Förslaget är ett slag under bältet för de allra svagaste i samhället, menar skribenten om regeringens och SD:s reformförslag för a-kassan.
Förslaget är ett slag under bältet för de allra svagaste i samhället, menar skribenten om regeringens och SD:s reformförslag för a-kassan. Bild: Izabelle Nordfjell/TT

Vem kan överleva på 5 600 kronor i månaden?

Förslaget är ett slag under bältet för de allra svagaste i samhället.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik. Apropå artikeln ”Regeringen och SD överens om reformförslag för a-kassa”, 15/2.

Regeringen och SD har kommit överens om ett förslag som ska reformera a-kassan. Detta innebär enligt förslaget att dina första 100 arbetslösa dagar ersätts med 80 procent av din lön (maxtaket på 33000 kronor höjs till 34 000 kronor).

Från ersättningsdag 101 trappas nivåerna ned med 10 procentenheter och med ytterligare 5 procentenheter efter ersättningsdag 201.

Efter 300 ersättningsdagar finns möjligheten att få aktivitetsstöd om arbetslösheten fortsätter. Men även aktivitetsstödet ska trappas ned med 5 procentenheter vart hundrade dag till ett golv på 365 kronor per dag.

ANNONS

På en normal månad räknas det 22 ersättningsdagar med aktivitetsstöd. Summa summarum räknat efter skatt är det meningen att man ska leva på 5 600 kronor.

Hur tänkte man här? Rent ut sagt skamligt! Ett slag under bältet för de allra svagaste i samhället.

Jag tänker på de som till exempel har en funktionsnedsättning (som till exempel högfungerande autism, det som förut kallades för Asperger).

De klarar ofta ett arbete med ett extra stöd, men när det inte finns, eller inte finns i den utsträckning som behövs, så är det redan en kamp om överlevnad på arbetsmarknaden.

Fler exempel jag tänker på är att detta skulle bli en stor kvinnofälla. Redan lågavlönade traditionella "kvinnoyrken" där redan arbetsmarknaden är svag kommer också att drabbas hårt.

Det är inte som många inom det borgerliga blocket tycks tycka:

Många vill jobba! Och kämpar redan som det är nu, men nu?

Inte nog med att man redan känner att man inte duger, nu ska personen drabbas till det dubbla, kämpa med sin försörjning och kanske till och med gå till socialkontoret för att söka försörjningsstöd.

Säger bara till regeringen tillsammans med SD: Fy skäms!

Hur kan ni sova om natten?

Mona Granquist

ANNONS