Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) är starkt kritisk till att icke-hallänningar har lagen på sin sida när de bokar vaccinationstider i Halland samtidigt som antalet doser fördelas utifrån folkmängden i länet. ”Det är fel på upplägget”, säger hon.
Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) är starkt kritisk till att icke-hallänningar har lagen på sin sida när de bokar vaccinationstider i Halland samtidigt som antalet doser fördelas utifrån folkmängden i länet. ”Det är fel på upplägget”, säger hon. Bild: Johan Nilsson/TT och Roger Larsson

Var fjärde vaccindos i Halland går till en icke-hallänning

Var fjärde covidvaccintid i Halland, och varannan i Kungsbacka, bokas nu av personer som inte bor i länet. Men enligt hälso- och sjukvårdslagen kan Region Halland inte sätta stopp.
– Det här är upprörande på så många sätt, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

Waltersson beskriver en exoplosionsartad utveckling de senaste dagarna, som hon tror hänger samman med att GöteborgsPosten i helgen beskrev hur långt Halland kommit i sin covidvaccinering och att det här fanns gott om vaccinationstider.

– Problemet är att hälso- och sjukvårdslagen ger alla rätt att söka vård, och att vaccinera sig, i hela landet. Däremot så fördelas vaccindoserna utifrån antal invånare och andel äldre i varje län. Det är ju helt oacceptabelt att hallänningarna nu riskerar att få en försenad insats bara för att vi ligger bra till med vår vaccination, säger hon.

Läs mer: Halland har vaccinerat i kapp

ANNONS

Mest västgötar som bokar

Enligt kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier är det hittills cirka 3650 icke-hallänningar som fått sin första vaccindos i Halland. Ytterligare 8 300 personer har bokat en tid de senaste dagarna, framför allt i Kungsbacka.

– Den absoluta majoriteten, runt 7 200, är personer bosatta i Västra Götalandsregionen och drygt 800 tider har bokats av personer skrivna i Skåne. Det är ju roligt att vår vaccination rullar på så bra, men nu blir det nästan som att vi straffas för det, säger hon.

Mikaela Waltersson fyller på:

– Den enda trösten är att vi redan hunnit vaccinera de mest sköra och utsatta, men nu täcker inte vår tilldelning av vaccin det inflöde som sker. Det här är redan ett stort bekymmer och kan bli ännu större om sommarhallänningarna väljer att ta sin andra dos vaccin här, säger hon.

Lyft frågan på regeringsnivå

Själv har hon nu lyft frågan med socialminister Lena Hallengrens statssekreterare och säger att både regiondirektören och hälso- och sjukvårdsdirektören för diskussioner med Sveriges Kommuner och Regioner.

– Vi kan inte vara den enda regionen som upplever detta och vi måste nu få till en diskussion om hur resurserna ska fördelas. Hade regeringen bara fört samtal med regionerna så hade vi kunnat förebygga detta. Det är fel på upplägget, säger Mikaela Waltersson och fortsätter:

ANNONS

– Det är frestande att stänga ner tidbokningen för icke-hallänningar, men då bryter vi mot lagen. Vi kan bara vädja till alla att ta sitt ansvar och vänta på en vaccinationstid i sin egen region.

ANNONS