Janne Andersson: ”Jag får väl titta på gamla VM-krönikor i stället”

Sommarens EM-slutspel i fotboll flyttas fram ett år till 2021 på grund av coronavirusets framfart över världen.…
– Det var väntat. Hade du frågat mig för ett par veckor sedan hade jag inte ens tänkt tanken. Men utvecklingen de sista tio dagarna har gjort att man insåg att det skulle inte gå, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson till HP-sporten.

ANNONS
|

Efter succén med femteplatsen på VM i Ryssland 2018, gruppsegern i Nations League och avancemanget i EM-kvalet hade han laddat och sett fram emot sommarens EM-slutspel.

– Ja, därför känns det trist och snopet. Men samtidigt är det ju inte inställt utan ska bara spelas ett år senare och dessförinnan väntar Nations League i höst och, hoppas jag, en ny samling i juni, påpekar han.

Den 57-årige Halmstadsonen säger sig alltid ha haft ett kyligt förhållningssätt kring det som man inte kan påverka.

– Ja, jag har alltid varit dålig på att spekulera och bra på att förhålla mig till verkligheten. Men nu är den verkligheten här och då får man anpassa sig efter den.

ANNONS

Så sent som för tio dagar sedan var Janne i Dublin i tre dagar för att bekanta sig med landslagets basläger på Irland. Trodde han.

– Då kunde jag aldrig tro att EM-slutspel skulle bli upppskjutet. Så där ser man hur snabbt det har gått. Jag menar, mars-samlingen inför landskamperna mot Ryssland och Cypern fanns länge med i planeringen så det var väl först för en vecka sedan som jag insåg att det kommer aldrig att gå.

Då hade Janne tillsammans med Peter Wettergren under de senaste månaderna lagt åtskilliga restimmar på att se aktuella spelare på plats.

– Inklusive januarilägret har vi totalt sett drygt 30 spelare live varav 25 i deras klubblag så jag har nog aldrig rest så mycket. Men det inte till något av de drabbade områdena så jag känner mig lugn.

När beskedet nu har kommit att EM-slutspelet flyttas fram ett år väntar nu nya uppgifter för Janne:

– Jag kommer att ta personlig kontakt med alla som var aktuella för samlingen nu i mars. Inte minst de äldre spelarna som hade sagt att de skulle sluta efter EM. Nu får jag stämma av hur många som i så fall är beredda på att köra ett år till.

ANNONS

– Jag vill inte kalla det ogjort arbete, men den truppen som jag skulle ha tagit ut i år lär väl inte bli densamma som om ett år.

Den svenske förbundskaptenen ser också som en självklarhet att landslagsfotbollen nu får kliva tillbaka gentemot klubbarna, där en uppskjuten start för Allsvenskan, Superettan och all övrig fotboll är ett måste.

– Så måste det vara eftersom spelarna tillhör klubbarna.

Själv kommer Janne också att arbeta hemifrån radhuset på Lidingö.

– Ja, vi följer noga alla rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och därför kommer jag inte att vara på kansliet.

Hur förhåller du dig själv till coronaviruset?

– För egen del känner jag ingen panik eller rädsla utan jag tänker mer på de äldre, min mor i Halmstad och mina svärföräldrar här uppe i Stockholm som tillhör riskgrupperna. Där gäller det att alla tar sitt ansvar.

– Man märker ju också på Stockholmstrafiken att den är lugnare och att det är påtagligt färre människor ute på gatorna.

Men du känns inte som en person som bunkrar toapapper eller kanske – korv med bröd...?

– Nej, hehe. Där har jag fullt förtroende att varuleveranserna fortsätter att fungera.

Van vid att leva med fotbollen näst intill 24/7 blir det framöver annorlunda för även Janne.

ANNONS

– Jag brukar gå in och kolla på matcher eller träningar på Wyscout dagen efter, men nu finns det ju ingenting att följa. Så det var som min fru Ulrika sa: Vad ska du göra nu? Så jag får väl titta på gamla landskamper och VM-krönikor.

– Sedan hörde jag att viruset inte trivs i värme så vi får väl hoppas på en tidig vår med mycket värme så att allt, både ur ett samhällsperspektiv och vad gäller idrotten, återgår till det normala som fort som möjligt.

ANNONS