HBK-bussen på väg med destination Allsvenskan

Tidigt, tidigt i fredags morse rullade Halmstads BK:s buss iväg norrut för att 90 mil och 15 timmar senare anlända till Hotell Södra Berget i Sundsvall med magnifik utsikt över hela staden.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Däremellan hade laget lunchat i Nyköpingsbro och kört ett kortare träningspass i den isande kylan på Johannes Bäck-skolans konstgräs i Uppsala intill gamla E4:an – något som den forne HBK-ikonen Petter Hansson, numera i IK Sirius, hade hjälpt till att fixa.

För nu är det dags. Efter två veckors (obegripligt) uppehåll har HBK på lördag eftermiddag sin andra ”matchboll”. Med den väsentliga skillnaden att seger mot Gif Sundsvall och HBK är allsvenskt igen oavsett vad Jönköpings Södra gör borta mot jumbon Ljungskile.

Samtidigt som smålänningarna måste vinna sina tre återstående matcher. Annars är det allsvenska kontraktet ändå blåsvart.

– Det är den här typen av matcher som man bara får vara med ett fåtal om i karriären, men som man drömmer om att spela eftersom det står så mycket på spel, medgav HBK-managern Magnus Haglund med egen plusstatistik på arenan.

ANNONS

Och för HBK:arna väcker just Gif Sundsvall fram många ljuva minnen.

Det var mot Gif Sundsvall som HBK kvalade sig upp 2012.

Och det var mot Gif Sundsvall som HBK kvalade sig kvar 2013.

Men.

Just på konstgräset i Sundsvall vann HBK ingen av matcherna. 3–4 2012 vilket inte spelade någon roll efter 3–0 hemma i första matchen. Och 1–1 2013 som bäddade för 2–1-vinsten året därpå på Örjans vall med en viss Mikael Boman i huvudrollen.

Faktum är att, med därutöver 0–1 2017, 0–0 2015 och 1–2 2008, har HBK inte vunnit i Sundsvall sedan 2005 (3–1).

Fast allt det där är naturligtvis bara statistik och historia när Andreas ”Ante G” Johansson och hans lagkompisar, fullpumpade med självförtroende efter sex raka segrar, kliver in mot Giffarna.

Medan hemmalagets hälsotillstånd är mer svårdefinierbart med insatser både högt och lågt och där serieledning efter sex omgångar följd av en djup svacka med bara två vinster på åtta matcher nu har förvandlats till en ”hopplös” femteplats.

Det är också bakåt som Gif Sundsvall ska och kan såras. 39 insläppta mål ska jämföras med HBK:s 16 medan skillnaden offensivt är marginell, 48 mot 50.

Matchen i matchen blir den mellan seriens skyttekung, Pontus Engblom, 19 mål mot seriens just nu formstarkaste anfallsduo, Mikael Boman och Sadat Karim som båda har gjort mål i sina tre senaste matcher.

ANNONS

Eller som Magnus Haglund själv uttryckte det innan han klev på bussen för de återstående 30 milen till Sundsvall:

– Vi måste inte bara stoppa Engblom, vi måste stoppa försörjningen av bollar till honom.

Det eventuella snöfallet kan förstås spela spratt för HBK. Men oavsett 1det och att HBK annars har ytterligare två matchbollar vill alla säkra den allsvenska platsen på NP3 arena på lördag.

Speciellt när en 90 mil lång bussresa hem väntar direkt efter matchen...

Läs mer: Bomans fina Sundsvallsminne – vill avgöra igen

Läs mer: HBK:s manager: ”Vi har utvecklat vårt etablerade anfallsspel”

ANNONS