Kallblodiga gärningsmän bakom rena rama avrättningar

I HP:s genomgång av 2000-talets rättsfall som stuckit ut tar vi här upp några med de mest kallblodiga gärningspersonerna. Det handlar om allt från pyromandåd mot barnfamiljer och kidnappning med hiv-hot, till avrättning och att lämna tonårstjejer att dö i vinterkyla.

ANNONS
|

Avrättningen på kontoret

HP 8 december 2004.
HP 8 december 2004.

Den 6 december 2004 mördades den 52-årige restauranggrossisten Jene Kozla. Två maskerade och beväpnade män dök plötsligt upp inne på företagets kontor på Öster.

Polisens tekniker kunde inte säkra några spår på Pilefeltsgatan som ledde till några gripanden. Polisen misstänkte att det handlat om lejda yrkesmördare som lämnat landet.
Polisens tekniker kunde inte säkra några spår på Pilefeltsgatan som ledde till några gripanden. Polisen misstänkte att det handlat om lejda yrkesmördare som lämnat landet. Bild: Jesper Malmsten

Den ene gärningsmannen sköt Jene Kozla till döds och ropade sedan ”pengarna, pengarna!” till hans hustru Hajnalka Kozla. Sedan de tagit cirka 40 000 kronor sköt mördarens kumpan även Hajnalka, innan de lugnt gick ut till bilen som de parkerat runt hörnet. Trots att hon blev skjuten i huvudet överlevde hon mirakulöst, kulan gick in i tinningen och ut genom ena ögat.

Efter att Hajnalka Kozla blivit vittne till mordet på sin make blev hon själv skjuten i huvudet, men hon överlevde när kulan gick ut genom ena ögat.
Efter att Hajnalka Kozla blivit vittne till mordet på sin make blev hon själv skjuten i huvudet, men hon överlevde när kulan gick ut genom ena ögat. Bild: Johnny Samuelsson

Under året som följde knackade polisen dörr överallt på Pilefeltsgatan för att få tag på vittnen, och hörde 160 personer, men utan resultat. Inte heller att familjen Kozla utlyste en belöning på 100 000 kronor hjälpte.

ANNONS
Hajna Kozla tror sig veta vem som låg bakom mordet på hennes make och har skrivit brev till vederbörande.
Hajna Kozla tror sig veta vem som låg bakom mordet på hennes make och har skrivit brev till vederbörande. Bild: Roger Larsson

När HP 2013 intervjuade Hajnalka var hon övertygad om att det egentligen inte var något rånmord – och hade också teorier om vilka som låg bakom mordet – men fortfarande har inte någon person delgivits misstanke i fallet.

Trots att det gått mer än 16 år sedan Jene Kozla blev mördad på Pilefeltsgatan är fallet fortfarande ouppklarat.
Trots att det gått mer än 16 år sedan Jene Kozla blev mördad på Pilefeltsgatan är fallet fortfarande ouppklarat. Bild: Jesper Malmsten

Dagismordet

HP 11 augusti 2006.
HP 11 augusti 2006.

– Enligt irakisk lag och muslimsk tradition var inte skilsmässan på riktigt, förklarade den 47-årige mannen vid rättegången där han stod åtalad för att ha mördat sin ex-fru på Andersberg.

Den var den 9 augusti 2006 som polisen fick larm om att en kvinna hittats knivhuggen till döds på parkeringen utanför förskolan Smörblomman. Flera vittnen hade sett hur en mörk BMW kört runt flera varv där innan en blödande kvinna knuffades eller föll ut ur bilen. Bilen försvann därefter i hög fart.

Tack vare vittnesuppgifter från boende i närheten visste polisen vilken bil de skulle söka efter – och den kunde kort därefter stoppas på motorvägen vid Falkenberg.
Tack vare vittnesuppgifter från boende i närheten visste polisen vilken bil de skulle söka efter – och den kunde kort därefter stoppas på motorvägen vid Falkenberg. Bild: Roger Larsson

Den kunde senare stoppas på E 6 i trakten av Falkenberg och det visade sig att föraren var offrets exmake och pappa till hennes två vuxna barn.

Under polisutredningen mot mannen kom det fram att mannen flyttat till Irak efter deras skilsmässa och att kvinnan senare träffat en ny man som hon gift om sig med. Men när 47-åringen fick se ett foto av kvinnan ihop med mannen reste han tillbaka till Sverige, köpte några fiskeknivar och körde till Halmstad.

