Enligt HFAB är styrelsen och vd:n överens om att gå skilda vägar – men Catharina Rydberg Lilja säger själv att hon inte fått veta varför hon får sparken.
Enligt HFAB är styrelsen och vd:n överens om att gå skilda vägar – men Catharina Rydberg Lilja säger själv att hon inte fått veta varför hon får sparken. Bild: Jari Välitalo

HFAB:s sparkade vd: ”Jag är väldigt förvånad”

Catharina Rydberg Lilja har fått sparken som vd på det kommunala bostadsbolaget HFAB.
Enligt styrelsen är parterna överens om att gå skilda vägar. Men till HP säger Catharina Rydberg Lilja att hon inte vet varför hon blivit uppsagd.
– Jag är väldigt förvånad, säger hon till tidningen.

ANNONS
|

Catharina Rydberg Lilja började som biträdande kommunchef i Halmstads kommun 2016 och har varit vd på Halmstads Fastighets AB sedan 2018. Först som tillfällig vd från sommaren 2018, därefter som permanent från sommaren 2019.

Men nu har vd:n blivit uppsagd efter ett enigt beslut i styrelsen.

– Det är en samlad bedömning som vi har gjort i styrelsen. I samtal med Catharina har vi landat i att vi har olika syn på bolagets framtid, säger Jimmie Tschander (C), ordförande i HFAB:s styrelse.

Tog beslut i söndags

Enligt ordföranden är det ingen enskild händelse som ligger bakom beslutet att låta Rydberg Lilja gå. Det är något som växt fram med tiden, menar Tschander och uppger att parterna är överens.

ANNONS

– Vi är överens. Vi har haft flera samtal med Catharina. Vi redovisar inte skälen mer än så. Det är tydliggjort i samtal mellan oss och henne.

Under hur lång tid har dessa samtal pågått?

– Det första samtalet med Catharina hade vi i fredags. Och beslutet fattades av styrelsen under söndagen.

Så den här bilden av att ni har ”olika syn på bolagets framtid” har utkristalliserat sig under de tre senaste dagarna?

– Ja, det är som sagt något som vi har landat i. När vi hade diskuterat det flera gånger i styrelsen, och haft samtalen med Catharina, kom vi fram till detta beslutet.

Enligt styrelseordförande Jimmie Tschander är det ingen enskild händelse som gjort att vd får sluta.
Enligt styrelseordförande Jimmie Tschander är det ingen enskild händelse som gjort att vd får sluta. Bild: Roger Larsson

Varför var man tvungen att fatta beslutet under en söndag?

– Det fanns inget tvång i att det skulle vara just en söndag. Men med anledning av att vi ville göra detta så bra som möjligt, med kommunikation internt, valde vi att fatta det på söndagen så att vi kunde förbereda oss på kvällen och sen kommunicera det på måndagen. Det är den enda anledningen.

Så du vidhåller alltså att det inte är någon enskild händelse som ligger bakom beslutet?

– Det gör det inte.

Du säger i pressmeddelandet att ni vill se en förändring på posten. Kan du utveckla det?

ANNONS

– Vi har diskuterat det här och enats om att vi saknar en viss kompetens inom själva fastighetsbranschen.

Vad är det för kompetens?

– Det är i fastighetsbranschen i stort, där Catharina inte har någon större erfarenhet. Det är ingenting specifikt utan totalt sett.

När HP tidigare pekat på att Rydberg Lilja, till skillnad från andra HFAB–vd:ar, saknade erfarenhet från bostads- och fastighetsfrågor har du inte sett det som något problem. Varför har du ändrat inställning nu?

– Fortfarande är vd-rollen det viktigaste, men om man ändå rekryterar någon ny skadar det inte om vi kan få en med branscherfarenhet.

Rydberg Lilja: ”Är väldigt förvånad”

HP har varit i kontakt med Catharina Rydberg Lilja. Enligt henne fick hon reda på att hon skulle bli uppsagd redan på fredagen.

”Det enda som hänt i vinter är att vi inlett försäljningen av lägenheter – och där har jag samma syn som styrelsen”, säger Rydberg Lilja.
”Det enda som hänt i vinter är att vi inlett försäljningen av lägenheter – och där har jag samma syn som styrelsen”, säger Rydberg Lilja. Bild: Jari Välitalo

– Jag är förvånad. Det kom som en chock i fredags och nu på måndagen fick jag beskedet skriftligt, säger hon till tidningen.

Jag har inte fått någon information om vad anledningen är.

– Jag är fantastiskt stolt och glad över det arbete som jag och mina medarbetare har gjort. Vi har jobbat med HFAB:s utveckling. Vi har strukturerat och effektiviserat och gjort ett fantastiskt resultat. Så jag är förvånad.

Enligt kommunens pressmeddelande är du och styrelsen överens om att ni har olika syn på bolagets framtid. Är det så?

ANNONS

– Jag har blivit uppsagd.

Vad har du fått höra för motivering till beslutet?

– Som sagt är jag förvånad. Jag vet inte. Jag har inte fått någon information om vad anledningen är, säger Rydberg Lilja.

I de turerna hade jag både styrelseordföranden och kommunchefen bakom mig.

Så sent som i oktober förra året gjorde HP en större granskning av HFAB:s ledning, där det bland annat togs upp att fem chefer slutat inom loppet av ett år – varav två blivit utlösta av Rydberg Lilja.

– I de turerna hade jag både styrelseordföranden och kommunchefen bakom mig, kommenterar hon nu.

