Herman Nikolic, Hallandspostens chefredaktör.

Herman Nikolic: Hallandsposten sätter nytt rekord – når nu över 110 000 läsare

Hallandspostens chefredaktör Herman Nikolic kommenterar den senaste Orvestomätningen som visar att Hallandsposten når ut till fler läsare än vad som någon gång tidigare har uppmätts.

ANNONS
|

För ganska exakt ett år sedan skrev jag ett par rader dedikerade till er läsare. Att invånarna i Halmstad, Laholm och Hylte är lite smartare och lite mer informerade än på många andra håll i landet, hävdade jag då. Ingången till de tankarna var att det precis hade släppts en undersökning (Orvesto Konsument) från Kantar Sifo där Hallandsposten uppmättes nå 96 000 läsare via tidningen och i digitala kanaler. I ett spridningsområde med ungefär 140 000 invånare. En otroligt stark siffra vi som jobbar för er läsare var både tacksamma och stolta över.

Sedan dess har ett år förflutit. Ett år då HP-redaktionen arbetat vidare för att ge er läsare den viktigaste och mest engagerande lokala journalistiken – berättad på ett lättillgängligt och spännande sätt. Tusentals artiklar har publicerats och våra intensifierade nyheter och granskningar har uppmärksammats. Hallandsposten var i våras en av tre finalister i Tidningsutgivarnas tävling Årets redaktion och kort därefter fick HP-reportrar ta emot grävpriset Den gyllene Haldan på årets Guldspadegala.

ANNONS

För att lyfta några storys så har vi senaste året kartlagt mäns våld mot kvinnor i Halland, kokaintestat Halmstads krogar, rivit av täcket på den dolda sexhandeln lokalt och nu häromveckan tagit med läsarna bakom röken från bengalerna för att undersöka supporterkulturen som – på gott och ont – växt explosionsartat i samband med HBK:s efterlängtade återkomst till allsvenskan.

HP-redaktionen har under de senaste tolv månaderna också fortsatt att ta händelsenyheter på stort allvar då vi vet att ni läsare vill känna er uppdaterade på senaste nytt om olyckor, brott och andra stora händelser i närområdet. Vi sänder också live-tv betydligt oftare än tidigare. Och numera – det tog 173 år från starten – har HP också en Tiktok-kanal där yngre invånare kan bli uppmärksammade på några av de större lokalnyheterna.

På tal om 173 år. Tittar vi på den första utgåvan av HP så har det onekligen hänt en del sedan dess. Förstasidan då var säkerligen helt rätt för läsarna, men människor och samhälle har förändrats. Hallandsposten har dock hängt med och anpassat sig för att fortsätta kunna leverera viktig lokaljournalistik till läsarna. En utveckling som fortsätter framåt – varje dag.

ANNONS

Men tillbaka till räckvidden. Vi på Hallandsposten är igen stolta och tacksamma för förtroendet och faktumet att allt fler nås av HP-redaktionens journalistik. Den senaste räckviddsundersökningen från Kantar Sifo visar nämligen att HP nu totalt i alla kanaler når hela 112 000 läsare. Cirka 65 000 läsare tar del av HP i print och som e-tidning. Digitalt når HP en genomsnittlig dag hela 77 000 läsare (en hel del läser både och). Ett nytt rekord för Hallandsposten som för tio år sedan nådde cirka 75 000–80 000 läsare, totalt sett i alla kanaler.

Att vi når ut till allt fler är en sporre för oss på redaktionen att tillsammans med er läsare fortsätta utveckla journalistiken och i förlängningen bidra till att utveckla bygden. Hela poängen med journalistiken är ju att så många människor som möjligt ska ta del av innehållet för att sedan i nästa steg ska kunna ta självständiga och välinformerade beslut i livet.

ANNONS