Oklokt att börja en förändringsresa med nedskärningar

De nedskärningar som föreslås inom Hallandstrafiken möter inte framtidens behov.

ANNONS
|

Hallandstrafiken har föreslagit nedskärningar på busstrafiken motsvarande 10 miljoner plus ytterligare nedskärningar på 7 miljoner.

De nedskärningar som föreslås möter inte framtidens behov. Vi vet att det är troligt att resmönstren kommer att ändras. Men vi vet inte hur det kommer att påverka Hallandstrafikens intäkter.

En person som arbetar två dagar per vecka hemma köper fortfarande månadskort då det är dyrare att köpa dagbiljetter. Personen kommer fortfarande att behöva resa men inte på fasta tider eller fasta dagar. Drar vi ner på trafiken, särskilt på landsbygd som är hårt drabbad i förslaget, kommer det att innebära att vi tappar till biltrafiken och att familjer i inflyttningstankar väljer att flytta någon annanstans än Halland.

ANNONS

Det försvårar även pendling mellan våra halländska kommuner, pendling som är viktig för att vi ska kunna ha kompetent arbetskraft i länet. Vi vet inte hur framtida statsbidrag ser ut. Vi vet inte hur resor till studier, arbete och fritidsaktiviteter kommer att påverkas. Men vi vet att vi behöver fortsätta minska bilresandet och att vi behöver ha tillgång till kollektivtrafik både på landsbygd och i stan om Halland ska fortsätta växa.

Vi kommer att behöva göra förändringar för att öka möjligheterna till att åka kollektivt och då är det oklokt att börja den resan med nedskärningar.

Agnes Hulthén (V), gruppledare Region Halland

Anita Gidén (V) , ersättare Regionfullmäktige och ledamot i kommunfullmäktige Falkenberg

LÄS MER:Ska vi resenärer straffas för detta?

LÄS MER:Starka känslor om minskade bussresor: ”Bedrövligt”

LÄS MER:Hallandstrafiken vill dra in hundratals bussturer

ANNONS