Styckmord och tortyr var de mest makabra

I HP:s genomgång av 2000-talets rättsfall som stuckit ut tar vi här upp några av de mest makabra. Det handlar om allt från sexkällare i ett ödehus och barnvåldtäkt över internet, till tortyr i en jaktstuga och ett avhugget huvud i Nissan.

ANNONS
|

Styckmordet

HP 31 december 2002.
HP 31 december 2002.

Styckmordet på den 22-årige Marcus Norén är ett av de mest makabra brotten i Halmstads historia. Men redan två år efter dådet var båda de två män som misstänktes ligga bakom gärningen på fri fot.

Dagen före nyårsafton 2002 hittade några barn ett manshuvud i isen i kanten av Nissan. Senare hittades fler kroppsdelar i Nissan.

Dagen efter att ett manshuvud hittats i Nissan gjordes fler fynd av kroppsdelar med hjälp av en likhund och dykare i närheten av Örjans vall.
Dagen efter att ett manshuvud hittats i Nissan gjordes fler fynd av kroppsdelar med hjälp av en likhund och dykare i närheten av Örjans vall. Bild: Anders Andersson

Många blev förvånade när chefsåklagare Ingela Sörgård valde att bara åtala en 46-årig missbrukare för dråp. Han tog i och för sig på sig skulden, men hade ytterst oklara minnesbilder – och det talades tidigt om att hans erkännande skulle vara styrt av att han visste om att han var obotligt sjuk i en dödlig sjukdom.

ANNONS
Chefsåklagare Ingela Sörgård valde att inte åtala 28-åringen för styckmordet.
Chefsåklagare Ingela Sörgård valde att inte åtala 28-åringen för styckmordet. Bild: Mikael Johansson

Offrets far kämpade länge för att få åklagaren utbytt för att även en 28-åring, som varit med i lägenheten där Marcus dödades, skulle åtalas för dådet. Det fanns nämligen ett vittne som hört skrik och dunsar från lägenheten när Marcus och 28-åringen var ensamma där.

28-åringen, som fick senare ny identitet i en annan del av Sverige, slapp åtal för styckmordet trots att ett vittne hört högljutt bråk från lägenheten när han var ensam med Marcus Norén.
28-åringen, som fick senare ny identitet i en annan del av Sverige, slapp åtal för styckmordet trots att ett vittne hört högljutt bråk från lägenheten när han var ensam med Marcus Norén. Bild: Ola Folkesson

28-åringen, som tidigare dömts för bland annat ett uppmärksammat närbutiksrån i Halmstad där ett biträde slogs i ansiktet med en pikyxa, hävdade dock att han lämnat lägenheten innan mordet skedde och att Marcus redan var död när han kom tillbaka.

Tingsrätten friade först 46-åringen med hänvisning till att erkännandet var för vagt. I hovrätten fälldes han dock för dråp samt brott mot griftefriden och dömdes till nio års fängelse, medan hans kamrat fick knappt två år för bland annat skyddande av brottsling.

Det var i en lägenhet i det här huset på Söderlingsvägen som den 22-årige Marcus Norén blev knivhuggen och strypt.
Det var i en lägenhet i det här huset på Söderlingsvägen som den 22-årige Marcus Norén blev knivhuggen och strypt. Bild: Johnny Samuelsson

Den mediala bevakningen av fallet var enorm och flera kvällstidningar fälldes av pressombudsmannen för etiska övertramp där de ansågs ha kränkt de anhöriga genom att ”fiktionalisera” offrets död i en bildmanipulation där Dracula blandades in.

Den dråpdömde benådades efter drygt ett år, på grund av dödlig sjukdom, och dog kort därefter. Mannen som aldrig åtalades för styckmordet återföll snart i ny brottslighet efter sitt fängelsestraff. Året efter hotade han en affärsidkare och nämnde då själv att han var styckmördare.

