Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) närmast välkomnar en utredning av JO. ”Problemet här är att Folkhälsomyndigheten fördelar vaccinet utifrån befolkningens storlek. Det rimmar ju illa med det fria vårdvalet. Vi var medvetna om att vårt beslut skulle väcka reaktioner och får ta eventuella konsekvenser”, säger hon
Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) närmast välkomnar en utredning av JO. ”Problemet här är att Folkhälsomyndigheten fördelar vaccinet utifrån befolkningens storlek. Det rimmar ju illa med det fria vårdvalet. Vi var medvetna om att vårt beslut skulle väcka reaktioner och får ta eventuella konsekvenser”, säger hon Bild: Johan Nilsson/TT och Roger Larsson

Regionen JO-anmäld för stoppad vaccinturism

Hallands beslut om att stänga den digitala vaccinationsbokningen för icke-hallänningar har väckt starka reaktioner utanför länsgränserna. Nu anmäls Region Halland till Justitieombudsmannen (JO) av en upprörd göteborgare. Men regionstyrelsens ordförande tar anmälan med ro.

ANNONS
|

– Jag har inget emot att vi JO-anmäls. Det finns även hallänningar som sagt att de ska anmäla oss för att vi tidigare lät utomläningar vaccinera sig i Halland. Det är bara bra om den här frågan kan bli utredd och avgjord, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Beslutet om att stänga den digitala tidbokningen för icke-hallänningar fattades av politikerna i regionens hälso- och sjukvårdsutskott förra fredagen och Mikaela Waltersson berättar att reaktionerna varit många och starka:

– Det är en hel del arga herrar från Göteborg som ringt och sagt att de både ska JO- och polisanmäla mig. En del har varit extremt upprörda. Men när man ställs inför sådan ilska och egoism så blir jag snarare stärkt i vårt beslut. Vi gjorde ju detta för att hallänningarna ska få det vaccin som de tilldelats.

ANNONS

Läs mer: Halland stänger bokningen för icke-hallänningar

Anser att regionen bryter mot lagen

Den anmälan som nu lämnats till JO riktar in sig på att Region Halland inte följer hälso- och sjukvårdslagen, som säger att alla har rätt att söka öppenvård, och därmed också vaccinera sig, var man vill i landet.

Finns det en inbyggd konflikt i lagen när den säger att regionen ska planera verksamheten utifrån sina invånares behov och samtidigt ger alla rätt att söka vård var man vill?

– Ja, det finns flera lagar som man kan fundera över hur de fungerar under en pandemi. Problemet här är att Folkhälsomyndigheten fördelar vaccinet utifrån befolkningens storlek. Det rimmar ju illa med det fria vårdvalet. Vi var medvetna om att vårt beslut skulle väcka reaktioner och får ta eventuella konsekvenser, säger Mikaela Waltersson.

Eftersom det ”bara” är den digitala tidbokningen via 1177.se som stängts, inte telefonbokningen, anser hon inte heller att man bryter mot lagen.

Utomläningar bokade var fjärde tid

När regionpolitikerna fattade beslutet hade Västra götalänningar bokat upp 7 200 vaccintider och skåningar 800, vilket då motsvarade var fjärde tillgänglig vaccinationstid i Halland. I Kungsbacka stod Västra götalänningarna för hälften av de bokade tiderna.

Mikaela Waltersson påpekar att beslutet föregicks av flera försök att lyfta frågan till nationell nivå.

ANNONS

– Vi försökte prata både med Folkhälsomyndigheten och statsråd, men fick ingen vägledning. Jag upplever ändå att vi nu lyckats få upp frågan på bordet och förväntar mig att det kommer att bli en förändring när det gäller hur vaccinet fördelas.

Läs mer: Vaccinturismen i Halland blir en nationell fråga

ANNONS