Hallands vaccinationssamordnare Pernilla Wallerstedt konstaterar att Halland och Västra Götaland valt olika vägar. I Halland fördelas vaccinet på kommunnivå och det har inte uppstått problem med att vårdcentraler krävt listning för att vaccinera.
Hallands vaccinationssamordnare Pernilla Wallerstedt konstaterar att Halland och Västra Götaland valt olika vägar. I Halland fördelas vaccinet på kommunnivå och det har inte uppstått problem med att vårdcentraler krävt listning för att vaccinera. Bild: Johan Nilsson/TT och Privat

Vårdcentraler kräver listning för att vaccinera – men inte i Halland

I grannregionen Västra Götaland har det uppdagats att en del vårdcentraler lurar patienter och kräver att de listar sig hos dem för att få boka tid för covidvaccination. Enligt vaccinationssamordnare Pernilla Wallerstedt har det inte rapporterats om liknande trick i Halland.

ANNONS
|

– Alla vårdcentraler i Halland erbjuder vaccin oavsett listning, säger hon och beskriver hur hallänningarna både på den digitala bokningen och hos telefonbokningen fritt kan välja var de vill få sitt vaccin. Vaccindoserna i Halland fördelas intern utifrån antal invånare per kommun.

I Västra Götalandsregionen har man istället valt att fördela vaccinet utifrån antal listade per vårdcentral, vilket lett till att en del vårdcentraler nekat nya patienter att boka tid eller ställt krav på att de listar om sig. Vårdcentralerna har där också kommit olika långt i sin vaccination och kan befinna sig i olika faser.

– Vi har sett det som en stor fördel att erbjuda hallänningen vaccin i samma takt. Det har hela tiden varit samma fas och samma åldersgrupper som får erbjudande om att boka in sig i hela Halland och takten har inte varit beroende av hur långt en enskild enhet kommit, säger Pernilla Wallerstedt.

ANNONS

Ska kunna boka överallt

Det som möjligen kan uppfattas som ett ”listningskrav” i Halland är att de riskgrupper, som ingår i nuvarande fas 3, hänvisas till den vårdcentral som de är listade hos om de vill ha hjälp att boka tid.

– Det är för hjälp med bedömning och inbokning om man inte kan eller vill boka digitalt. Vårdcentralerna kan för närvarande bara boka in tider på sin egen enhet eller på vaccinationscentralerna, men inom kort kommer en uppdatering i vårt system som gör att de kan boka tid på alla vaccinerande enheter, säger Pernilla Wallerstedt.

Som HP berättat om i flera artiklar har Halland tidigare haft problem med att tusentals Västra Götalänningar bokat tid för vaccination här, inte minst hos vårdcentraler i Kungsbacka.

Läs mer: Var fjärde vaccindos i Halland går till en icke-hallänning

Försvårat för icke-hallänningar

Enligt hälso- och sjukvårdslagen har alla rätt att söka öppenvård var som helst i landet, inklusive för att vaccinera sig, men problemet är att Folkhälsomyndigheten fördelar antalet vaccindoserna utifrån folkmängd i respektive region. Halland riskerade därmed att inte ha tillräckligt med vaccin till sin egna invånare och få en långsam vaccinationstakt.

Efter att Region Hallands politiker beslutat att stänga den digitala bokningen för icke-hallänningar har andelen utomlänsbokningar minskat rejält. Samtidigt har politikernas beslut väckt en hel del reaktioner i grannlänet och Region Halland är nu JO-anmält.

ANNONS

Läs mer: Regionen JO-anmäld för stoppad vaccinturism

De vårdcentraler i Västra Götaland som ställt krav på att man listar sig hos dem för att bli vaccinerad, har till sitt försvar haft ett liknande resonemang som Region Halland; att vaccindoserna fördelats utifrån antalet listade och att de då har ansvar för att förse sina patienter med dem.

Västra Götalandsregionen har nu gjort ett skriftligt utskick till samtliga sina vårdcentraler, där man betonar att det inte får ställas krav eller lockas till omlistning för att bli vaccinerad.

Fotnot: Antal listade patienter har en avgörande betydelse för vårdcentraler, eftersom de ersätts av regionen per listad patient. Summan varierar något utifrån personens ålder och förmodat vårdbehov.

ANNONS