ANNONS
Lennart Norén, den mördade Marcus far, har skrivit en bok om styckmordet där han bland annat är starkt kritisk till åklagarens agerande.
Lennart Norén, den mördade Marcus far, har skrivit en bok om styckmordet där han bland annat är starkt kritisk till åklagarens agerande. Bild: Roger Larsson

Offrets far, Lennart Norén, gav 2005 ut boken ”Styckmordet i Halmstad”. När det gått 15 år efter mordet sände SVT 2017 en dokumentär om fallet.

Tjuvhultstortyren

HP 28 augusti 2008.
HP 28 augusti 2008.

En kväll i mars 2008 uppsökte en 26-årig kvinna och hennes 31-årige pojkvän en 44-årig missbrukare i Laholm. Efter att 44-åringen slagits blodig i huvudet med ett basebollträ förde de med honom till en ensligt belägen jaktstuga i Tjuvhult på Hallandsås.

Den lilla jaktstugan ligger ensligt på Hallandsås och tortyren pågick där mitt i natten.
Den lilla jaktstugan ligger ensligt på Hallandsås och tortyren pågick där mitt i natten. Bild: Inge Henrikson

I stugan bands han fast och utsattes för en sadistisk och utdragen tortyr, där framför allt kvinnan var drivande. Offret kände först inte igen henne, men när han hörde henne säga sitt namn insåg han att de flera år tidigare haft ett kortvarigt förhållande.

Inne i den här jaktstugan pågick den sadistiska misshandeln i timmar, endast avbruten när förövarna skulle kramas och pussas inför offret.
Inne i den här jaktstugan pågick den sadistiska misshandeln i timmar, endast avbruten när förövarna skulle kramas och pussas inför offret. Bild: Ur polisens förundersökning

Under tortyren fick mannen spikar inslagna i sina leder. Han fick även sina fotknölar och knäskålar krossade. Efter en mängd hugg mot hans fötter lyckades kvinnan också kapa hans tår. Dessutom slog hon med en kofot mot hans könsdelar.

De här spikarna slogs in i offrets leder. Enligt tingsrätten är det svårt att föreställa sig en råare misshandel.
De här spikarna slogs in i offrets leder. Enligt tingsrätten är det svårt att föreställa sig en råare misshandel. Bild: Henrik Williamsson

Då och då tog paret paus i misshandeln för att kramas och pussas framför sitt offer.

Tortyren fortsatte i flera timmar, bland annat med att mannen fick smält stearin droppat i sina sår och en glödande cigarett i sitt ena öga.

Det hela kulminerade med att mannens plågoandar skar av hans ena öra och tvingade honom att äta upp delar av det.

ANNONS

I tingsrätten yrkade åklagarna Marie-Louise Eskilstorp och Klas Lundgren på livstid för mordförsök, men domstolen menade att parets syfte måste ha varit att ”åstadkomma intensiv smärta, snarare än död”.

En av förövarna förs här in i tingsrätten. Mannen skyllde på kvinnan och menade att det var hon som stått för allt det grova våldet.
En av förövarna förs här in i tingsrätten. Mannen skyllde på kvinnan och menade att det var hon som stått för allt det grova våldet. Bild: Emma Gustafsson

De dömdes därför för grov misshandel (i domen stod att ”tingsrätten har svårt att föreställa sig en råare misshandel”) och människorov – kvinnan till åtta års fängelse och mannen till sex år.

Senare skärpte dock hovrätten straffen till nio år vardera för 26-åringen och 31-åringen. Enligt den domstolen hade pojkvännen varit lika aktiv som kvinnan. Bland annat ska han ha krossat offrets knäskålar eftersom kvinnan inte ”hade tillräcklig kraft i slagen”. När offret inte klarade av att svälja sitt öra ska han dessutom ha tryckt ner det i halsen på honom.

Två män som varit med vid bortförandet av mannen, men som inte deltog i tortyren, fick fleråriga fängelsestraff. Tillsammans dömdes de inblandade också att betala omkring 200 000 kronor i skadestånd till offret.

Onlinevåldtäkten

HP 22 december 2018.
HP 22 december 2018.

Trots att den 45-årige mannen aldrig träffat den sexårige pojken som våldtogs i sitt hem i Filippinerna dömdes han 2018 till fem års fängelse för grov våldtäkt och barnpornografibrott av tingsrätten i Halmstad.

