Catharina Rydberg Lilja plockades in som tillfällig vd i turbulensen som uppstod sommaren 2018 – då vd Marie Thelander Dellhag sade upp sig med motiveringen att hon och ägaren, Halmstads kommun, inte hade samma syn på hur HFAB ska utvecklas.
Rydberg Lilja inledde ganska snart en översyn som ledde till en stor omorganisation våren 2019, då bland annat en del chefer togs bort från ledningsgruppen.
LÄS MER: Så mycket tjänar kommunens bolagschefer
Hösten 2019 sade HFAB:s kommunikationschef Ulf Nilsson upp sig för att börja jobba som stabschef för sin tidigare chef Marie Thelander Dellhag, som numera är vd på allmännyttiga MKB Fastighets AB i Malmö.
Dit har i oktober i år även HFAB:s affärsutvecklingschef Jonas Stark gått för att vara ansvarig för MKB:s strategiska affärsutveckling.
MKB är mer än dubbelt så stort som HFAB. 2019 hade MKB 24 600 lägenheter (jämfört med HFAB:s 10 677), varav 765 färdigställts under året (128 nya för HFAB 2019), samt 1 000 kommersiella lokaler (164 för HFAB). Marknadsvärdet på MKB:s fastighetsbestånd bedömdes till 39,3 miljarder kronor (värdet på HFAB:s bedömdes till 12,4 miljarder kronor) och vinsten efter finansnetto var 325 miljoner kronor (159 miljoner kronor för HFAB).
Landets största allmännytta
Men även en annan före detta vd på HFAB, Terje Johansson på Förvaltnings AB Framtiden i Göteborg, har nyligen rekryterat från HFAB. I augusti i år började HFAB:s bostadssociala chef Helene Blomberg på Framtidskoncernen. Där ska hon ha fokus på olika insatser för att inget av koncernens bostadsområden ska finnas kvar på polisens lista över landets särskilt utsatta områden.
Även Framtidskoncernen är större än HFAB, betydligt större – till och med Sveriges största allmännytta. I reklamen stoltserar Framtiden med att var fjärde göteborgare bor i en lägenhet hos något av koncernens bolag (Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdsten).
2019 hade Framtiden 73 600 lägenheter, varav 978 färdigställts under året. Marknadsvärdet på fastighetsbeståndet bedömdes till 104,6 miljarder kronor och vinsten efter finansnetto var 8 miljarder kronor.
Är det ett problem för HFAB att tidigare vd:ar ”stjäl” de chefer de tyckte var duktiga när de själva jobbade i Halmstad?
– Nej, jag kan inte uttala mig om hur andra vd:ar tänker när de rekryterar, men för oss på HFAB öppnas alltid nya möjligheter när någon slutar. Antingen kan det vara ett tillfälle att ta in ny kompetens, eller så är det läge för våra redan duktiga medarbetare att utvecklas och växa på en ny position, säger Catharina Rydberg Lilja.

