Reklamskyltar för U17-EM i Halland och Skåne i maj sitter redan uppe runt om i Halmstad, som här på Storgatan, men nu är det klart att turneringen skjuts upp i coronavirusets spår.
Reklamskyltar för U17-EM i Halland och Skåne i maj sitter redan uppe runt om i Halmstad, som här på Storgatan, men nu är det klart att turneringen skjuts upp i coronavirusets spår. Bild: Fredrik Jonsson

EM i Halmstad skjuts upp – kan gynna hemmahoppet

F17-EM i Halland och Skåne i maj skjuts upp på grund av coronaviruset. Men Astrios anfallstalang Wilma Leidhammar, 16, ger inte upp hoppet om att få spela europamästerskapet på hemmaplan.
– Det skulle vara det största jag har gjort hittills, säger hon.

ANNONS
|

EM-slutspelet för F17-landslag skulle ha avgjorts i Halmstad, Falkenberg, Varberg och Ängelholm 9–22 maj.

Tre gruppspelsmatcher, en semifinal och en play off-match stod på Örjans valls schema.

Men på onsdagen meddelade europeiska fotbollförbundet Uefa att mästerskapet skjuts upp ”tills vidare”.

Redan i förra veckan sköt Uefa upp både kvalturneringen till EM, skulle ha avgjorts 14–29 mars, och slutspelslottningen, som skulle ha skett på Halmstad teater den 3 april.

Beskedet att även slutspelet skrinläggs tills vidare kom således inte helt oväntat för den lokala arrangörsstaben i Halmstad.

– Jag tycker att det är ett klokt beslut och vi rättar oss efter det. Man måste ha helhetsbilden med sig. Det är väldigt tråkigt så klart, men i dagsläget är detta det bästa man kan göra, säger Ann Johansson, chef för Halmstad Convention Bureau.

ANNONS

Vad innebär detta ekonomiskt för Halmstad?

– Det kan jag inte svara på. Det var ju inte ett jätteevenemang, men även detta får så klart konsekvenser för hotellnäringen. Alla avbokningar får ju konsekvenser för besöksnäringen.

Fyra EM-landslag skulle, enligt Ann Johansson, ha haft basen på hotell Scandic Hallandia i Halmstad under gruppspelet.

Vad som händer nu med EM-slutspelet – som även är kval till U17-VM i Indien i november, dit de tre bästa lagen går – är oklart. Sveriges F17-förbundskapten Pär Lagerström säger till HP-sporten att Svenska Fotbollförbundets förhoppning är att EM ska kunna spelas senare under 2020.

Den förhoppningen delar Wilma Leidhammar.

– Det här är ändå det som vi i hela laget har taggat inför typ hela året och under hela 2019, säger hon.

Astrioanfallaren har tidigare spelat nio F17-landskamper och gjort tre mål, men är precis tillbaka i matchspel efter den hjärnskakning som hon ådrog sig under för-EM-mötet med Tyskland på Örjans vall i september i fjol.

Paradoxalt nog kan ett uppskjutet EM-slutspel öka hennes chanser att ta en plats i den svenska truppen.

– Pär har testat runt lite i laget så man vet inte vilka chanser man hade att komma med i vilket fall. Så på något sätt blir det ändå mer tid för en att visa upp sig, säger Wilma Leidhammar.

ANNONS

F17-EM avgörs varje år. Arrangörerna för de kommande två åren är redan utsedda. 2021 spelas EM på Färöarna och 2022 i Bosnien-Hercegovina.

LÄS MER:Janne Andersson: ”Jag får väl titta på gamla VM-krönikor i stället”

ANNONS