Hylte/Halmstads spikerprofil Marcus Nilsson (till höger) har inte spelat i landslaget sedan 2017. Men nu är han tillbaka i blågult i bruttotruppen inför EM-kvalet i maj.
Hylte/Halmstads spikerprofil Marcus Nilsson (till höger) har inte spelat i landslaget sedan 2017. Men nu är han tillbaka i blågult i bruttotruppen inför EM-kvalet i maj. Bild: Anders Andersson/TT/arkiv

Efter flirten i HP – Marcus Nilsson är tillbaka i landslaget

Marcus Nilssons landslagsflirt i HP förra helgen tog skruv.
Hylte/Halmstads spikerstjärna finns med i förbundskapten Per-Erik Dalqvists bruttotrupp inför EM-kvalet i maj.
Men det finns fortfarande frågetecken att räta ut.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

– Marcus är intresserad och jag är intresserad. Men ett lite större hinder som han behöver titta på och lösa är hans skola – han ska ju ta examen i maj. Tanken är att vi ska höras snart igen. Han har fått lite tid på sig att titta på hur det går med skolan, säger Per-Erik Dalqvist, tidigare guldtränare i Hylte/Halmstad.

Marcus Nilsson, som studerar biomedicin på Högskolan i Halmstad, har inte spelat i volleybollandslaget sedan 2017 då han var en av flera spelare som tackade för sig sedan Sverige missat att kvala in till EM-slutspelet och landslagsbudgeten bantats.

Men i en HP-intervju förra helgen öppnade den 38-årige spikerveteranen för en comeback.

ANNONS

– Det beror på hur upplägget ser ut och hur stort programmet är. Blir det som sist med några få träningsdagar – då är jag inte intresserad, sade han.

LÄS MER:Marcus Nilssons landslagsflirt i guldjakten

Nilsson – som har hunnit med det mesta under sin långa och framgångsrika karriär men aldrig har spelat ett EM- eller VM-slutspel – antydde samtidigt viss förvåning över att ingen från landslaget hade hört av sig på tre år.

Per-Erik Dalqvist bekräftar att HP-intervjun har bidragit till att läget förändrats och att Marcus Nilsson finns med i den bruttotrupp på 17 spelare inför EM-kvalet som presenterades på fredagen.

– Den har väl hjälpt till lite grann, det kan jag säga. Jag pratade med Marcus någon dag efter där och han sade att han kanske inte riktigt hade räknat med er fråga, men när han fick frågan så började han fundera runt det lite grann, säger Dalqvist.

Svår kvalgrupp

Sverige spelar i en svår EM-kvalgrupp mot Nederländerna och Kroatien 8–15 maj. Gruppsegraren samt de fem bästa tvåorna i de totalt sju kvalgrupperna går vidare till slutspelet i september.

Per-Erik Dalqvist samlar landslaget till ett förläger i Falköping den 26 april. Därefter ska truppen bantas från 17 till 14 spelare.

Förbundskaptenen ser gärna Marcus Nilsson på planen:

ANNONS

– Marcus är Marcus. Skulle han kunna lösa det med skolan och kroppen är i bra skick så skulle vi få en väldigt rutinerad, bra spelare med en serve på hög nivå. Det skulle vara väldigt intressant att få med den rutin och det lugn han kan ha i sådana här matcher.

HP har sökt Marcus Nilsson utan framgång.

Fakta: Hela landslagstruppen

Passare: Dardan Lushtaku, Vingåker, Alfred Brink, Örkelljunga.

Högerspikers: Jacob Link, Gestioni & Soluzioni Sabaudia (Italien), Marcus Nilsson, Hylte/Halmstad, Johan Gruvaeus, Falkenberg.

Centrar: David Pettersson, VaLePa (Finland), Anton Ribom, Falkenberg, Sergej Engström, Sollentuna, Jacob Ekman, RIG Falköping/Vingåker, Jens Ahremark, Vingåker.

Vänsterspikers: Viktor Lindberg, SVG Lüneburg (Tyskland), August Borna, Lund, Daniel Gruvaeus, AS Cannes (Frankrike), Max Petersson, Örkelljunga, Peter Blomgren, Sollentuna.

Liberor: Edvin Svärd, Falkenberg, Joel Andersson, Örkelljunga.

Reserver: Oskar von Sydow, Falkenberg, Hampus Brink, Örkelljunga, Einar Andersson, Örkelljunga, Jakob Molin, Sollentuna, Hampus Ekstrand, RIG Falköping/Floby, Johan Skoogh, Habo.

LÄS MER:Nya coronafallet bekräftat – så flyttas SM-semifinalerna

ANNONS