Centimetermått vållar problem för bygge i Oskarström

I ett publikt strandskyddsområde i Särdal var det okej att bygga ett stort hus nästan två meter högre än bygglovet. Men på en avsides tomt i utkanten av Oskarström ges inte slutbesked till en sovrumsutbyggnad som blivit 15 centimeter för bred.
– Likabehandlingsprincipen blir lidande när det bedöms så olika, säger den drabbade Pär Krutzén.

ANNONS
|

Det är inte många som ser Pär Krutzéns hus i utkanten av Oskarström. Efter hans hus är det bara tre hus till innan gatstumpen tar slut i en återvändsgränd. Väster om tomten är det ett skogsparti och järnvägsräls, öster om tomten är det träd och Nissan.

Från utbyggnaden till tomtgränsen i söder är det sju meter och grannen där har inte haft några invändningar.

– Att vi inte får ett slutbesked för att utbyggnaden blivit drygt en decimeter för bred känns extra absurt när man läser om vad kommunen godkänt i Särdal, säger Pär Krutzén.

”Ny bebyggelse bör undvikas”

HP skrev nyligen om det som i folkmun kallas för badhotellet i Särdal. I det fallet handlade det om ett känsligt, strandskyddat område där ny bebyggelse bör undvikas –enligt kommunen kulturmiljöprogram – med undantag för komplementbyggnader eller uthus i anslutning till befintlig byggnation.

ANNONS

LÄS MER:Kommunen tillät att bygge vid havet fick växa på höjden

För att inte en liten badstuga från 1930-talet skulle riskera att rivas gick byggnadsnämnden med på att det uppfördes ett hus intill – som i dag har en bruttoarea på 215 kvadratmeter.

Enligt bygglovet skulle det bli en Hallandslänga med en och en halv våning och en nockhöjd på 6,5 meter. Grannarna tyckte det var för högt och överklagade, men länsstyrelsen tillät ändå bygget.

Ingen info till grannarna

Utan att grannarna fick någon information och chans att protestera vidare godkände senare en bygglovshandläggare nya ritningar där en ny ägare sett till att huset fick två våningar och var 7,8 meter högt. Och i efterhand visade en kontrollmätning att det till och med blev 8,3 meter högt – fast då ansågs det bara vara en mindre avvikelse.

LÄS MER:Högt hus vid havet kallas ”olycksfall i arbetet”

Snacka om att sila mygg och svälja kameler.

– Snacka om att sila mygg och svälja kameler, säger Pär Krutzén när han jämför fallen.

I hans fall hade huset en altan i söder. För att barnen skulle kunna ha egna rum på andra våningen ville Pär Krutzén riva altanen och i stället bygga till ett sovrum till sig och hustrun på samma plats.

Plats för garderober

De fick rivningslov och lämnade in ritningar på en utbyggnad på 30 kvadratmeter, som kommunen sade ja till. Men för att få plats med garderober kom de på att de ville göra utbyggnaden en halvmeter längre.

ANNONS
Innan Pär Krutzén förlängde sovrumsutbyggnaden (gulmarkerad på ritningen) med en halvmeter, för att få plats med garderober, såg han till att få klartecken från handläggaren på byggnadskontoret. Senare har han dock fått höra att detta inte är juridiskt bindande.
Innan Pär Krutzén förlängde sovrumsutbyggnaden (gulmarkerad på ritningen) med en halvmeter, för att få plats med garderober, såg han till att få klartecken från handläggaren på byggnadskontoret. Senare har han dock fått höra att detta inte är juridiskt bindande. Bild: Privat

– Vi kollade med byggnadskontoret om det var okej med bygglovet, trots att det då skulle bli ytterligare fyra kvadrat. Efter några dagar fick vi klartecken, berättar Pär Krutzén.

Relationshandling

I handlingarna finns även ett mejl från en handläggare som skriver att frågan tagits upp på ett möte och att utökningen kan tas ”som en relationshandling”.

Godkända relationshandlingar visar vilka ändringar som tillåtits jämfört med det ursprungliga bygglovet. Vad som bedöms falla inom ramen för detta – eller vad som kräver ett nytt bygglov – är som HP tidigare skrivit en juridisk gråzon.

