Julia Paulsson och Joakim Kullberg vinner Gyllene Haldan

Hallandspostens reportrar Julia Paulsson och Joakim Kullberg prisades på lördagen när de fick ta emot Gyllene Haldan på Föreningen grävande journalisters årliga seminarium i Karlstad.
Duon tog emot priset för granskningen ”Den dolda sexhandeln”.

ANNONS
|

Den Gyllene Haldan, även kallat ”Det lite större journalistpriset”, delas sedan 1992 årligen ut av journaliststudenterna vid Mittuniversitetet i Sundsvall i samband med utdelandet av Föreningen grävande journalisters pris Guldspaden.

– Lite overkligt, men samtidigt väldigt väldigt ärofyllt. Det som gör att det känns så fint är att vi själva inte har skickat in något bidrag. Man känner sig verkligen utvald och det känns fantastiskt roligt, säger Julia Paulsson.

Joakim Kullberg stämmer in.

– Att prisutdelarna har hittat vår granskning och tyckt att det här var så bra att det ska belönas och lyftas fram gör det hela mycket roligare. Det viktigaste är egentligen att våra läsare uppskattar det vi gör, och av sidvisningarna att döma så gjorde de det, men att också krydda det med att få pris på det här sättet gör det extra roligt.

ANNONS

Ville hitta alla aspekter

Motiveringen till priset för ”Den dolda sexhandeln”, en grävserie som publicerades under november månad i fjol, löd så här:

”Gyllene Haldan går i år till ett gräv som vi anser inte har uppmärksammats tillräckligt mycket. I vår mening är det viktigt att uppmärksamma den journalistik som pratar direkt med personer i beroendeställning, samt att ställa personer som förgriper sig på samhället mot väggen. Kanske viktigast är det att få veta varför vissa människor agerar som de gör.”

Varför tror ni att ni tilldelades priset?

– Det som jag känner att vi lyckades med är att vi tog ett ämne som så klart har blivit granskat förut, men att vi verkligen gjorde det grundligt och med en bredd. Vi kände att ska vi göra det här så behöver man hitta alla aspekter av det och det tyckte jag att vi lyckades med, säger Julia Paulsson.

– På det första spånarmötet i september så konstaterade vi att det var lätt att hitta gubbvinklar och det sa vi direkt att vi ville undvika. Vi kan inte bara se det ur männens synvinkel, vi måste också lyfta fram kvinnorna tillräckligt mycket så att det blir en bra balans. Det tycker vi nog båda att vi lyckades med, tillägger Joakim Kullberg.

ANNONS

Var det något som stack ut lite extra under arbetet med granskningen?

– Den falska Tinder-profilen som vi skapade som blev överöst av kontakter från män i vårt närområde. På bara ett halvt dygn fick vi flera hundra som sökte kontakt med oss. Merparten var förmodligen ute efter en vanlig dejt och var inga sexköpare, men det var en i timmen i snitt, ungefär, som erbjöd vår profil pengar för sex. Att det skulle vara så massivt tryck hade jag inte räknat med på förhand, säger Joakim Kullberg.

Hur ska ni fira?

– Efter prisutdelningen är det en galamiddag med efterföljande fest så vi kommer givetvis vara med där och fira tillsammans med alla andra som har prisats under kvällen.

ANNONS