När HP så sent som i höstas gjorde en granskning av HFAB:s vd Catharina Rydberg Lilja, upplevde hon sig ha styrelsens fulla stöd.
När HP så sent som i höstas gjorde en granskning av HFAB:s vd Catharina Rydberg Lilja, upplevde hon sig ha styrelsens fulla stöd.

I granskningen togs även upp den stora – och enligt vissa, utdragna – omorganisation Rydberg Lilja gjort på HFAB.

– I den hade jag hela tiden styrelsens fulla stöd.

Rosskölds missnöje

Enligt vad flera initierade källor uppger för HP ska kommunchefen Mattias Rosskölds missnöje med Rydberg Liljas chefslönenivåer ha spelat in när hon nu får sparken.

Rossköld har i HP berättat om hur han verkat för att det inte ska vara någon skillnad på löner och förmåner mellan dem som jobbar på kommunens bolag respektive förvaltningar.

Kommunchefen Mattias Rossköld har tidigare i vinter framfört kritik till Catharina Rydberg Lilja.
Kommunchefen Mattias Rossköld har tidigare i vinter framfört kritik till Catharina Rydberg Lilja. Bild: Roger Larsson

Därför har han varit kritisk till att Rydberg Lilja satt för höga löner när hon rekryterat nya chefer. Exempelvis har HFAB:s ekonomichef Ulrika Hjort, med 85 000 kronor i månaden, fått högre lön än vad kommunens ekonomidirektör Jan Fritz har. Eller att HFAB:s kommunikations- och marknadschef Sandra Troedsson, med 70 000 kronor i månaden, fått högre lön än vad kommunens kommunikationsdirektör Lotta Edin har.

ANNONS

– I ett helt annat sammanhang framförde kommunchefen den kritiken till mig i vintras. Men det är inget som nämnts nu, kommenterar Rydberg Lilja.

Flera chefer har lämnat

HFAB:s vd Catharina Rydberg Lilja är inte den första toppchefen som får sluta i Halmstads kommun. Under fjolåret skedde två uppmärksammade avgångar i form av hemvårdschef Jennie Vidal och Hem:s vd Monica Karlsson.

Fjolåret innebar som sagt också rockader inom HFAB, bland annat det som HP i höstas rapporterade kring att fem chefer hade lämnat, eller i vissa fall tvingats lämna, det kommunala bolaget på ett år.

Hur kommer det sig att så många chefer slutar på HFAB?

– Så här ser det ut i de flesta branscher. I vissa fall har medarbetarna lämnat på eget initiativ, och i andra fall har man inte riktigt kommit överens, eller haft olika syn på hur verksamheten eller bolaget ska skötas. Det är inget konstigt. Ibland sammanfaller det att många slutar lite tätare, säger Jimmie Tschander.

Men hur kommer det sig att du och Rydberg Lilja har så olika syn på hur och varför hon får sluta?

– Hon har sin fulla rätt att uttala sig för tidningen och säga hur hon har uppfattat saker och ting. Men jag vet att vi har haft flera samtal som lett fram till detta.

ANNONS

Varför säger hon då att hon inte fått höra någon kritik eller motivering till att hon sägs upp?

– Jag vill inte gå in på några detaljer om vad vi pratat om, det stannar mellan oss. Eftersom det handlar om en enskild person vill jag värna individen.

Som styrelse har vi också ett arbetsgivaransvar där vi måste tänka på alla anställda.

– Självklart är detta ett jobbigt förfarande för alla inblandade, men som styrelse har vi också ett arbetsgivaransvar där vi måste tänka på alla anställda.

Stämmer det att du fått bassning av kommunchefen för att du som styrelseordförande inte kunnat tygla Rydberg Lilja när hon gett höga löner till sina chefer?

– Kritiken mot chefslönenivåerna har han framfört, först till mig och sedan till styrelsen, men det är inte enda anledningen till att vi tagit det här beslutet.

Jimmie Tschander vill inte kännas vid att han blivit kritiserad av kommunchefen.
Jimmie Tschander vill inte kännas vid att han blivit kritiserad av kommunchefen. Bild: Roger Larsson

– Som styrelse sätter vi lönen för vd:n, sedan är det vd:n som sätter lönen för sina närmsta chefer – utan att vi i styrelsen lägger oss i det.

Miljonfallskärm

Catharina Rydberg Lilja får tolv månadslöner i ersättning. Med en månadslön på 102 000 kronor innebär det en fallskärm på omkring 1,2 miljoner kronor.

Enligt hennes avtal ska det inte ske någon avräkning om hon får andra inkomster under tiden. Det innebär att summan inte minskas om hon skulle få ett nytt jobb direkt.

ANNONS

Dessutom är hon nu arbetsbefriad under den tre månader långa uppsägningstiden.

– Det är också efter samtal mellan parterna som vi har landat i att hon ska vara arbetsbefriad under uppsägningstiden, säger Jimmie Tschander.

Kommunchef bekräftar

När HP på måndagskvällen får tag på kommunchefen Mattias Rossköld bekräftar han sitt missnöje med lönenivåerna på HFAB, men säger sig inte ha varit inblandad i att Rydberg Lilja sparkas.

– I den lönekartläggning vi har gjort inom Halmstads kommun har några kommunala bolag en oönskad lönestruktur. Där sticker HFAB ut negativt, säger kommunchefen.

Har detta spelat in när beslutet togs att sparka Rydberg Lilja?

– Beslutet att entlediga henne har tagits av HFAB:s styrelse. Du får fråga dem vad som ligger bakom, säger Rossköld.

LÄS MER: HFAB mister många chefer

LÄS MER: Lögner och fel i avtal när HFAB köper ut chef

LÄS MER: HFAB ska få höjda vinstkrav – men önskar sänkta

ANNONS