Bomans fina Sundsvallsminne – vill avgöra igen

Mikael Boman har sänkt Gif Sundsvall i viktiga matcher förut. Frågan är om han kan göra det igen när HBK jagar en allsvensk plats på NP3 arena?
– Det hade varit jätteskönt att avgöra – speciellt med tanke på att vi har en 12 timmar lång bussresa hem, ler han.

ANNONS
|

Klassiska matcher finns det gott om i HBK-historien.

På lördag kan det bli en till.

Blåsvart står med ena benet i Allsvenskan och en seger på konstgräset i Sundsvall skulle betyda att avancemanget är klart. Då spelar det ingen roll hur många bollar Jönköping sparkar in mot jumbon Ljungskile.

– Det snackas om snö i morgon, men vi är förberedda på match oavsett väder. Vi kommer att köra vårt spel, säger Mikael Boman efter fredagens träningspass på Johannesbäckskolans konstgräs i Uppsala.

HBK-anfallaren har bara goda minnen från viktiga matcher mot Gif Sundsvall.

2012 och 2013 handlade det om helt avgörande kval till Allsvenskan och båda gångerna lyckades HBK vinna.

ANNONS

– Jag har inte tänkt så mycket på de segrarna för inga spelare finns väl kvar från den tiden, funderar Boman, som minns att en viss Emil Forsberg spelade i motståndarlaget då.

Mikael Boman stor matchhjälte 2013

HBK kom trea i Superettan 2012 och började kvalet hemma med en klar 3-0-seger på Örjans vall, men det blev jobbigare i returen på bortaplan när giffarna tog ledningen tidigt.

– Sundsvall hade ett väldigt starkt lag och satsade allt framåt. Det blev rena Vilda västern, men vi stod emot bra och fick många kontringslägen.

Boman själv hamnade i målprotokollet när han skickade in 3-3 sedan han sprungit emellan på en för lös bakåtpassning. Då spelade det mindre roll att norrlänningarna gjorde det sista målet och vann med 4–3.

Året efter blev ”Bosse” den stora matchhjälten.

Boman kommer ihåg alla sina mål i HBK

HBK slutade på 14:e plats i Allsvenskan och fick på nytt kvala mot Sundsvall. Efter 1-1 på bortaplan gjorde giffarna 1-0 på Örjans vall innan Boman klev in i handlingen och med två mål inom loppet av några minuter fixade en ny kvalseger.

– Vid det första nickade jag in bollen mellan benen på målvakten efter ett inlägg från Johan Blomberg och det andra sköt jag in på volley efter att ha slängt mig för att nå bollen, minns HBK-anfallaren.

ANNONS

– Sedan var det väldigt nervöst för det hade ju räckt med ett mål för Sundsvall för att slå ut oss, men vi lyckades hålla undan.

32-åringen berättar om målen som om de hände i går.

Han börjar sedan rabbla upp fjolårets fem fullträffar i Superettan, mot vilka lag de kom och vem som stod för passningarna.

– Jag har bra minne och kommer ihåg alla mål som jag har gjort i HBK.

Sundsvall en svår motståndare på bortaplan

Nu hoppas han få vara med och upprepa bravaderna från 2012 och 2013.

– Jag har goda minnen från arenan, men jag vill inte titta tillbaka för mycket utan gå in och göra mitt jobb. Att möta Sundsvall borta är alltid jättetufft och redan när jag spelade i Falkenberg var det jobbiga matcher.

Vid båda kvaltillfällena fick HBK inte med sig någon seger från Norrporten, som stadion hette förr, och Sundsvall tänker säkert försöka sätta käppar i hjulen igen

– De vill nog inte att vi ska fira en gång till på deras hemmaplan.

LÄS MER: HBK-bussen på väg mot destination Allsvenskan

ANNONS