Den före detta idrottsledaren för ungdomar var nämligen den som uppmanade till och betalade för att barnet våldtogs. Mannen avslöjades efter att han vid två tillfällen betalat en kvinna – närstående till barnet – för att hon skulle utföra olika sexuella handlingar med barnet framför en webbkamera.

ANNONS

Vid det första tillfället instruerade han kvinnan att förmå pojken att med sitt kön försöka penetrera hennes vagina. Vid det andra förmådde han kvinnan att först utföra oralsex på pojken och sedan penetrera sexåringen analt med sina fingrar.

Mannen följde det som skedde via sin mobiltelefon och sparade också ett antal bilder från sändningen.

Via sin mobil följde mannen sexövergreppen mot den lille pojken på Filippinerna – och han passade även på att spara ner bilder av det som hon gjorde med barnet framför en webbkamera.
Via sin mobil följde mannen sexövergreppen mot den lille pojken på Filippinerna – och han passade även på att spara ner bilder av det som hon gjorde med barnet framför en webbkamera. Bild: Stefan Bennhage

Kränkningen i övergreppen förstärktes av att de utfördes i en miljö där barnet normalt sett skulle kunna känna sig tryggt och mannen dömdes även att betala 230 000 kronor i skadestånd till offret.

Under utredningen fann man till och med önskemål från mannen om att kvinnan i Filippinerna skulle uppfostra ett spädbarn till att bli deras gemensamma sexleksak.

Det var när polisen utredde andra våldtäktsmisstankar mot mannen som konversationen med kvinnan i Filippinerna hittades i hans mobil. Genom den kunde det bevisas hur han gett henne instruktioner kring övergreppen.
Det var när polisen utredde andra våldtäktsmisstankar mot mannen som konversationen med kvinnan i Filippinerna hittades i hans mobil. Genom den kunde det bevisas hur han gett henne instruktioner kring övergreppen. Bild: Kent Eng

Polisen hittade bevisen mot mannen i samband med att han tidigare utreddes för ett annat sexualbrott. Den gången dömde tingsrätten honom och en annan man till ett flerårigt fängelsestraff för att ha sexuellt utnyttjat en kvinna i Halmstad efter att hon drogats så att hon inte mindes något av övergreppet efteråt.

Båda männen friades dock av hovrätten, som inte ansåg att kvinnans berättelse räckte. I fallet med pojken i Filippinerna blev mannens överklagan inte lika framgångsrik – i stället ökade hovrätten på straffet med ytterligare ett halvår.

Maratonmordet

HP 11 maj 2007.
HP 11 maj 2007.

Polispatrullen som en helg i februari 2007 larmades till en adress på Maratonvägen i Halmstad möttes av en blodig syn. På golvet låg en livlös 45-årig man som dött av sparkar och hopp mot huvudet.

ANNONS
Polisens tekniker fann många spår efter den utdragna misshandeln i lägenheten på Maratonvägen.
Polisens tekniker fann många spår efter den utdragna misshandeln i lägenheten på Maratonvägen. Bild: Anders Andersson

Obduktionen visade på en mängd skador – som sår och svullnader, utslagna tänder, avbrutna revben, sprucken njure, tarmblödningar och frakturer i ansiktet – som uppstått under misshandeln, som varat nästan lika länge som ett maraton. Det gick dock inte att fastslå vilken dödsorsak som inträffat först: att han kvävts av blodet i luftvägarna eller att han dött av att hjärnan lossnat från sina fästen.

Två män, en 23-åring och en 29-åring som var knarkpåverkade när de greps och som hotat att döda vittnena i lägenheten om de tjallade, åtalades. Enligt åklagaren hade de visat ”särskild hänsynslöshet och råhet genom att vara två mot en och utsätta offret för mycket kraftigt våld under lång tid och sedan han trillat till golvet”. Åklagaren menade också att de varit ”helt likgiltiga för konsekvenserna av sitt handlande”.

