Potatis till frukost – HBK:s ”krav” på nyförvärvet

Potatis till frukost – och sex måltider varje dag. HBK:s nyförvärv Amir Al-Ammari har fått ett speciellt kostschema för att bli både större och starkare inför den allsvenska debutsäsongen.
– De första två-tre dagarna hade jag svårt att få ner det, säger mittfältaren.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Amir Al-Ammari blev HBK:s andra nyförvärv inför comebacken i Allsvenskan när den förre Jönköpingsmittfältaren skrev på ett treårskontrakt i februari.

Redan en månad in i tiden som HBK-spelare är 23-åringen redo för sin tredje raka match från start mot Helsingborgs IF.

– Jag kommer in i det mer och mer och hittar relationer med spelarna. Sedan är det ett nytt spelsätt så det det lite tid, men ju fler matcher man får spela desto snabbare kommer man in i det, säger Amir Al-Ammari.

Spelmässigt finns en tydlig skillnad från tiden i Jönköping. I HBK spelar Al-Ammari som en av två centrala mittfältare medan han var en av tre i Jönköping.

ANNONS

– När man spelar tre kan man vara mer framåtlutad. Nu är det mer zonförsvar, att man håller ihop mittfältet och är nära varandra hela tiden så man kan hjälpa varandra på det sättet. Det är den största skillnaden.

Så här långt har det blivit ett mål i HBK-tröjan, mot Malmö FF i Svenska cupens gruppspel.

Hur mycket har vi sett av ditt kunnande hittills?

– Jag fokuserar först och främst på att sätta defensiven och komma in i lagmaskineriet man har varit och fortfarande är. När jag sätter defensiven kan jag fokusera på offensiven senare. Det vet jag att jag har i mig och är inte orolig. Men det kommer komma mer och mer och förhoppningsvis kan jag ta fram det i Allsvenskan, säger Al-Ammari.

Specialupplägg med kosten ska stärka Al-Ammari

När Amir Al-Ammari kom till HBK vägde han runt 70 kilo.

Sedan dess har mittfältaren fått ett speciellt kostschema av HBK:s sjukgymnast Simon Bakkioui för att lägga på sig mer muskler.

Det innebär potatis till frukost.

Och totalt sex måltider per dag.

Det har redan efter en månad gjort att Al-Ammari har lagt på sig drygt tre kilo.

– Det har varit en omställning. Jag åt bra innan också, men det är lite smågrejer som han har justerat som gjort att jag ökar lite, säger Amir.

ANNONS

– Jag börjar dagen med att äta potatis, ägg och yoghurt, efter det är det lunch, mellanmål, tidig middag, mellanmål igen och sedan äter jag innan jag lägger mig. Det är mycket på en gång, men jag såg snabb effekt av det. När jag ser att det funkar är det inget att fundera på.

Vad tänkte du först när han sa att du skulle äta potatis till frukost?

– De första två-tre dagarna hade jag svårt att få ner det. Då var det varannan mat, varannan vatten bara för att kunna få ner det. Men jag märkte att jag återhämtade min kropp mycket snabbare, var pigg till träningarna, sov väldigt bra och det gav effekt på min kropp också. Jag byggde snabbt kilon och kände mig piggare. På det sättet var det bara att fortsätta, säger han och ler.

Bakkioui: ”Muskler skyddsmekanismer för kroppen”

Simon Bakkioui förklarar upplägget.

– Ju mer muskler du har desto mer skyddsmekanismer har kroppen. Det är jättemånga som är rädda för att gå upp i vikt för att du kan tappa i snabbhet, men det gäller att gå upp i vikt så att du kan öka volym och lära den nya volymen att bli snabbare. Och för att träna volym krävs ett upplägg när det gäller mat.

ANNONS

Vad är Amirs idealvikt?

– Han ska upp nära 80 kilo. Nu ligger han på 72-73 kilo vilket är för lite.

Även Erik Ahlstrand och Emil Tot Wikström har byggt upp sig med samma upplägg.

Varför är just potatis så bra?

– Det är en av de bästa kolhydraterna. De varar längre i kroppen vilket du har nytta av när du tränar. Om du har potatis i kylskåpet över natten och tar dem dagen efter på morgonen är det ännu bättre kolhydrater. Vilket betyder att du kan träna längre och har mer energi med dig, säger Simon Bakkioui.

Al-Ammari hoppas på utdelning mot HIF

Mot Helsingborg hoppas Al-Ammari att HBK kan ta sin första seger på sju matcher.

– Sedan jag kom hit har vi tränat stenhårt och inte tagit hänsyn till matcherna. Men man börjar bli mer och mer fräsch så förhoppningsvis får vi utdelning i de tre matcher som är kvar och kan fortsätta på det spåret in mot Allsvenskan också.

LÄS MER:Samuel Kroon närmar sig comeback – tillbaka i träning med HBK

LÄS MER:Zlatan – Janne Anderssons största utmaning någonsin

ANNONS