Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hallandsmoderaternas ordförande Lars Püss ogillar partikollegan Maj Brodin Johanssons, Hylte, aktiviteter på Facebook.
Hallandsmoderaternas ordförande Lars Püss ogillar partikollegan Maj Brodin Johanssons, Hylte, aktiviteter på Facebook. "Vi tar starkt avstånd från hennes agerande", säger han. Bild: Hallandsposten/arkiv

Distriktets Lars Püss (M): ”Vi tar starkt avstånd från hennes agerande”

Ledningen för Moderaterna i Halland tar stark avstånd från sin kommunordförande i Hylte och hennes inlägg på Facebook. Just nu utreds om Maj Brodin Johansson ska uteslutas ur partiet.

– Vår partiombudsman har gått igenom vad hon skrivit i olika diskussionsgrupper. Där finns flera uttalanden som inte är förenliga med moderata värderingar eller vår politik, och då inte bara angående den skolanställde i Hylte, säger Lars Püss, distriktsordförande för M.

Moderaterna i Halland har också gått ut med ett pressmeddelande om detta, där man kommenterar Brodin Johanssons delning av foton på Abdis minderåriga barn och påståenden om att Abdi är beredd att döda dem: ”I vårt parti ägnar man sig inte åt att sprida denna typ av personangrepp och man publicerar inte bilder på andra människors barn.”

Püss anger att det är HP:s artikel om Maj Brodin Johansson spridning av förtalsuppgifter , på tidningens hemsida under onsdagen, som fått partidistriktet att starta sin utredning.

– Vi kommer under dagen att ta kontakt med Maj Brodin Johansson och få till stånd ett möte med henne. Sen får vi se hur vi ska göra.

Enligt Lars Püss kan det leda till ett ett övervägande om hon ska uteslutas ur partiet.

– Det är i så fall inget beslut som jag eller distriktsstyrelsen ska fatta. Vi ska förstås lyssna på Maj Brodin Johansson, höra vad hon säger. Men vad hon har gjort, med sina inlägg, finns det inga tveksamheter kring. Vi tar starkt avstånd från hennes agerande.

Maj Brodin Johansson hoppade från Centerpartiet till Moderaterna för ett år sedan, efter att det skurit sig mellan henne och den lokala Centerorganisationen i Hylte. I vintras fick hon uppdraget att företräda sitt nya parti kommunalt i frågor som rör socialtjänst och kultur då hon blev 2:e vice ordförande i kultur- och folkhälsonämnden.

Vid Hyltemoderaternas årsmöte för en månad sedan valdes Maj Brodin Johansson till ordförande för partiorganisationen i Hylte.

– Det har gått för fort, säger M-distriktets ordförande Lars Püss. När man har varit med i ett annat parti och aktivt företrätt det politiskt, och sen plötsligt blir moderat, reser det en del frågetecken. Generellt sett bör man inte så snart ge den personen uppdrag som innebär att man företräder partiet i viktiga sammanhang.

Maj Brodin Johansson: ”Han är extrem – de dödar sina barn”

HP har försökt fråga Maj Brodin Johansson om varför hon sprider grova anklagelser mot Abshir Mohamed Abdi, anställd att jobba med barn på Kråkbergsskolan i Hyltebruk. Det ledde i under onsdagskvällen fram till ett längre e-postmeddelande från henne till tidningens reporter.

I meddelandet ägnar hon några meningar åt Abdi. Hon skriver att om man läser Abdis Facebooksida ”kan man se att han tillhör en extrem form av politisk islam!”. Hon benämner denna form som på samma gång både salafistisk, wahhabistisk och tillhörande muslimska brödraskapet. Hon anger inte var på Facebooksidan man hittar detta eller ger några exempel.

HP har läst Abdis sida och har svårt att se vad som grundat Brodin Johanssons slutsats.

Förutom inslag av privat karaktär finns här en mängd sinsemellan olikartade inlägg, exempelvis om en studentförening på en folkhögskola, bilder från en fest med somaliska kulturföreningen i Hylte och delade filmklipp. De senare sträcker sig mellan en föreläsning av den svenske läkaren Hans Rosling till ett långt tal av den muslimska frivilligorganisationen Mercy Missions grundare Tawfique Chadhury, om betydelsen av att stå fast vid sin muslimska tro även om man i globaliseringens tidevarv lever i västerländska eller sekulariserade länder, samt en del nyhetsinslag kring utvecklingen i Somalia.

– Det finns inget extremt på min sida. Trots att jag blir nu blir påhoppad låter jag min Facebook ligga kvar. Jag raderar ingenting, låter den vara öppen för alla så ni kan själva gå in där och se vad jag lagt där, säger Abshir Mohamed Abdi till HP.

Tills sin slutsats, att lärarassistenten Abdi är extrem, fogar Maj Brodin Johansson då också: ”att människor med denna extrema variant av islam – faktiskt dödar även sina barn om de lämnar islam”.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här