ANNONS
En viktig del i bevisningen mot den mördades exmake var hans fiskekniv med hennes blod på.
En viktig del i bevisningen mot den mördades exmake var hans fiskekniv med hennes blod på. Bild: Anders Andersson

I domstolen hävdade 47-åringen att han bara ville reda ut hur det låg till, men att kvinnan då ska ha tagit en av hans knivar ur handskfacket och attackerat honom. Hans version var att han då greppat en annan kniv och använt den i självförsvar.

Den 47-årige mannen hävdade att hans exfru aldrig gift om sig ”på riktigt”, utan att den nye mannen bara var en hämnd för att de varit osams.
Den 47-årige mannen hävdade att hans exfru aldrig gift om sig ”på riktigt”, utan att den nye mannen bara var en hämnd för att de varit osams. Bild: Emma Gustafsson

Den tekniska utredningen visade dock att bara en kniv använts och att hans skador på händerna verkade självförvållade – medan kvinnan hade tydliga avvärjningsskador – samt att det dödliga hugget måste ha skett när kvinnan låg på marken utanför bilen.

Flera Andersbergsbor blev vittne till mordet utanför Smörblommans förskola. De sista huggen fick kvinnan när hon låg på marken på parkeringen.
Flera Andersbergsbor blev vittne till mordet utanför Smörblommans förskola. De sista huggen fick kvinnan när hon låg på marken på parkeringen. Bild: Roger Larsson

Ett vittne hade också sett från sin lägenhet hur mannen sprang efter kvinnan när hon lämnade bilen och högg sex–sju gånger mot henne, innan han gick tillbaka till bilen och körde därifrån.

Tingsrätten höll med åklagaren Margareta Bong om att det inte fanns några förmildrande omständigheter. Domen om livstids fängelse stod sig även i hovrätten.

Hallandsåsmorden

HP 19 januari 2004.
HP 19 januari 2004.

Den 18 januari 2004 hittades två 18-åriga flickor från Veinge, Emma Karlsson och Linda Jönsson, döda på en skogsväg på Hallandsås.

Killarna som misshandlat flickorna och stulit deras bil höll tyst om var de försvunna Veingetjejerna fanns.
Killarna som misshandlat flickorna och stulit deras bil höll tyst om var de försvunna Veingetjejerna fanns. Bild: Inge Henriksson

36 timmar innan de påträffades hade de blivit misshandlade av två narkotikapåverkade killar från Båstad, en 17-åring och en 18-åring, som slagit dem medvetslösa och lämnat dem liggande i snön mitt i natten, med svåra skallskador, innan de stulit flickornas bil och kört i väg.

ANNONS

En halvmil därifrån körde de in i ett träd och fokuserade sedan på att försöka skaffa alibi för natten, i stället för att berätta att flickorna – som var vid liv när de lämnades – låg ute i kylan utan ytterkläder.

De misshandlade flickorna levde när killarna lämnade dem i snön, men när de hittades här efter 36 timmar var de döda.
De misshandlade flickorna levde när killarna lämnade dem i snön, men när de hittades här efter 36 timmar var de döda. Bild: Inge Henriksson

Under rättegången erkände 18-åringen vad de gjort och dömdes till åtta års fängelse.

17-åringen erkände aldrig, utan skyllde på 18-åringen, men dömdes mot sitt nekande också för mord. Eftersom han inte var myndig slapp han undan med fyra års sluten ungdomsvård.

Senare rymde han och begick brott som han dömdes till fem och ett halvt års fängelse för. Han hade tre år kvar av sitt ursprungliga straff och den tiden räknades in i det nya fängelsestraffet.

En av killarna erkände och visade här vid polisens rekonstruktion hur det gått till under natten då en bilstöld urartade och blev ett dubbelmord.
En av killarna erkände och visade här vid polisens rekonstruktion hur det gått till under natten då en bilstöld urartade och blev ett dubbelmord. Bild: Inge Henriksson

Filmen Odjuret, som kom 2011, uppgavs vara baserad på morden. 2019 meddelade Helsingborgs stadsteater att pjäsen Morden på Hallandsåsen skulle sättas upp, men det väckte mycket känslor och pjäsen sköts upp.

Dubbelmördaren

HP 9 april 2009.
HP 9 april 2009.

Den 45-årige man som den 8 april 2009 dödade en 35-årig kvinna och hennes 59-åriga mor försökte efteråt ta sitt liv – men misslyckades.

Mannen uppvaktade hela hösten och våren den gifta 35-åriga kvinnan, som sade nej till hans inviter.

När polisen kom till lägenheten på Andersberg kröp förövaren omkring på golvet och visste inte riktigt vad som hänt.
När polisen kom till lägenheten på Andersberg kröp förövaren omkring på golvet och visste inte riktigt vad som hänt. Bild: Peter Korpi

När kvinnan förklarade att hon inte ville skiljas från sin man och inte heller var intresserad av honom, blev han hotfull. Bland annat ringde han hennes mamma, skickade högvis med sms och tog kontakt med hennes syskon.