Något motiv gick aldrig att få fram, men det stod klart att 23-åringen ringt numret till den lokale Bandidos-ledaren direkt efter att han lämnat brottsplatsen.

Något motiv till den flera timmar långa dödsmisshandeln på Maratonvägen gick aldrig att få fram. I domen konstaterades bara att en av förövarna ringt till den lokale Bandidos-ledaren efter dådet.
Något motiv till den flera timmar långa dödsmisshandeln på Maratonvägen gick aldrig att få fram. I domen konstaterades bara att en av förövarna ringt till den lokale Bandidos-ledaren efter dådet. Bild: Anders Andersson

Tingsrätten dömde männen till livstids fängelse för mord, men detta lindrades senare av hovrätten. Den högre instansen nöjde sig med sex respektive sju års fängelse för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Hovrätten fann förmildrande omständigheter i att det inte bevisats att de planerat att döda mannen, att 23-åringen under den flera timmar långa misshandeln ska ha sagt till 29-åringen att ”nu räcker det”, samt att 23-åringen ska ha noterat att 45-åringen fortfarande andades när de lämnade lägenheten för att ge sig iväg och handla mer öl.

ANNONS

29-åringen hade även vittnen som hävdade att han försökt rädda livet på offret genom hjärt- och lungräddning – samt att han försökt ringa efter ambulans, men att batteriet till mobilen då tog slut.

Ödehustortyren

HP 14 juni 2011.
HP 14 juni 2011.

Av en slump upptäcktes i mars 2011 den tortyrkammare utanför Halmstads tätort, som skulle bli medialt mycket uppmärksammad i hela landet. Den var inredd i en källare i ett ödehus vid Wrangelsro, utan att fastighetsägaren visste om det.

Förutom att där låg tomma juiceförpackningar och en smulig madrass fann man kraftiga rep, handbojor och sexleksaker.

Kvinnan uppgav i förhör att hon trodde sin sista stund var kommen när hon kedjades fast i källaren. Mannen hävdade att hon varit med på det som hände.
Kvinnan uppgav i förhör att hon trodde sin sista stund var kommen när hon kedjades fast i källaren. Mannen hävdade att hon varit med på det som hände. Bild: Polisen

När bilderna från källaren spreds i olika medier hörde en kvinna i 30-årsåldern av sig till polisen och berättade att hon hållits inspärrad där någon gång under sommaren 2005. Hon hade ursprungligen inte vetat exakt var hon befann sig, men nu förstod hon att det varit här.

Trots att händelsen polisen utredde hade skett sex år tidigare fanns det gott om bevis kvar i källaren.
Trots att händelsen polisen utredde hade skett sex år tidigare fanns det gott om bevis kvar i källaren. Bild: Stefan Berg

På internetsajten Flashback uppstod diskussioner kring det som hänt och i denna tråd hittade någon en gammal annons från ett sexkontaktforum där en man annonserat efter ”undergivna slynor” till sin ”tortyrkällare”. På den vägen kunde polisen knyta en 47-årig halländsk man till källaren.

Det var när polisen hittade sexleksaker, handfängsel och vuxenblöjor i källaren som misstanken uppstod att någon hållits där mot sin vilja.
Det var när polisen hittade sexleksaker, handfängsel och vuxenblöjor i källaren som misstanken uppstod att någon hållits där mot sin vilja. Bild: Polisen

Vid rättegången berättade kvinnan att hon först träffat mannen för en del sexlekar, men att det urartat till något helt annat när han tog henne till källaren i ödehuset. Då han kedjade fast henne där, piskade henne och utnyttjade henne sexuellt ska hon ha trott att hennes sista stund var kommen.

ANNONS
Det så kallade ödehuset på Wrangelsro blev känt över hela Sverige. Numera ligger ett industriområde på platsen.
Det så kallade ödehuset på Wrangelsro blev känt över hela Sverige. Numera ligger ett industriområde på platsen. Bild: Stefan Berg

Den så kallade Ödehusmannen nekade hela tiden, och menade att kvinnan gillade vad de höll på med. Ändå dömde tingsrätten honom till fem års fängelse för grov våldtäkt och människorov – samt att betala nära en kvarts miljon kronor till offret. Domen stod sig även i högre instans.