LÄS MER:Godkända ändringar av bygglov går att överklaga

När familjen Krutzén i somras ville ha ett slutbesked, så att de skulle få lov att ta utbyggnaden i bruk, gjorde kommunen en kontrollmätning. Det visade sig då att måtten inte är exakt de samma som på ritningen.

Mätningar har visat att byggfirman råkat göra utbyggnaden 15 centimeter bredare än på ritningarna, men den är fortfarande smalare än själva huset.
Mätningar har visat att byggfirman råkat göra utbyggnaden 15 centimeter bredare än på ritningarna, men den är fortfarande smalare än själva huset. Bild: Privat

– Jag har ju inte stått och övervakat byggfirman med en linjal, så utökningen som vi fick klartecken för har blivit 5 centimeter kortare på längden, men 15 centimeter för stor på bredden, förklarar Pär Krutzén och tillägger:

– Men i och med att totalytan på 34 kvadratmeter är exakt den samma trodde varken jag eller den kontrollansvarige att det skulle bli några problem.

”Den totala ändringen är för stor”

Handläggaren förklarade dock att de inte kan få slutbesked eftersom ”den totala ändringen är för stor för att ta som relation”.

ANNONS

– Jag fattade ingenting. Vi har ju inte gjort något fel med uppsåt eller för egen vinnings skull, säger Pär Krutzén, som är osäker på vilket sätt ändringen är för stor.

”Att vi inte får ett slutbesked för att utbyggnaden blivit drygt en decimeter för bred känns extra absurt när man läser om vad kommunen godkänt i Särdal”, säger Pär Krutzén.
”Att vi inte får ett slutbesked för att utbyggnaden blivit drygt en decimeter för bred känns extra absurt när man läser om vad kommunen godkänt i Särdal”, säger Pär Krutzén. Bild: Privat

– Handläggaren som vägrat att ge slutbesked har sagt att löftet som vi fick om utökningen inte är juridiskt bindande. Men när jag pratat med förvaltningschefen Anders Thorén verkar det som att problemet är att måtten utökats i en till riktning – trots att det bara är 15 centimeter.

Thorén sa att de nu måste vara stenhårda med varje millimeter och att de inte kan ta ett mått till som relation.

– Thorén sa att de nu måste vara stenhårda med varje millimeter och att de inte kan ta ett mått till som relation. Han hänvisade oss därför till att söka nytt bygglov, men lovade att vi skulle slippa avgift den här gången som kompensation.

Varken förvaltningschefen eller bygglovschefen kan dock lova att ansökan kommer bli beviljad, eftersom de inte får föregripa en prövning.

– Värsta tänkbara scenario är att vi tvingas riva utbyggnaden, men jag vill inte ens tänka den tanken, kommenterar Pär Krutzén.

Även om vi till sist skulle få nytt bygglov och slutbesked, så är den här utdragna byråkratin slöseri med samhällets resurser.

– Och även om vi till sist nu skulle få ett nytt bygglov och slutbesked på det, så tycker jag att den här utdragna byråkratin är ett slöseri med samhällets resurser.

Ingen intervju

HP har sökt förvaltningschef Anders Thorén för en intervju, bland annat för att fråga om avgiftsbefrielsen för ett nytt bygglov ska tolkas som att kommunen medger att familjen Krutzén blivit fel behandlad.

ANNONS

Han hänvisar dock till tillförordnade bygglovschefen Kim Ferm, som i sin tur vill ha mejlkorrespondens i stället för att bli intervjuad.

”Väldigt olyckligt när det händer”

Efter att ha fått frågor mejlade från HP svarar Ferm att han inte kommenterar ett pågående ärende. I ett generellt svar skriver han dock:

”Givetvis ska de som kommer i kontakt med bygg- & miljöförvaltningen kunna lita på det som vi meddelar, tjänstepersonerna på bygg- & miljöförvaltningen hamnar i situationer nästan på veckobasis där olika typer av tidigare utfästelser ställs mot ny information i ett ärende eller rådande praxis och lagstiftning. Det är väldigt olyckligt när det händer och drabbar enskilda ibland i sina livsprojekt och något som vi jobbar hårt med att förhindra, bland annat genom den satsningen som Halmstads kommun gjort på rådgivare för att hjälpa kunder tidigt i bygglovsprocessen, innan det kommer in en ansökan om bygglov.”

ANNONS