Världens största ölfestival lockar besökare från världens alla hörn till den sydtyska metropolen München. Arkivbild.
Världens största ölfestival lockar besökare från världens alla hörn till den sydtyska metropolen München. Arkivbild.

Så mycket öl dricks det under Oktoberfest

Ölen flödar, lädershortsen är på och ompa-ompa-musiken sänker sig över München. Nu går startskottet för det som brukar kallas för världens största folkfest – här är den tyska ölfestivalen Oktoberfest i siffror.

ANNONS
|

184...

gånger tidigare har Oktoberfest arrangerats i den sydtyska metropolen München. Mellan 1939 och 1948 var det dock paus, först på grund av andra världskriget och åren därefter anordnades den mindre “Herbstfest”. Med tiden har evenemanget skjutits fram och inleds numera, sitt namn till trots, i september på grund av att vädret är mer gynnsamt för den som vill tillbringa många timmar bland öltälten.

Årets upplaga – alltså den 185:e i ordningen – äger rum mellan 22 september och 6 oktober.

6...

miljoner besökare, eller mer, väntas till München. 2016 sjönk besökarantalet till 5,6 miljoner, vilket var det lägsta på 15 år, något som förklarades med en utbredd rädsla för terrordåd i Europa. Men 2017 kom besökarna tillbaka, 6,2 miljoner stycken närmare bestämt.

ANNONS

11...

euro (omkring 115 svenska kronor). Så mycket kostar en enliterskanna med öl i vissa tält under årets festival. Priset för en typisk bayersk Maß kommer att sträcka sig mellan 10,70 och 11,50 euro, vilket är omkring 3,5 procent mer än förra året. Aldrig tidigare har en sejdel spräckt 11 euro-gränsen – men höjningen förklaras med att det har blivit dyrare att hyra öltält under evenemanget.

Däremot kommer alkoholfria alternativ att ligga på omkring samma pris som 2017, har öltältstalespersonen Peter Inselkammer tidigare sagt till tyska The Local. På så sätt hoppas försäljarna visa att Oktoberfest är ett familjevänligt arrangemang. Åtminstone om man är beredd att betala omkring 90 kronor för en liter vatten eller motsvarande en hundralapp för en läsk. Däremot ska priset på lemonad och läsken Spezi ha sjunkit något.

3...

flighter med bayerskt tema. Det planerar flygbolaget Lufthansa vars kabinpersonal iklär sig traditionell klädsel istället för uniform på utvalda flyg från München i samband med Oktoberfest – den 19 september, den 25 september och den 6 oktober. Flygvärdinnorna kommer att bära en så kallad dirndl, ett slags folkdräkt i mörkblått med silvergrått förkläde medan de manliga kollegorna kommer att ha på sig lederhosen, kortbyxor av läder, till en mörkblå väst i samma material som dirndlen.

ANNONS

Personalen kommer också att servera öl på tapp, en tradition med anor från 1960-talet, enligt flygbolaget. Därtill kommer affärsresenärer för första gången få avnjuta en särskild Oktoberfest-meny. I den ingår bland annat oxtartar med tryffel följt av röding med rieslingsås.

7,5...

miljoner liter öl. Det drack besökare från hela världen under förra årets Oktoberfest. Dessutom kalasades det på 127 oxar och 59 kalvar, enligt Deutsche Welle.

37...

särskilda poliser specialiserade på att känna igen människor. De har fått i uppdrag att snabbt identifiera kända brottslingar på årets Oktoberfest och kommer främst att jobba vid ingången. Polisen vill också ha mer kameraövervakning och fler patruller för att garantera säkerheten på jättefesten, skriver Deutsche Welle.

TT

Fakta: 16 öltält med 119000 platser

Festivalområdet i München sträcker sig över 34 hektar. 545 företag kommer att vara representerade på årets Oktoberfest och omkring 13000 personer kommer att jobba med evenemanget.

Det finns 16 öltält av olika storlek och tillsammans har de plats för 119000 personer. Tisdagar är särskilda familjedagar med erbjudanden på åkattraktioner och mat.

Källa: oktoberfest.de

ANNONS