Åkermarken måste sparas, menar skribenten.
Åkermarken måste sparas, menar skribenten. Bild: Michael Probst

Vi måste sluta bygga på åkermark för barnens skull

ÖP kan återremitteras vid kommunfullmäktiges möte onsdagen den 30 mars, för att ta bort åkermarken och omarbeta klimatplanerna för senare godkännande i KF.

ANNONS
|

Replik. Apropå ledaren ”Du ska inte tro att Halmstad utvecklas ifall inte nån sätter fart”, 12/3.

Politiken måste sätta fart att spara åkermarken för våra barns i närtid matbehov.

Mattias Karlsson säger att någon måste sätta fart och bygga bostäder med mera för att Halmstad ska utvecklas och tycker inte att översiktsplanen ska återremitteras för omarbetning.

I samma artikel så sägs: att bara 3 procent av åkermark tas i anspråk. Men Halmstad har länge tagit åkermark i anspråk för att bygga på och inte lyssnat på vad vetenskapen säger om klimatförändringarna och att minst 30 procent (FN) av åkermarken på jorden är borta redan men en rapport (PNAS 24/8 2020) visar att klimatförändringarnas torka/bränder/erosion/intensiva regnen spolar bort åkermark i snabbare takt än man trott.

ANNONS

Just detta varnade jag för i en debattartikel 21 oktober 2013 men kommunen lyssnade inte då heller. Kommunen har inte lyssnat vad det gäller klimatplanerna heller vilka är undermåliga, som klimatkunnig i Klimataktion har jag lagt upp klimatlänkar för de som vill se hur illa det är med klimatet, länkar på hemsidan sök: Klimataktion Halmstad, +Klimatlänkar. Bedöm själva.

Sverige är utpekat som viktig för framtida matförsörjning av Europa och många instanser varnar för vår låga, 50 procent, självförsörjningsgrad av mat.

Ni som är unga/studenter/barnfamiljer gå in och titta på SVT play: Sista skörden, svensk dokumentär, titta åtminstone på de sista minuterna 45-57 så förstår man varför vi måste sluta bygga på åkermark för barnens skull.

ÖP kan återremitteras vid kommunfullmäktiges möte onsdagen den 30 mars, för att ta bort åkermarken och omarbeta klimatplanerna för senare godkännande i KF.

Man kan bygga på höjden vilket jag föreslagit i fastighetsnämnden att man ska göra med alla nya skolor, en extra våning, som byggs. Dessa blir då först reservlokaler för alla skolrenoveringar som ska göras snart i stället för svindyra baracker och senare reservkapacitet för nya elever i framtiden. Högre hus ska vara lösningen för fler bostäder.

Ni fullmäktige politiker har nu en chans att visa barnen att ni bryr er deras framtid eller inte.

ANNONS

Torbjörn Johansson (C)

ledamot fastighetsnämnden

Svar direkt

Det är viktigt att vara varsam om åkermarken, och förslaget till ny översiktsplan tar också höjd för det. Det handlar om maximalt 3 procent av Halmstads åkermark som tas i anspråk de kommande 30 åren, vilket ska jämföras med att 4 procent av åkermarken har bebyggts det senaste decenniet. Tar man inte höjd för en framtida utveckling av Halmstad är risken stor för att kommunen stagnerar. Det är det vägvalet som förslaget till ny översiktsplan handlar om.

Mattias Karlsson

politisk redaktör

LÄS MER:Klimatgrupp i upprop för att stoppa framtidsplan

LÄS MER:Massiv S-kritik när C vill återremittera framtidsplanen

LÄS MER:Föreningar kritiserar ÖP-arbetet: ”Spel för gallerierna”

ANNONS