Fifas ordförande Gianni Infantino, till vänster, tillsammans med Qatars statsöverhuvud Tamim bin Hamad Al Thani under VM-lottningen tidigare i år. Arkivbild.
Fifas ordförande Gianni Infantino, till vänster, tillsammans med Qatars statsöverhuvud Tamim bin Hamad Al Thani under VM-lottningen tidigare i år. Arkivbild. Bild: Darko Bandic/AP/TT

Efter kritiken: Fifa-basen försvarar Qatar

Qatar lider av fördomar från resten av världen.
Det menar Fifas ordförande Gianni Infantino, som försvarar den kritiserade VM-arrangören.
Han hoppas att vinterns fotbollsmästerskap ändrar bilden av landet.

ANNONS
|

Inför det stundande fotbolls-VM för herrar i Qatar har det sportsliga överskuggats av kritiken mot landets syn på mänskliga rättigheter. Homosexualitet är olagligt i Qatar och VM-arrangören har även kritiserats för behandlingen av migrantarbetare under bygget av VM-arenorna och övrig infrastruktur kopplat till mästerskapet.

Under en konferens i grannlandet Saudiarabien säger Internationella fotbollsförbundets, Fifa, ordförande Gianni Infantino via videolänk att VM blir "en möjlighet för Qatar och hela regionen att visa sig i ett annat ljus, på ett annat sätt, för resten av världen och en gång för alla få bort en del av de fördomar som tyvärr fortfarande existerar".

ANNONS

Infantino säger vidare att Qatar redan har förbättrat villkoren för arbetare i landet.

– En del betydande förändringar har redan hänt. Till exempel när vi pratar om arbetares rättigheter, vilket har varit och är en viktig fråga, så har det för första gången i regionen förts in minimilöner för alla arbetare, säger Fifaordföranden.

VM i Qatar spelas 20 november–18 december.

ANNONS