”Felbeslutet att lägga VM 2022 i Qatar har lett till att över 6 500 gästarbetare har dött i samband med uppbyggnad av arenor och infrastruktur inför VM i Qatar.”
”Felbeslutet att lägga VM 2022 i Qatar har lett till att över 6 500 gästarbetare har dött i samband med uppbyggnad av arenor och infrastruktur inför VM i Qatar.” Bild: Darko Bandic

Vi måste göra det som är rätt i världen

För första gången i mitt liv längtar jag inte till ett kommande fotbolls-VM. Det skriver Stefan Farehed från Laholms FK, som är mycket kritisk till att mästerskapet hålls i Qatar.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Jag arbetar ideellt i Laholms FK (LFK) som är en fotbollsförening med 600 medlemmar. En klubb bland många andra i Sverige och jag är stolt över vår verksamhet och vad det ger vårt samhälle och svensk fotboll. En fråga jag har börjat tänka på är om det är så att vi som är plantskolan för Fotbollssverige har något att säga till om i den uppkomna debatten om att ett fotbolls-VM snart ska avgöras i ett emirat i Persiska viken, där det är tillåtet att våldta och slå sin fru om man så vill. Homosexuella män fängslas i sju år om de blir påkomna att dela sin kärlek. Kvinnor är inte homosexuella i Qatar!

ANNONS

Anledningen till att Qatar tilldelades VM 2010 var att Sepp Blatter och andra företrädare för FIFA med stor sannolikhet blev mutade med pengar vilket ledde till att de blev avstängda från FIFA. Fifa-basen Gianni Infantino mer eller mindre ärvde problemet av Sepp Blatter. Men det verkar Infantino numera inte tycka vara ett problem. Han och hans familj har till och med bosatt sig i Qatar!

Felbeslutet att lägga VM 2022 i Qatar har lett till att över 6 500 gästarbetare har dött i samband med uppbyggnad av arenor och infrastruktur inför VM i Qatar. Fattiga personer från Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka som vill förbättra sina och sina familjers liv. Varje vecka sedan Qatar fick VM är det tolv gästarbetare som dör. Varje vecka!

”Bojkott är inte den rätta vägen!”, säger företrädare för Svensk Fotboll. Alla förstår att detta handlar om enorma summor pengar och en rädsla för reprimander av Fifa och Uefa. ”The show must go on”, och pengarna måste in! Även om en spelare nästan dör på planen som under EM, så ska vi spela klart matchen. ”The show must go on”, och pengarna måste in! Det är sjukt för fan!

När Tyskland under EM 2021 ville färglägga sin stadion med regnbågens alla färger för att stötta HBTQ-personer i Ungern sa Uefa nej! Vadå nej!? Vad är detta för organisationer? Fifa och Uefa?

ANNONS

WTA och deras vd Steve Simon bojkottade spel i Kina när den kinesiska tennisstjärnan Peng Sheui anklagade den förre vice premiärministern Zhang Gaoli för sexuella övergrepp, och sedan försvann spårlöst. ”Vi måste börja fatta beslut här i världen som bygger på vad som är rätt eller fel”, sa Steve Simon. Borde inte någon i det här landet ta ett liknande beslut när alla pengarna förblindar de som egentligen borde ta beslutet? Jag undrar om det bara är vi i LFK bland fotbollsplantskolorna som känner så här. Vad säger ni andra?

Våra 80 ideella ledare i LFK kämpar med jämlikhet, inkludering och hur vi pratar med varandra dessa värderingar och en av dessa kloka ledare frågade mig häromveckan om vi inte kunde tillgodose våra dam- och tjejlagsspelare mensskydd under träning och match. Det är klart att vi borde det, tänkte jag spontant.

Frågan togs upp på styrelsemöte efterföljande måndag och det blev ett rungande ja! Klart att vi ska tillgodose våra tjejer med detta. Det är sådant vi pratar om på våra styrelsemöten. Att det ska vara rättvist, att det ska vara jämlikt, att alla är lika viktiga och att alla ska vara med. Kan vi som klubb då bara stå vid sidan och titta på när det är så åt helvete som det är i Qatar? Kan vi bara stå tysta? I helvete heller!

ANNONS

För egen del är det så att för första gången i mitt liv så längtar jag inte till ett kommande fotbolls-VM. Jag har bestämt mig för att inte titta denna gång. Jag älskar fotboll och ser ett par matcher i veckan normalt men att sätta sig och titta detta VM slutspelet funkar inte. Inte för mig. Jag dömer ingen annan men jag tycker inte det är okej. Det måste bli ett slut på detta hyckleri och vi måste ta beslut och göra det som är rätt i världen!

Stefan Farehed

Laholms FK

ANNONS