda har på sig att överklaga – och när jag då inte hade hört något rev jag den gamla fiskestugan. För att spara tid, så att allt skulle vara klart till sommaren, byggde jag stugan hemma i min trädgård och flyttade den sedan till Grötvik med kranbil.

Vad han först inte visste var att ägarna till två av grannstugorna överklagat till länsstyrelsen efter att de – utan att ha fått någon information om bygglovet – råkat lista ut att något var på gång.

ANNONS

”På egen risk”

Den 7 april skickade en handläggare ett brev till byggherren att beslutet var överklagat och att byggnation därför sker ”på egen risk”.

– I stället för ett mejl fick jag snigelpost som kom till mig den 21 april, då jag redan var klar med grunden, säger Martin Wikberg.

Det som grannarna överklagat är framför allt placeringen – att de tycker att stugan är för långt framskjuten, så att den inte linjerar de andra i raden och att det påverkar de andras utsikt.

Men de har även synpunkter på utseendet: att den inte är röd, att den har stora glaspartier mot havet, att taknocken är högre än på andra stugor och att en solcellspanel ”sticker upp som en hajfena på taket”.

Miljövänligt bygge

– Jag har gått in för att göra ett miljövänligt bygge, där panelen för solenergi måste riktas på ett visst sätt för att göra nytta, precis som det är på flera andra stugor i området. Till spis och värme har jag gas, kommenterar Martin Wikberg och berättar att stugan är vinterbonad och har en bärbar avloppstank för spillvatten.

Enligt grannarna som överklagat bygglovet är det fel att den mörka stugan i mitten av främre raden sticker ut, i stället för att linjera de andra. Länsstyrelsen vill nu att kommunen utreder placeringen igen.
Enligt grannarna som överklagat bygglovet är det fel att den mörka stugan i mitten av främre raden sticker ut, i stället för att linjera de andra. Länsstyrelsen vill nu att kommunen utreder placeringen igen. Bild: Jari Välitalo

Nu i november kom dock länsstyrelsens beslut att upphäva bygglovet och återvisa fallet till byggnadsnämnden för fortsatt handläggning.

Länsstyrelsen, som gjorde ett platsbesök i juni, konstaterar bland annat att stugan verkar ligga 1,7 meter in över den gräns där man får bygga enligt detaljplanen. Exakt hur det ligger till är enligt länsstyrelsen oklart på grund av brister i kartunderlaget.

ANNONS

Grannarna borde delgetts

Dessutom menar länsstyrelsen att kommunen borde ha delgett grannarna beslutet om bygglov – samt att beslutet borde ha innehållit en klargörande motivering om hur nämnden anser att byggnaden anpassats till det som sägs i Kulturmiljö Hallands inventering av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

Efter detta har Martin Wikberg fått mejl från en bygglovshandläggare om att han måste komplettera med en karta där byggnaden placeras rätt, plus att han måste göra fönstren på södra fasaden mindre så att ”traditionell utformning av stugan bibehålls”.

Lägg inte skuldbördan på mig, det är ni som ska klarlägga för länsstyrelsen hur, varför och på vad ni baserade era professionella bedömningar och beslut.

”Lägg inte skuldbördan på mig, det är ni som ska klarlägga för länsstyrelsen hur, varför och på vad ni baserade era professionella bedömningar och beslut”, har han svarat.

Han har även mejlat handläggaren och pekat på att alla stugor i hela området har olika fönster. Han skriver att vissa har enkelglas, andra har treglas, vissa har fönster i aluminium eller plast, medan andra har i trä.

Martin Wikberg tycker det är mycket konstigt att byggnadskontoret nu vill att han byter ut glaspartierna mot mindre fönster – med tanke på att de stora glasen tidigare godkänts, bland annat som alternativ utrymningsväg vid en brand.
Martin Wikberg tycker det är mycket konstigt att byggnadskontoret nu vill att han byter ut glaspartierna mot mindre fönster – med tanke på att de stora glasen tidigare godkänts, bland annat som alternativ utrymningsväg vid en brand. Bild: Privat

– Har nu byggnadsnämnden godkänt mina fönster får den väl ta ansvar för det. Jag anser att det är fel att man blandar in personligt tyckande i stället för att utgå från regler. Dessutom ska man komma ihåg att Kulturmiljö Halland pekat ut fiskebodarna bara med den lägsta skyddsklassen C, säger Martin Wikberg till HP.

ANNONS

Han har krävt att få träffa handläggarens chef och lämnat meddelande till förvaltningschefen Anders Thorén, men inte fått något svar på det.

Tillförordnade bygglovschefen Kim Ferm har gjort klart för HP att han inte vill kommentera pågående fall.

LÄS MER:Centimetermått vållar problem för bygge i Oskarström

LÄS MER:Kommunen tillät att bygge vid havet fick växa på höjden

LÄS MER:Högt hus vid havet kallas ”olycksfall i arbetet”

LÄS MER:Godkända ändringar av bygglov går att överklaga

ANNONS