Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ex-HBK:aren: ”En boost när storklubbarna visar intresse”

Utegångsförbud efter klockan 21 på kvällarna. Alla affärer förutom livsmedelsbutiker och apotek stängda och obligatoriskt munskyddskrav.
Det är den verklighet som Gabriel Gudmundsson lever i holländska FC Groningen.
– Så det är tur att man har fotbollen, säger den före detta HBK:aren.

Han har precis kommit hem från ett dubbelt träningspass med laget när han nu, efter problem med en baksida lår, är tillbaka och redo för spel borta mot Waalwijk på lördag.

– Ja, det ska bli skönt att få spela igen, påpekar han efter ännu ett skadeavbrott.

Ingen fotboll för sambon

Och det till skillnad från sambon Matilda Olsson eftersom hennes lag Knickerbockers och liga (motsvarande division 1) har stängt ner för säsongen.

– Så det är ju tuffare för henne eftersom det inte finns någonting annat att göra. Allt är ju nedstängt sedan ett år så när man hör folk klaga hemma i Sverige – de skulle komma hit och få känna på det på riktigt, säger Gudmundsson.

Desto roligare då på fotbollsplanen, där han i sin nya roll som wingback och vänsterback har gjort succé.

I veckan kom den italienska fotbollssajten ”Forza Italian Football” också med uppgifter att flera storklubbar har visat intresse för den 21-årige ex-HBK:aren inför nästa säsong.

Framför allt Emil Forsbergs Red Bull Leipzig och italienska Napoli som båda jagar spelare på den positionen, men också Ajax, Borussia Dortmund och Manchester City!

– Jag vet att det har kommit in intresseanmälan från vissa klubbar, men vilka kan jag inte gå in på för just nu fokuserar jag på nuet och Groningen. Sedan får man ta det andra efter säsongen, förklarar ”Gabbe”.

Men hur känner du när du hör vilka klubbar som nämns, det är ju inte vilka som helst?

– Nej, det är klart att det är kul, att man får en boost när så stora klubbar visar intresse. Men som sagt, det är något som min agent sköter. Nu är det Groningen som gäller.

Någon favoritliga har han dock inte.

– Nej, egentligen inte eftersom lagen, oavsett serie, spelar på så olika sätt.

Bäst enligt statistiken

Gudmundsson är rent statistiskt också den spelare på den positionen i Eredivisie som har skjutit mest, utmanat mest och slagit flest crossbollar.

– Ja, jag fick den statistiken av klubben så det är ju kul att få ett kvitto på att det verkligen har gått bra.

Så bra att du kan tänka dig den här positionen även i framtiden?

– Absolut! Det är ju uppenbarligen som wingback som andra klubbar har fått upp ögonen för mig och jag stortrivs verkligen där.

– Jag får ju betalt för mina bästa egenskaper med löpstyrkan och snabbheten framåt. Sedan har jag förbättrat min spelförståelse, det fysiska spelet och defensiven där det fortfarande finns en del att jobba på. Men kontinuiteten är viktig för jag lär ju mig fler saker ju mer jag får spela. Och det förtroendet har jag ju när jag inte är hel och frisk.

Om någon hade sagt till dig när du som anfallare lämnade HBK 2019 att du ett och ett halvt år senare skulle göra succé i Groningen som – wingback, vad hade du sagt då?

– Då hade jag bara skrattat. För ärligt talat – det här hade jag aldrig kunnat drömma om. Samtidigt ser man hur fort det kan gå i fotboll.

Själv har han lyckats undvika covid 19-viruset liksom nästan alla av sina lagkamrater.

– Ja, utanför planen försöker vi hålla avstånd och använder mycket handsprit. Och så har vi ju munskydd överallt.

Men pandemin sätter naturligtvis också avtryck med de tomma läktarna.

– Det är klart att man saknar publiken, det är ju den som ger energi och skapar stämning. Jag glömmer ju aldrig känslan att spela inför 50 000 mot Ajax innan de stängde ner i mars i fjol. Så jag hoppas verkligen att den är tillbaka till nästa säsong för den här lär det ju inte bli.

Holland och Nederländerna

Med just nu en sjätteplats är FC Groningen på väg mot sin bästa säsong sedan 2011/12.

– Det har gått över förväntan, men vi är inte nöjda utan siktar på att ta en plats till Europa League-kvalet, säger Gabriel inför lördagens match mot Waalwijk som ligger strax över det negativa kvalstrecket. Och det var för övrigt just mot Waalwijk som Gudmundsson gjorde sitt första mål i Eredivisie 2019.

– Så det får det gärna bli en repris på, skrattar han.

Säger du förresten Holland eller Nederländerna?

– Jag säger nog båda delarna även om jag har förstått skillnaden att Holland egentligen bara är en del av Nederländerna. Men holländarna själva säger ju Holland så det blir nog mest det.

Läs mer: Uppgifter: Ex-HBK:aren jagas av europeiska storklubbar

Läs mer: Gabriel Gudmundsson om nya rollen – som vänsterback

Fler lokala sportnyheter hittar du här