HBK-storseger efter drömstart – nu är Allsvenskan nära

Först sköt han HBK ett steg från Allsvenskan. Sedan berättade formstarke tvåmålsskytten Sadat Karim att han vill förlänga med klubben. Nu kan HBK säkra den allsvenska platsen i Sundsvall i nästa omgång – precis som 2012.
– Vi ska säkra platsen i nästa match och vi vill vinna serien också, säger tvåmålsskytten Sadat Karim.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Halmstads BK 4

Dalkurd 0

(2–0)

HBK gjorde vad de skulle hemma mot Dalkurd. Vann med 4–0, förbättrade sin målskillnad ytterligare och är nu bara en seger från en plats i Allsvenskan 2021.

– Det är svårare att möta lagen i botten än toppen. Vi bestämde oss för att gå in tufft för de är ett väldigt fysiskt lag och vi bestämde oss också för att försöka få ett tidigt mål och det fick vi. Vi vann dueller som ledde till flera mål och gav dem inte mycket utrymme, säger Sadat Karim.

HBK-anfallaren var i högsta grad involverad i den klara segern.

ANNONS

Men det var anfallskollegan Mikael Boman som gav HBK en drömstart på matchen med sitt 1–0-mål i den femte minuten.

Vänsterbacken Andreas Bengtsson stod för förspelet och passningen in till Samuel Kroon vars halvträff till skott blev en perfekt passning till Boman.

Dalkurd, som slåss i bottenstriden, kom in mer i matchen efterhand och hittade fram med ett par farliga kontringslägen i ytorna bakom HBK:s mittfält.

Men då stod nästan varje gång HBK:s storspelande mittbackspar Andreas Johansson och Joseph Baffo rätt och bröt anfallen.

I stället kopplade HBK ett grepp om matchen de aldrig släppte precis innan paus.

I den 45:e minuten lurade Sadat Karim bort sin motståndare med en kroppsfint och spelade fram till Joel Allansson som chippade in bollen i det bortre hörnet.

– Det är något jag gjort många gånger på träning, ibland har man självförtroendet och då går det, ler Karim om sin nionde assist i år.

Karim tvåmålsskytt när HBK defilerade till seger

Anfallaren, som mest fick agera inhoppare under den första delen av säsongen, har hittat toppformen när allt ska avgöras.

I andra halvlek gjorde Karim både sitt tredje och fjärde mål på de tre senaste matcherna.

3–0 (69) på Mikael Bomans tjusiga framspelning.

4–0 (87) efter att Joel Allansson vunnit bollen högt och frispelat Karim.

ANNONS

Även om Dalkurd träffade ribban kunde HBK defilera till segern och tre nya poäng.

HBK kunde ha blivit klart för Allsvenskan redan under lördagskvällen, men tabelltrean Jönköping, sju poäng efter HBK med nio poäng kvar att spela om, sköt upp firandet minst en omgång efter att ha slagit Norrby med 1–0.

Nu får HBK chansen att säkra den allsvenska platsen den 21 november i stället i Sundsvall – precis som 2012.

– Vi har ett bra utgångsläge och med 4–0 har vi skaffat oss ytterligare plusmål. Vi har ett utmärkt läge som vi har helt och hållet i egna händer, säger HBK:s manager Magnus Haglund.

Karim: ”Jag vill stanna i Halmstad”

Läget i toppstriden är oförändrat eftersom även tabellettan Degerfors vann sin match och är fortsatt en poäng före HBK.

Sadat Karim:

– Vi har alltid velat gå till Allsvenskan och jag tror att det är dags. Vi kommer säkra det i nästa match. Vi kommer bli klara för Allsvenskan i Sundsvall, säger han självsäkert.

29-åringen, som nu gjort fyra mål och nio assist, hoppas också att hans insatser ska leda till ett förlängt kontrakt med HBK. För Karim vill stanna i klubben även nästa år.

– Självklart vill jag stanna i Halmstad. Det är kanske den bästa klubben jag har spelat i under min karriär. De har behandlat mig så bra, fansen, tränaren, alla i klubben. När jag inte spelat har jag väntat på min chans, jag har även tränat på egen hand och nu betalar det sig. Det hänger inte på mig, men jag vill stanna, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Bomans önskan: ”Bli klart som fort som möjligt”

LÄS MER:Direktrapportering: HBK på allsvensk jakt mot Dalkurd

ANNONS