ANNONS

Han förklarade att om inte han fick henne, så skulle ingen annan heller få det.

Tidigt den aktuella morgonen trängde han sig in i lägenheten på Andersberg, där kvinnan befann sig för att vårda sin far.

Med en pistol sköt han mamman i bakhuvudet. Därefter sköt han även kallblodigt dottern. Tingsrätten beskrev det senare som rena avrättningar.

Polisens tekniker säkrade bevis, men viktigt var också vittnesmålet från den sängliggande mannen vars fru och dotter mördades.
Polisens tekniker säkrade bevis, men viktigt var också vittnesmålet från den sängliggande mannen vars fru och dotter mördades. Bild: Peter Korpi

Från sitt sovrum kunde pappan höra vad som hände, men på grund av en tidigare hjärnblödning var han sängliggande och kunde inte komma upp utan hjälp.

Han vittnade senare om hur hans dotter förtvivlat ropat på sin döda mamma och hur mördaren sagt till henne:

– Skrik inte, nu är det din tur.

När 45-åringen kom till den här lägenheten hade han med sig en pistol som han köpt i sitt ursprungsland på Balkan.
När 45-åringen kom till den här lägenheten hade han med sig en pistol som han köpt i sitt ursprungsland på Balkan. Bild: Emma Gustafsson

När 45-åringen till sist riktade pistolen mot sitt eget huvud och tryckte av slog kulan dock bara sönder synnerven.

Efter att polisen hittat honom krypande innanför entrédörren fick han vård hos neurokirurgen i Lund.

45-åringen misslyckades med att begå självmord efter att han dödat de två kvinnorna. Eftersom hans skott mot sitt eget huvud skadade minnet insåg han inte att det var han som mördat dem.
45-åringen misslyckades med att begå självmord efter att han dödat de två kvinnorna. Eftersom hans skott mot sitt eget huvud skadade minnet insåg han inte att det var han som mördat dem. Bild: Peter Korpi

Vid rättegången hävdade 45-åringen att det varit en främmande gärningsman i lägenheten och skjutit alla tre, men det trodde inte tingsrätten på. I stället dömdes han till livstids fängelse och livstids utvisning efter avtjänat straff.

Skottet som mannen sköt i sitt eget huvud skadade hans minne så allvarligt att han länge inte kunde inse att det var han själv som mördat kvinnorna. Först vid förhandlingen i hovrätten accepterade han att kvinnan och hennes mamma var döda och att det faktiskt var han som var gärningsman.

ANNONS

Kidnappningen

HP 28 maj 2003.
HP 28 maj 2003.

I slutet av maj 2003 togs en affärsman till fånga under vapenhot på Andersberg. Ett berusat par från Litauen och Vitryssland tvingade in honom i en bil och körde i väg i hög hastighet. Flera gånger under vansinnesfärden var de nära att orsaka trafikolyckor.

Medan den 33-årige litauern körde bilen satt hans 23-åriga fru i baksätet med en pistol mot företagaren. Hon rispade även honom med en kniv och förklarade att hon var hiv-positiv, samtidigt som hon rörde vid företagaren.

Efter att ha hamnat på småvägar utanför Halmstad stannade de vid Hertered. Den tillfångatagne mannen tog då chansen att fly. Medan han sprang hörde han hur flera skott sköts efter honom, men han undgick att bli träffad och fick till sist hjälp i ett hus.

Vid rättegången hävdade förövarna att de investerat pengar genom affärsmannen, men att de nu ville ha tillbaka dem.

33-åringen dömdes till 4,5 års fängelse för människorov, vapenbrott och olovlig vistelse i riket – eftersom han tidigare blivit förbjuden att återvända till Sverige efter en våldtäktsdom. Hans fru dömdes till fyra års fängelse.

Harplingepyromanen

HP 21 juli 2003.
HP 21 juli 2003.

Under 2003 satte en pyroman skräck i Harplinge. Redan i slutet av 2002 utsattes Kvarnen för en anlagd brand. Detta följdes i maj 2003 av pyromandåd mot Lyngåkraskolan, Tranevalls förskola samt en stor träbåt i en trädgård.

ANNONS

En ung man som bodde i samhället misstänktes för bränderna, men bevisningen räckte inte för åtal.

I juli 2003 drabbades två barnfamiljer i Harplinge av anlagda bränder i villorna de bodde i. Hela orten gick i oro över var det skulle brinna härnäst.
I juli 2003 drabbades två barnfamiljer i Harplinge av anlagda bränder i villorna de bodde i. Hela orten gick i oro över var det skulle brinna härnäst. Bild: Max Holm

I juli samma år brandhärjades sedan två villor i Harplinge, där det bodde barnfamiljer. Mordbrännaren hade enligt polisen använt bensin och den här gången häktades den unge man som tidigare varit misstänkt. Även nu blev han emellertid frisläppt.