Förutom dessa tre chefer som sagt upp sig har HFAB i år även köpt ut två chefer.
Vi insåg att hon inte delade ledningens syn på ledarskap och framtiden.
I januari träffades en uppgörelse med Charlott Ullstadius, som bara jobbat ett och ett halvt år på HFAB. Hon anställdes som affärsområdeschef för distrikt, men efter omorganisationen våren 2019 blev hon fastighetsförvaltningschef.
– Vi valde att göra en uppgörelse med henne när vi insåg att hon inte delade ledningens syn på ledarskap och framtiden, kommenterar Rydberg Lilja.
Eftersom Ullstadius inte hade något fallskärmsavtal gjordes en särskild överenskommelse, som inklusive sociala avgifter kostade HFAB drygt 1,1 miljoner kronor.
HR-chef köptes ut
Nu i höst var det dags igen. HR-chefen Viktoria Hägg, som var den som undertecknade uppgörelsen med Ullstadius, fick i september underteckna en överenskommelse om att hon själv sägs upp.
Trots att hon varit personalansvarig på HFAB sedan 2014 och HR-chef sedan 2016 bedömdes hon inte vara tillräckligt kompetent.
– Vi behöver en strategisk HR-chef. Någon med mer gedigen kunskap och långsiktigt perspektiv, kommenterar vd Rydberg Lilja.
Eftersom inte heller Hägg hade något fallskärmsavtal gjordes en särskild uppgörelse som, inklusive sociala avgifter och den semester som tjänas in till det formella slutdatumet nästa sommar, kostar HFAB cirka 1 miljon kronor.
Vi behöver någon med mer gedigen kunskap och långsiktigt perspektiv.
Historiskt har HFAB setts som en bra plantskola, där duktiga chefer går vidare till större allmännyttiga bolag – men då har det kanske handlat om en var 18:e månad i snitt.
Att ni nu blir av med flera på kort tid, kan man tolka det som att chefer inte trivs under din ledning?
– Så ska man nog inte se det, men det får du naturligtvis fråga dem om. Min bild är i alla fall att folk trivs på HFAB, säger Rydberg Lilja.
Har ni hittat ersättare till de fyra chefer som slutat i år?
– Vi har tillfälliga lösningar på de posterna tills vidare. Exakt vilka tjänster vi ska ha håller jag på att se över.
Blir det inte oro i leden när du behöver se över organisationen igen trots att du gjorde en stor omorganisation så sent som förra året?
– Jag ser det mer som att vi vill vidareutveckla den nya organisation som vi tagit fram. Det är naturligt att kontinuerligt se över organisationen.
I årsredovisningen för 2019 skriver du att ni påbörjat en strävan mot att vara ett bostadsbolag i stället för ett fastighetsbolag. Hur långt har ni kommit med det och när ska förändringen vara fullt genomförd?
– Vi är mitt uppe i den resan. Frågan är om man någonsin är framme. Det handlar om attityder och förhållningssätt, om att sätta hyresgästen i fokus och att fortsatt vara en viktig spelare i Halmstads utveckling.
En del i förändringen var att ni i maj förra året skrotade den klassiska loggan, den med blå text och ett hustak ovanpå, för att införa en ”mjukare framtoning” med orange färg. Hälften av HFAB-loggorna i stan är dock fortfarande den gamla modellen. När ska de bytas ut?
– Utfasningen skulle ske successivt, men det har tagit alldeles för lång tid. Jag vågar inte lova något datum, men en bit in på nästa år ska bara den nya loggan synas.
Ingen branscherfarenhet
Till skillnad från tidigare vd:ar hade Rydberg Lilja ingen erfarenhet från bostads- och fastighetsfrågor när hon började på HFAB. Samma sak gällde för ekonomi- och verksamhetsutvecklingschefen Ulrika Hjort och kommunikations- och marknadschefen Sandra Troedson när de anställdes förra året.
Kan det vara en brist att bara en av er fyra i ledningen har tidigare erfarenhet från bostads- och fastighetsfrågor?
– Jag väljer att inte se det som en brist. Dels ska inte vi kunna alla detaljer, HFAB har många duktiga experter som förser oss med rätt underlag, dels har vi många andra kvaliteter. Exempelvis har både jag och Ulrika viktiga erfarenheter från samhällsbyggnadsprocesser och stor erfarenhet av att leda verksamheter.
I jämställdhetsdiskussioner pratas det mycket om att det är för många män i bolagsledningar, men kan det vara ett omvänt problem att alla fyra i HFAB:s ledningsgrupp nu är kvinnor?
– Nej, jag lägger inga värderingar i om en chef är man eller kvinna. Det viktiga är att man har olika kompetenser och olika bakgrund.
Låter du inte precis som män i mansdominerade bolagsledningar brukar göra när du pratar om att ”se till kompetens i stället för kön”?
– Oj, det gör jag kanske. Men inom HFAB i stort har vi en bra mix av kvinnor och män. När jag tittar på siffrorna för hela bolaget är det nästan precis 50–50.
Chefer och tidigare chefer på HFAB:

Catharina Rydberg Lilja

Ulrika Hjort

Carin Ottosson

Sandra Troedson

Charlott Ullstadius

Viktoria Hägg

Marie Thelander Dellhag

Ulf Nilsson

Jonas Stark

Terje Johansson

Helene Blomberg
LÄS MER: Rullande orkester ska muntra upp äldre
LÄS MER: Här HFAB:s nya logga
LÄS MER: Tillfällig vd blir permanent: ”Slipper tappa fart”
LÄS MER: Rydberg Lilja ny HFAB-vd
LÄS MER: HFAB:s vd slutar - oenig med ägaren
Fler nyheter om Halmstad hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här
Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!