Protest mot VM i Qatar under en fotbollsmatch i Danmark tidigare i november.
Protest mot VM i Qatar under en fotbollsmatch i Danmark tidigare i november. Bild: Ernst van Norde

Så länge pengar går före moralisk resning kommer historien upprepas

Sedan 2011 då det stod klart att man skulle få spelen har mer än 6 500 gästarbetare dött i landet i samband med uppbyggnader av arenor och infrastruktur. Det visar en kartläggning gjord av brittiska The Guardian.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik. Apropå insändaren ”Låt oss njuta av världens bästa fotboll samtidigt som vi har två tankar i huvudet”, 8/11.

Det spelas 40 fotbollsmatcher i Qatar. De spelas på planer byggda av ”döda gästarbetare”.

Sedan 2011 då det stod klart att man skulle få spelen har mer än 6 500 gästarbetare dött i landet i samband med uppbyggnader av arenor och infrastruktur. Det visar en kartläggning gjord av brittiska The Guardian.

Enligt artikeln dog i genomsnitt tolv gästarbetare från Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka i Qatar varje vecka. Uppgifterna kommer från regeringskällor i respektive nation. Men här finns också ett mörkertal, då uppgifter om döda gästarbetare från Filippinerna och Kenya saknas i statistiken.

ANNONS

Sverige har som väl är inte kvalat in till mästerskapen men Svenska fotbollförbundet hade en klar ståndpunkt i frågan: närvaro är bättre än bojkott. Det svenska herrlandslaget har varit på flera träningsturnéer i Qatar de senaste åren.

Samtidigt har Byggnads ordförande Johan Lindholm kallat situationen för ”modernt slaveri”. Så länge pengar går före moralisk resning så kommer historien upprepas.

SVT och TV4 har köpt in rättigheterna. SVT har en lagstadgad värdegrund om alla människors lika värde. TV4 vill slå vakt om demokratin, alla människors lika värde och grundläggande fri- och rättigheter. Dessa bolag har lagt stora pengar på att betala Qatars emir, Sheikh Tamim bin Hamad Al, för sändningsrättigheter.

När du Emil Lindman slår dig ner i soffan så skall du ha den enda tanke som betyder något i ditt huvud. Varje gång du ser en av 40 matcher så ser du 22 spelare, genuint bortskämda med lyxmiljarder, spela på 162 fattiga arbetares avslutade liv (6 500/40).

Sune Andersson

LÄS MER:Vi måste göra det som är rätt i världen

LÄS MER:Efter kritiken: Fifa-basen försvarar Qatar

ANNONS