Polisen tyckte att ynglingen var extra kallsinnig som till och med deltagit i en tidningsenkät där han uttalat sig om sin oro och rädsla för bränderna.

I maj 2003 satte någon fyr intill skolköket på Lyngåkraskolan i Harplinge. Brandkåren, som stod några hundra meter därifrån och släckte en annan brand, fick dock automatlarm och kunde snabbt vara på plats för att hindra elden från att sprida sig.
I maj 2003 satte någon fyr intill skolköket på Lyngåkraskolan i Harplinge. Brandkåren, som stod några hundra meter därifrån och släckte en annan brand, fick dock automatlarm och kunde snabbt vara på plats för att hindra elden från att sprida sig. Bild: Mikael Johansson

Först i början av 2004 dömdes den 21-årige mannen för mordbrand, men då var han inte åtalad för Harplingebränderna utan för några pyromandåd på Söder. Tingsrätten fällde honom för en brand i en lägenhet på Seglaregatan, där han varit inne och stulit en dator, och dömde honom till två års fängelse.

Den här vackra träsnipan från 1953 blev till sot och aska vid en anlagd brand i Harplinge 2003.
Den här vackra träsnipan från 1953 blev till sot och aska vid en anlagd brand i Harplinge 2003. Bild: Mikael Johansson

Tingsrätten ansåg att tid, plats och omständigheter även talade för att han anlagt två bränder på Skånegatan och Hallandsgatan – men friade för att det inte ansågs ”ställt utom allt rimligt tvivel”.

Mordet på Stora torg

HP 13 november 2009.
HP 13 november 2009.

Vid lunchtid en torsdag i november 2009, inför flera vittnen på Stora Torg i Halmstad, blev en 42-årig man knivstucken i hjärtat. Offret segnade ner och avled senare på sjukhuset.

Förövaren, en 58-årig man, sprang därifrån. Polisen, som fått ett bra signalement, kunde dock gripa honom utan dramatik någon timme senare. Tack vare ett vittne som sett honom slänga en kniv i Nissan kunde senare dykare hitta mordvapnet 100 meter uppströms Österbro.

ANNONS
Någon timme efter mordet kunde polisen hitta förövaren och gripa honom utan dramatik.
Någon timme efter mordet kunde polisen hitta förövaren och gripa honom utan dramatik. Bild: Johnny Samuelsson

Under rättegången nekade mannen till anklagelserna och hävdade i stället att 42-åringen fått kniven i sig när han snubblade och råkade ramla mot honom.

Den tekniska bevisningen slog dock fast att offret stått upprätt när den vassa morakniven trängde in i hans hjärta. Dessutom fanns det vittnesuppgifter om att 58-åringen tidigare sagt att han tänkte mörda 42-åringen.

Tack vare ett vittne som sett förövaren kasta en kniv i Nissan 100 meter uppströms Österbro kunde dykare hitta mordvapnet.
Tack vare ett vittne som sett förövaren kasta en kniv i Nissan 100 meter uppströms Österbro kunde dykare hitta mordvapnet. Bild: Lina Salomonsson

Motivet skulle enigt utredningen vara en narkotikaskuld på 7 000 kronor och bråket mellan de båda ska ha pågått en längre tid och gjort att 42-åringen var rädd för att visa sig inne i stan.

Tingsrätten dömde 58-åringen till elva års fängelse för mord. Domstolen pekade på att vittnen hört honom säga att "nu är det dags att betala" ögonblicken före knivhugget. Efteråt ska han ha fällt kommentaren "nu är det gjort".

Vänner till den mördade 42-åringen försökte på olika sätt hedra hans minne på mordplatsen.
Vänner till den mördade 42-åringen försökte på olika sätt hedra hans minne på mordplatsen. Bild: Emma Gustafsson

Mannen dömdes också att betala 75 000 kronor i skadestånd till offrets anhöriga.

I sin överklagan till hovrätten hävdade 58-åringen att avsikten inte varit att döda – och att brottsrubriceringen därför skulle ändras till grov misshandel eller på sin höjd dråp. Men detta fick inget gehör.

LÄS MER:Därför räknades inte skott och knivhugg som självförsvar

LÄS MER:Ångest, hat och psykos bakom blodiga mord

LÄS MER:Styckmord och tortyr var de mest makabra

LÄS MER:Ny serie: Widiksons rättsfall är inte det första utdragna

ANNONS