Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ledande hyltepolitiker sprider uppgift om skolanställd: ”Han kan döda barn”

På en blogg och i en av Hyltes största facebookgrupper utmålas lärarassistenten Abshir Mohamed Abdi från Hyltebruk som en möjlig barnmördare. En av spridarna av uppgiften är Moderaternas partiordförande i Hylte.

Enda skälet till påhoppen tycks vara att Abshir Mohamed Abdi är muslim och har lagt ut fotografier på sig själv och sina barn på sin egen facebooksida. På en av bilderna, tagen vid ett eidfirande i hemmet för ett år sedan, bär döttrarna halvtäckande slöja.

Abshir Mohamed Abdi är förtvivlad över anklagelserna. Han berättar att han i fredags visade facebookinläggen vid polisstationen i Hylte, där han ville polisanmäla dem som förtal.

– Kommentarerna mot, och påståendena om, bilderna på mina barn, som de stulit från olika ställen på min facebooksida, är mycket starka, negativa och påhittade. Lögnerna kan dessutom vara allvarliga för mig, med tanke på att jag jobbar med barn, säger han.

En opinionsbildare på Internet som heter Mona Lagerström har ägnat stort utrymme på sin blogg till inlägg som rör Hylte. "Purdabloggen”, som den heter, var för övrigt källa till facebookstormen kring S-och Hyltepolitikern Mustafe Ahmed, som ledde till dennes avhopp helt nyligen.

Kring bilder på Abdis barn publicerade Mona Lagerström följande text i förra veckan:

”Hur ser klansystemet ut i Hylte? Här är bilder som barnskötaren i Hylte, Abshir Mohamed Abdi, har lagt ut på Facebook, en barnskötare i Sverige.

Den lille pojken kan på det stora hela själv forma sitt liv, utom att ha en homosexuell relation, då kan familjen vända honom ryggen, eller till och med döda honom. För flickornas del räcker det med att de vill ta av sig hijaben för gott för att familjen ska vända dem ryggen. De riskerar att förlora hela sitt sociala liv, till och med mista livet. På grund av ett tygstycke. Avfall från islam straffas med döden.”

Abshir Mohamed Abdi jobbar inte längre som barnskötare utan arbetar sedan ett par år tillbaka som lärarassistent på Kråkbergsskolan i Hyltebruk. Han var på sitt jobb då han blev uppringd av en bekant som berättade att bilderna av på hans barn, med påståendet att han skulle kunna döda dem, låg på Diskus Hyltes facebooksida.

Den hade delats in där av Maj Brodin Johansson, som sedan en kort tillbaka är ordförande för Moderaterna i Hylte, med upplysningen till facebookgruppens 2 900 följare: ”Viktig information!!”

Brodin Johansson har också ett tungt kommunalpolitiskt uppdrag i kultur- och folkhälsonämnden i Hylte.

HP har haft en kort mejlväxling med bloggaren Mona Lagerström (hon ville inte prata i telefon), där vi bara hann med frågan: ”Du skriver exempelvis att Abdi är kapabel att döda sin egen son. Vad för grund har du till den anklagelsen?”

Hon svarade:

”Du har just bevisat att det inte går att föra ett vuxet samtal om olika tolkningar av islam i Sverige”, varefter HP inte får någon ytterligare kontakt med Lagerström.

Vad som triggat bloggaren Lagerström tycks ha varit bilderna på Abdis unga döttrar med hijab - en sjal som täcker håret, halsen och axlarna.

– Flickorna tar på sig dem när vi har fester då det är helg, som här då vi firade att fastemånaden ramadan var slut. De tar efter sin mamma och de äldre som är med och tjatade om att få sina egna. De får själva, inte minst när de blir vuxna, bestämma om de vill följa traditionen, säger Abdi.

Abdis polisanmälan i fredags har inte lett vidare till en utredning om förtal. Istället misstänks den som författat facebookartikeln för ”upphovsrättsbrott”.

HP har i ett par dagars tid, via mejl och telefon, sökt Maj Brodin Johansson (M) för att fråga om varför uppgifterna som hon spritt om Abshir Mohamed Abdi är ”viktiga”. Vi har till slut nått henne, men förlorade kontakten när vi ställde frågor om hennes engagemang kring den muslimske lärarassistenten.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!