En del av rapporteringen om målet handlade också om att stjärnadvokaten Leif Silbersky, som försvarade Ödehusmannen, prickades av advokatsamfundet för att han inte gett sin klient de handlingar som denne begärt.

I slutet av 2012 använda Räddningstjänsten i Halmstad ödehuset som övningsobjekt och eldade upp det. 2015 blev den våldtäktsdömde mannen villkorligt frigiven.
I slutet av 2012 använda Räddningstjänsten i Halmstad ödehuset som övningsobjekt och eldade upp det. 2015 blev den våldtäktsdömde mannen villkorligt frigiven. Bild: Roger Larsson

I slutet av 2012 rapporterade HP om hur ödehuset eldades upp.

Yxmordet i Rydö

HP 16 januari 2018.
HP 16 januari 2018.

En 41-årig man som råkade befinna sig på fel ställe blev brutalt ihjälslagen i Rydöbruk, natten till den 13 september 2017, av några som var osams med mannen han sov över hos.

Polisen hann inte fram i tid för att rädda livet på den 41-årige man som skräckslagen ringde från huset i Rydöbruk.
Polisen hann inte fram i tid för att rädda livet på den 41-årige man som skräckslagen ringde från huset i Rydöbruk. Bild: Lennart Hildingsson

Alltsammans dokumenterades dessutom eftersom offret hann ringa polisen innan förövarna – beväpnade med en bajonett, en köttyxa och en spikklubba – lyckades bryta upp dörren till sovrummet han befann sig i. Tack vare att mobilsamtalet var i gång under hela den dödliga misshandeln kunde inspelningen av detta spelas upp i rätten och användas som bevis.

Lägenhetsinnehavaren blev först misshandlad, men lyckades fly. Förövarna bröt då upp dörren till mannen som sov över.
Lägenhetsinnehavaren blev först misshandlad, men lyckades fly. Förövarna bröt då upp dörren till mannen som sov över. Bild: Roger Larsson

Under samtalet hörde man hur 41-åringen vädjade till polisen att komma fort och att han underströk allvaret i att båda personerna hade olika tillhyggen med sig. Man hörde också hur den ene förövaren säger till sin kumpan att han inte kan hitta spikklubban.

ANNONS
Gärningsmännen som misshandlade 41-åringen till döds använde en bajonett, en köttyxa och en spikyxa.
Gärningsmännen som misshandlade 41-åringen till döds använde en bajonett, en köttyxa och en spikyxa. Bild: Roger Larsson

41-åringens flickvän befann sig i samma rum och blev vittne till hur de två attackerade honom. I väntan på ambulans försökte hon sedan stoppa blödningarna på sin pojkvän.

När polisen kom dit levde fortfarande 41-åringen, men han hade skador i bål, händer, armar, ben och huvud, inre blödningar, en stickskada i buken och en stickskada genom ena lungan och in i hjärtat. Han dog på akuten i Halmstad.

De två gärningsmännen var kraftigt berusade när de bröt sig in i huset genom att krossa fönsterrutan i ytterdörren. De gav sig först på 53-åringen som bodde där. Han blev slagen i huvudet med köttyxan och fick även flera hugg i benen innan han lyckades fly.

Efter den våldsamma natten var det fullt av blodspår i lägenheten, bland annat på golvet.
Efter den våldsamma natten var det fullt av blodspår i lägenheten, bland annat på golvet. Bild: Roger Larsson

Tingsrätten i Halmstad dömde båda gärningsmännen till fängelse. En 36-årig fembarnsfar dömdes till 17 år för mord och grov misshandel. Hans 18-årige kumpan fick viss ”rabatt” för sin låga ålder och dömdes till åtta år och sex månader för mord och grovt övergrepp i rättssak.

Hovrätten skärpte senare 18-åringens straff till nio års fängelse, eftersom han där även dömdes för grov misshandel av 53-åringen.

ANNONS