Maj Brodin Johansson är ordförande för Moderaterna i Hylte.
Maj Brodin Johansson är ordförande för Moderaterna i Hylte. Bild: Lennart Hildingsson/ arkiv

Hatet mot muslimer måste bekämpas i Hylte – och i Sverige

Det finns bara ett sätt för Moderaterna att agera efter att en av partiets företrädare i Hylte spridit grova anklagelser om en Hyltebo. Uteslutning.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

En skolanställd i Hylte kommun lägger på Facebook upp en bild på sig själv med sina barn klädda i en halvtäckande slöja. Bilden fångas upp av en bloggare som antyder att Hyltebon är en barnamördare. Dessa anklagelser delas sedan på Facebook av Maj Brodin Johansson, ordförande för Moderaterna i Hylte och 2:e vice ordförande i kultur- och folkhälsonämnden.

Det är helt häpnadsväckande att en privat familjebild vantolkas på detta sätt. Inte nog med att det inte är tillåtet att publicera andras bilder utan tillstånd, att sprida uppgiften att en person är en barnamördare borde helt klart vara förtal. Detta sker i dag i Sverige, vilket Hallandsposten rapporterat om.

ANNONS

Det är Abshir Mohamed Abdi som har lagt upp bilden på sig själv och sina döttrar. Abdi jobbar som lärarassistent på en skola i Hyltebruk och han är i dag mycket orolig för konsekvenserna av de allvarliga anklagelserna som sprids på nätet.

”Lögnerna kan dessutom vara allvarliga för mig, med tanke på att jag jobbar med barn”, säger han till Hallandsposten.

Det är Mona Lagerström som på sin blogg Purdahbloggen utan tillstånd har spridit bilden på Abdi och hans döttrar. På bloggen antyder hon som sagt att barnen kan dödas om de tar av sig slöjan. Denna anklagelse lades sedan ut av Maj Brodin Johansson på en Facebook-grupp med kommentaren: ”Viktig information!!”. Hallandsposten har sökt Brodin Johansson för en kommentar, och hon uttrycker själv till tidningen att den skolanställde kan vara beredd att döda sina barn.

På torsdagen kom det en kraftig reaktion från Moderaterna i Halland.

”I vårt parti ägnar man sig inte åt att sprida denna typ av personangrepp och man publicerar inte bilder på andra människors barn”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Partidistriktets ordförande Lars Püss uppger till Hallandsposten att man nu ska utreda Maj Brodin Johansson och att det kan bli aktuellt att inleda ett uteslutningsärende. Det är det allra minsta man kan begära. Brodin Johanson har inte bara spridit en grov anklagelse utan även allvarligt skadat sitt eget parti.

ANNONS

Hatstormen mot Abshir Mohamed Abdi är tyvärr inte en isolerad händelse. För ett par veckor sedan lämnade SSU:s ordförande i Hylte, Mustafe Ahmed, alla sina politiska uppdrag efter en drev mot honom på sociala medier. Anklagelserna mot honom grundade sig i några inlägg på sociala medier, varav några gjordes för mer än ett år sedan.

Det finns alltså personer som gör allt för att misskreditera en grupp av människor, och som går så långt att de olagligen stjäl privata bilder på Facebook för att sedan publicera dem utanför sitt sammanhang och göra lågtgående tolkningar. Det är som att man ser hot i varenda liten rörelse och vantolkar detta till sin spets.

Dessa händelser speglar det faktum att det finns en mörk undervegetation på nätet och sociala medier som hänger ut muslimer som varandes kvinnofientliga och våldsbejakande. Detta kan inte beskrivas på ett annat sätt än som ett hat mot en enskild grupp av människor, människor som bor och verkar i Sverige. Detta hat mot muslimer måste bekämpas oavsett om det gäller i Hylte eller någon annanstans i Sverige.

All form av förtryck, hedersrelaterat våld och kvinnoförnedring ska givetvis också bekämpas, detta är problem som man inte får blunda för i Sverige. Men att så ensidigt koppla dessa problem till en viss sorts religion och dess utövare är farligt. Det hör inte hemma i samhällsdebatten, ännu mindre inom politiken.

ANNONS

När Hallandsposten nu rapporterar om drevet mot Abshir Mohamed Abdi riktas även hatet mot tidningen och dess bevakning. Det kan inte annat ses som ett hot mot de fria medierna.

En lokaltidnings roll för en kommun som Hylte kan inte överskattas. Den dagliga nyhetsbevakningen av tidningens journalister innebär att det finns en kontinuerlig granskning av kommunen och vad som händer där. Detta är en viktig del av demokratin.

I Sverige har vi långtgående rättigheter för individen att uttrycka sina åsikter. Denna frihet är mycket viktigt att slå vakt om. Men det betyder inte att en politiker bör eller får säga precis vad som helst; den som är förtroendevald har även ett ansvar inför sina väljare.

Det ligger också i en politikers uppdrag att ha det allmännas bästa för ögonen, det vill säga att ha ett perspektiv bortanför sin egen tomt. Så som Maj Brodin Johansson har uppträtt på sociala medier genom att hänga ut en Hyltebo som en möjlig barnamördare, och inte ta avstånd från detta innebär att hon förlorat allt förtroende.

Om inte Maj Brodin Johansson tar sitt eget förnuft till fånga finns det bara ett lämpligt agerande för Moderaterna, att utesluta henne från partiet.

ANNONS